[Video] Stalinov najljubši rabelj Vasilij Blokhin: Morilec, ki je lastnoročno usmrtil več kot 7 tisoč poljskih oficirjev v Katinskem gozdu

Datum:

Guinnessova knjiga rekordov je Vasilija Blokhina imenovala za “najučinkovitejšega rablja v zgodovini,” saj je v svojem življenju lastnoročno pobil okoli 10 tisoč ljudi. Deček, ki je želel postati kmetovalec je zaradi izbruha 1. svetovne vojne začel kariero sejanja smrti. Po vojni se je pridružil komunistom, njegovo strast pa je prepoznal tudi Stalin. Blokhin naj bi bil odgovoren za masaker poljskih oficirjev v Katinskem gozdu, za katerega so več desetletij krivili Nemce.

                   

Vasilij Mikhajlovič Blokhin se je rodil 7. januarja 1895 v kmečki družini. Boril se je v prvi svetovni vojni, potem, ko je Rusija iz vojne izstopila, pa se je pridružil Komunistični partiji. Njegovo krvoločnost so nadrejeni hitro prepoznali in ga vzeli v ČEKA, boljševistično tajno policijo, kjer je ujel tudi pozornost samega Josipa Stalina.

Po eni od anekdot naj bi Blokhin na enega od partijskih sestankov prišel ves krvav, kar je vznemirilo ostale zbrane tovariše komuniste, po pisanju 24sata jih je Blokhin pomiril z besedami, da ni razloga za skrb, saj je to zgolj kri “sovražnikov ljudstva”.

Blokhin je med drugo svetovno vojno in v času Stalinovih čistk ubil okoli 10 tisoč ljudi. Od ostalih rabljev se je razlikoval, da sam ni zgolj delil ukaze, temveč je sam opravljal umazano delo. Nadel bi si usnjen predpasnik, s katerim je poskrbel, da se njegova oblačila niso umazala s krvjo njegovih žrtev, vzel v roko pištolo Walther nemške izdelave in svoji žrtvi poslal kroglo v zatilje.

Sam v Katinskem masakru usmrtil preko sedem tisoč ljudi
A eno od njegovih najbolj krvavih epizod predstavlja masaker v Katinskem gozdu, kjer je dal pogubiti 22 tisoč poljskih vojaških častnikov, ki so jih zajeli ob porazu Poljske na začetku 2. svetovne vojne. Leta 1940 je po Stalinovem ukazu v Katinskem gozdu sam ubil sedem tisoč poljskih častnikov. Pokol so dolga leta pripisovali Nemcem. Šele z odprtjem arhivov v Rusiji je postalo jasno, da so masaker zagrešili sovjetski komunisti.

Katinske žrtve. (Foto: epa)

Blokhin je vsako noč osebno ubil 300 ljudi. Vse pa je dobro premislil. Usmrtitve so potekale od mraka do zore. Poljske vojake so vodili posamično, prvo v sobo, kjer so jih popisali, nato v zvočno izolirano sobo, kjer je s svojo nemško pištolo čakal Blokhin. Morilski manijak je za to nalogo s seboj pripeljal cel zaboj nemških Waltherjev. Računal je namreč tako zanesljivost nemškega orožja, ki se za razliko od pištol sovjetske izdelave ni zatikalo, kot tudi dejstvo, da bodo za zločin okrivili Nemce.

Foto: epa

Vsako noč je na ta način pobil 300 vojakov. Včasih ga je zamenjal njegov pomočnik Andrej Rubanov. V usmrtitve naj bi bilo vpletenih vse skupaj 30 agentov NKVD, stražarjev in voznikov, ki so skrbeli, da so odvlekli trupla in očistili sobo, da ni bilo sledov krvi in možganov.

Nekateri ga še vedno častijo
Svoj konec je Blokhin dočakal 3. februarja 1955. Če je bil do Stalinove smrti nedotakljiv, je pod taktirko Nikite Hruščova hitro padel v nemilost. Izgubil je svoj položaj, privilegije, naslove in nagrade. Padel je v depresijo, alkoholizem, po nekaterih trdivah je celo znorel. Njegova smrt je bila razglašena za samomor. Še danes pa njegov grob v Moskvi vedno krasi cvetje.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu Bogoviču,...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...