[Video] To morate videti: Protesti so bedni

Datum:

“Seveda imaš policijsko nasilje, ampak tukaj na protestih ga ni bilo”, je glede protesta prejšnji petek v svojem najnovejšem videu pripomnil priljubljeni YouTube influencer Marko Žerjal. “V teh videih imaš polno ljudi, ki jih je policija čisto mirno odpeljali stran. Pridržali so samo takšne, ki so delali probleme. Po tem, kar sem jaz videl na čisto normalen način. Vsi vemo, da te bodo aretirali, če skočiš čez policijsko ograjo, zato ne skačemo čez njo z najbolj blesavimi izgovori, kar jih je svet kdaj slišal in na koncu pričakujemo, da nam bo folk ploskal.” 

“Začelo se je. Slovenija je uradno postala policijska država,” navajajo protestniki, ki se udeležujejo vsakotedenskih shodov. “Če kdo ne pozna tega izraza, policijska država je nekaj kar zveni zelo zastrašujoče, a zares nič ne pomeni. Prav zato ni boljših besed, kot policijska država za opisati kaj se je prejšnji petek zgodilo Jaši Jenullu,” je zatrdil Marko Žerjal, ki je tako eden izmed prvih bolj znanih ljudi, ki se je opogumil secirati neumnosti petkovih protestnikov, ki pa dobivajo celo podporo medijev. Kot lahko vidimo, so zlagani do fundamenta.

Žerjal se je obregnil ob zapis vizualnega umetnika Jaše Mrevlje-Pollaka, ki je čez ograjo skočil na “pomoč” Jenullu in je za Mladino spisal članek z naslovom: “Ko so Jenullu trije policisti pritiskali na hrbet, vrat in glavo, sem brez razmišljanja preskočil ograjo”.  Glede na to, da je Mrevlje-Pollak izpostavil, da je samozaposlen v kulturi, da ne prejema socialne podpore, ni lenuh in ni kaviar socialist, je Žerjal pripomnil, da se ve, kaj pomeni, če si samozaposlen v kulturi. “To pomeni, da imaš privilegije. Ne prejemaš podpore, ampak ne plačuješ niti prispevkov. Ne pravim, da delaš kaj narobe s tem, ko izkoriščaš davčno ugodnost, če jo lahko. Ne se delat, da si samo eden od delavcev.”

Mrevlje-Pollak je v nadaljevanju zapisal: “Stal sem se v prvi vrsti ob ograji, v valu množice, ko je nekaj minut čez osmo zrak postal gostejši. Nevpleten v to, kar se je dogajalo na levi in desni, sem čez ograjo zagledal, kako je bil sodelavec in prijatelj kljub jasni miroljubni gesti pobiranja papirnatih aviončkov v trenutku z vso silo zbit na tla s strani treh oboroženih in polno opremljenih policistov posebne enote.” Žerjal je na to pripomnil, da se je pobiralo papirnate aviončke čez ograjo od policije. “Zakaj niste počakali, da se to konča, pa bi potem pobirali? Je imel sodelavec ali prijatelj “žurko” za diplomo in 38. rojstni dan?”

Žerjal se je nasmehnil ob posnetku, ki je pokazal, kako naj bi Jenull “zbit” na tla. Policist ga je namreč le držal za roko. “Jenull je bil tako silovito zbit po tleh, da nekaj časa kar ostane tam kot truplo ali kot tečen otrok, ki mu starš ne kupi igrače. Medtem pa naš pripovedovalec hrabro rešuje zadevo tako, da se malo zaleti v policaje, kar jih naredi še bolj živčne,” je sarkastično pripomnil Žerjal in se obregnil ob navedbo Mrevlje-Pollaka: “V času brutalnega umora temnopoltega Američana Georgea Floyda in zaradi posledične policijske brutalnosti na protestih po svetu sem ob videnem jasnem in nedopustnem policijskem ravnanju reagiral.” Po besedah Žerjala je vidno, da se nekateri delajo žrtve samo zato, ker se umeščajo v isto kategorijo, kot nekdo, ki je bil hladnokrvno umorjen.

Zveni, kot da bi ju peljali pred strelski vod
Glede na to, da je Mrevlje-Pollak izpostavil, da je priskočil na pomoč Jenullu, ker naj bi mu tri policijska kolena pritiskala na hrbet, vrat in glavo, je Žerjal pripomnil, da tega ni bilo mogoče videti prav na nobenem posnetku. “Slike, kjer Jenullu pritiskajo na hrbet, vrat in glavo žal nimamo, ker zgleda na tem protestu ni bilo dovolj fotografov, da bi ujeli ta trenutek. Imamo pa na srečo posnetek kjer je bil uklenjen.” Po besedah Žerjala so bili zapisi Mrevlje-Pollaka potem, ko sta oba preskočila ograjo zelo nazorni: “Kaj sledi in kako se lahko odvije? Dogajanje vsak naslednji trenutek je moj strah zgolj povečevalo. Z očmi in besedami sva se z Jašo iskala, medtem ko so naju odvlekli s trga, po levi strani, za parlament.” Žerjal je poudaril, da zveni, kot da bi ju peljali pred strelski vod, namesto po plačilni nalog. “Izgleda, da ko si oproščen prispevkov postane res travmatično, ko moraš enkrat toliko plačati državi.” 

Jaša Jenull. (Foto: posnetek zaslona/ Twitter)

Glede krika od bolečin, ki naj bi bile s strani policistov povzročene Jenullu, je Žerjal pripomnil, da je očitno, da se je ta drl ob bolečin v glavnem takrat, ko je ugotovil, da ga snemajo. “Ne vem če je bolj boleč ta prijem, ali ta igra.” Žerjal se je le nasmehnil ob zapisu Mrevlje-Pollaka, ki je navedel: “Vsakič ko sem jim tudi sam dodal krik, sem po glavi dobil dodaten udarec s čelado – vse skupaj je sicer trajalo le nekaj minut, a je zaradi izrečenih besed, verbalne in fizične agresije in popolne negotovosti, kaj sledi, in predvsem, kje se lahko ustavijo, če se bodo, postalo en brezčasni medprostor.” Na to je Žerjal pripomnil, da je očitno pisec članka dobil udarec z neko čarobno čelado, ki ne pušča ne plavic, ne nič. Ob tem je dal vedeti, da ljudje v ringu krvavijo ob udarcih, ampak očitno pri njemu ni tako. “Temu tipu lahko razbiješ deset čelad na glavi in bo samo pisal v Mladini, kako so mu brutalno pokvarili frizuro.” Ob tem je v nadaljnje Mrevlje-Pollaku svetoval, da se lahko negotovosti izogne tako, da ostane na drugi strani policijske ograje, kjer ni policistov. “Ne štekam, da ljudje rinejo v p*****jo in potem se čudijo, da ni bilo varno. Varen si samo, če počivaš doma. “

Seveda imaš policijsko nasilje, ampak tukaj na protestih ga ni bilo, je pripomnil znan YouTuber. “V teh videih imaš polno ljudi, ki jih je policija čisto mirno odpeljali stran. Pridržali so samo takšne, ki so delali probleme. Po tem, kar sem jaz videl na čisto normalen način. Vsi vemo, da te bodo aretirali, če skočiš čez policijsko ograjo, zato ne skačemo čez njo z najbolj blesavimi izgovori, kar jih je svet kdaj slišal in na koncu pričakujemo, da nam bo folk ploskal.”

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...