[Video] Tako so džihadisti Islamske države v Siriji sestrelili ruski helikopter

Datum:

Nad sirsko pokrajino Idlib so danes sestrelili ruski vojaški helikopter s petimi ljudmi na krovu, so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva. Transportni helikopter so sestrelili s tal, potem ko je dostavil človekoljubno pomoč v oblegano mesto Alep. Vsi na krovu so umrli, je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Kolikor vemo iz informacij obrambnega ministrstva, so vsi na helikopterju umrli. Umrli so herojske smrti, saj so skušali helikopter usmeriti tako, da bi čimbolj zmanjšali število žrtev na tleh,” je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass povedal Peskov. Svojcem umrlih je izrekel sožalje.

Šlo je za helikopter tipa Mi-8, na krovu katerega so bili trije člani posadke in še dva ruska častnika. Potem ko so ga sestrelili, je strmoglavil. Helikopter se je iz Alepa vračal v letalsko oporišče Hamaimim. Gre za drugi incident, v katerega so bile vpletene ruske sile, v mesecu dni. V začetku julija je bil tarča obstreljevanja sirski bojni helikopter, na krovu katerega so bili ruski vojaki.

Gre za zadnjo ISIS trdnjavo v Siriji?
Okoli Alepa, ki velja za glavno bojišče v sirski državljanski vojni, se medtem bije krvava bitka. Sile režima sirskega predsednika Bašarja al Asada so julija prekinile zadnjo oskrbovalno pot v mesto, zaradi česar je od sveta odrezanih ostalo 300.000 ljudi. Islamistični uporniki so v nedeljo sprožili ofenzivo na mesto, s katero želijo prekiniti obleganje. Ponoči so potekali ostro boji. Kot je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice, ki ima mrežo informatorjev na tleh, upornike na jugozahodnem obrobju mesta sedaj le še nekaj kilometrov loči od soborcev na vzhodu mesta.

Ofenzivo na Alep vodijo sile iz skupine Fatah al Šam, kar je novo ime nekdanje sirske veje Al Kaide Fronte al Nusra. Slednja je prejšnji teden prekinila svojo vez z mednarodno teroristični mrežo. Spopadi so ostri. Režimske sile uporabljajo letalstvo in težko topništvo, uporniki pa skušajo na drugi strani zmanjšati vidljivost v mestu z zažiganjem pnevmatik.

M. P., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Grims pojasnil, zakaj ni želel glasovati o deklaraciji o Ukrajini

Slovenski dominantni mediji, ki delujejo pod okriljem tranzicijske levice,...

Švedska: Dva Britanca v avtomobilu ustreljena in zažgana!

Več kriminala kot na Švedskem se zgodi le še...

Globalni digitalni kolaps: v Krki izpad celotnega računalniškega sistema

Uporabniki Windowsa po vsem svetu se srečujejo s t....

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...