[Video] Romana Tomc: Desnosredinska večina v Evropskem parlamentu bo najmočnejša skupina

Datum:

“Ljudje so povedali, da si ne želijo več progresivne, zelene, socialistične politike, ki nas je pripeljala v situacijo, v kakršni smo danes,” je na zaključnem soočenju na RTVS poudarila nosilka liste stranke SDS za volitve v Evropski parlament Romana Tomc. Ti si namreč po njenih besedah želijo drugačne, bolj inovativne, bolj ljudem prijazne politike, ki skrbi za naše okolje, ampak hkrati pazi tudi na naše gospodarstvo.

                   

Evropska poslanka Romana Tomc je v samem uvodu na vprašanje o potrebi po omejitvi mandatov evropskega poslanca pojasnila, da sama ne vidi razlogov za omejevanje, dokler seveda veljajo demokratični procesi. Kot je izpostavila, je iz njenega dosedanjega dela in izkušenj jasno, da imajo tisti evropski poslanci, predvsem iz večjih držav, ki so dlje časa v Evropskem parlamentu, tudi največjo moč in veljavo. Sama se z nečednimi ponudbami v parlamentu ni srečala, povedala pa je, da sta njena dva osebna cilja za naslednji mandat: “Evropa, kjer gojimo evropski način življenja in kjer se počutimo varni”.

O prihodnosti EU
Nosilke in nosilci vseh list  (Romana Tomc, Matej Tonin, Peter Gregorčič, Irena Joveva, Vladimir Prebilič, Uroš Lipušček, Nataša Sukič, Klemen Grošelj, Violeta Tomić, Matjaž Nemec in Zoran Stevanović) so se najprej soočili z vprašanjem o prihodnosti EU, konkretneje, s kom bi se v prihodnje povezovali. Tonin je dejal, da Evropska ljudska stranka (EPP) postavlja jasne pogoje, s kom se bo povezovalo. “En pogoj je zagotovo vladavina prava, proevropska usmerjenost, pa tudi podpora Ukrajini,” je med drugim povedal in dodal, da Evropa po njegovo potrebuje več sodelovanja na področjih, kjer je šibka, da postane globalen igralec.

Prepričana sem, da bo desnosredinska večina v nadaljevanju v Evropskem parlamentu prevzela vidno vlogo oziroma da bo najmočnejša skupina,” je izpostavila Tomčeva in dodala, da je zagovornica tega, da se EPP povezuje z evropskimi konservativci. Po njeno so sicer ljudje jasno dali vedeti, da si ne želijo zelene, progresivne, socialistične politike. “Smo za varovanje okolja, ampak na prvo mesto vedno postavljamo ljudi. Zeleni prehod je naredil veliko škode ljudem: Poglejte na svoje položnice. Tu je tudi menjava oken, zamenjava načina našega ogrevanja,” je izpostavila Tomčeva in dodala, da se je zelena evropska politika zelenega prehoda lotila zelo narobe.

Gregorčič je povedal, da bo stranka SLS ostala članica EPP, ker verjamejo, da je to stranka, ki “najbolj verno sledi vrednotam EU, ki so zapisane v evropski pogodbi”. Sukičeva pravi, da si želi povezovanja z “zelenimi, progresivnimi silami”, ne s tistimi, ki med drugim zagovarjajo antimigracijska izrekanja. Joveva je izpostavila, da je meja za sodelovanje na sredini, težav pa da nimajo s sodelovanjem z desno sredino. A je po njeno meja pri “skrajnostih”. “Ali bomo imel desno, ekstremno desno Evropo ali pa bomo imeli solidarno, zeleno, inovativno ter varno Evropo, ki bo sposobna dialoga z vsemi političnimi silami,” je med drugim strašil Nemec. Grošelj pravi, da želi biti del Evropskega parlamenta, ki bo še vedno zagovarjal človekove pravice. Prebilič se je zavzel za več Evrope, zbliževanja “s skrajno desnico” pa označil kot “skrajno nevarna”. “Imamo zaveznike, ki imajo drugačen pristop,” je dejala Tomićeva. Lipušček pa je opozoril, da smo del suverenosti na EU že prenesli in da je potrebna previdnost, kaj se bo prinašalo v prihodnosti. “Gradili bomo zvezo suverenistov, ki bodo na prvo mesto postavili nacionalne interese, pomembnost držav in zavarovanje pred tujimi škodljivimi agendami,” pa trdi Stevanović.

Foto: Posnetek zaslona RTVS

Schengenska meja bi morala biti neprodušno varovana
Beseda je tekla tudi o nadzoru na notranjih mejah, konkretneje, ali so za to, da se nadzor na notranjih mejah ohrani ali ukine. Medtem ko je denimo Sukičeva dala jasno vedeti, da je proti nadzoru na notranjih mejah, je Tomčeva poudarila, da bi morala biti schengenska meja neprodušno varovana. “To se pravi ničelna toleranca do ilegalnih migracij. To je prvi pogoj, da notranjih meja ne bi bilo,” je poudarila in dodala, da notranje meje so Avstrija, Italija proti Sloveniji. “To je na nek način tudi nezaupnica sosednji državi, ker ji druga država ne zaupa, da sama uspe preprečiti vdor ilegalnih migrantov,” je izpostavila in dodala, da po njeno migrantski pakt tega ne bo rešil. Ob tem pa je tudi spomnila, da je SDS in sama osebno med vsemi prisotnimi edina, ki je zavrnila migrantski pakt. Na težave z migracijami je opozoril tudi Tonin, ki meni, da bo ob reševanju te problematike mogoče, da se meje znova odprejo. Po mnenju Gregorčiča uvajanje nadzora pomeni “razpad temeljnih vrednot EU”, ob tem pa je opozoril, da sta šli Avstralija in Italija v uvajanje nadzora, ker je premier zatrdil, da bo nezakonite migracije naredil zakonite.

V EU živi le 6 odstotkov svetovnega prebivalstva, a želimo mi rešiti celoten svet
V soočenju so prisotni odgovarjali na vprašanje, če je “jedrska energija zelena in s tem prav tako del zelenega prehoda tudi za Slovenijo”. Pritrdilno so na vprašanje odgovorili Tomc, Nemec, Tonin, Tomić, Gregorčič in Stevanović, z odgovorom pogojno pa so odgovorili ostali. Beseda je nanesla tudi na zeleni prehod, pri čemer je bilo postavljeno vprašanje, ali bi EU “morala kot ključno prioriteto zastaviti boj proti podnebni krizi”? Evropska ekonomija je bila po besedah Tomčeve pred 15 leti pred ameriško za 10 odstotnih točk. Ob tem je izpostavila, da danes zaostajamo za 25 odstotnih točk, naš BDP raste počasneje, prehiteva nas Kitajska in ves preostali svet. Izpostavila je, da v EU živi le 6 odstotkov svetovnega prebivalstva, a želimo mi rešiti celoten svet. Kot je povedala, bo zeleni prehod omogočen le, če bo gospodarstvu v korist, ne pa da mu bo v škodo.

Foto: Posnetek zaslona RTVS

Tonin je pozval k realističnemu zelenemu prehodu, Grošelj pa je denimo izpostavil nujnost zelenega prehoda in dodal, da je ta lahko uspešen, če bo “omogočil tehnološki preboj, ki bo EU prinesel primat oz. status prvaka v zelenih tehnologijah”. “Socialisti, Zeleni in Levica bi gradili na višjih davkih. To pomeni še večjo škodo evropskemu gospodarstvu,” je še pojasnila Tomčeva in dodala, da bi oni gradili na “več inovacijah, na inovativnem pristopu ter na davčnih olajšavah za raziskave in razvoj, ki bi povečale evropsko produktivnost in s tem prinesle tudi več denarja za zeleni prehod”.

Glede pomoči Ukrajini
V zvezi s tem, ali naj EU še naprej humanitarno in vojaško pomaga Ukrajini, je Sukičeva izpostavila, da je izrazito proti pošiljanju orožja Ukrajini, ker naj bi to pripeljalo samo še do več smrti. Proti pomoči Ukrajini pa sta denimo tudi Stevanović in Lipušček, pri čemer slednji pravi, da bi bilo treba podati zahtevo za ustavitev spopadov in začetek pogajanj. Da je pomoč Ukrajincem upravičena meni nosilka liste Svoboda, Nemec se je zavzel za brezpogojno humanitarno pomoč Ukrajini, ker je Rusija nesporen agresor, ki krši mednarodno pravo. Tonin je poudaril, da bo vzpostavljen mir, če Putin odpokliče svoje sile iz Ukrajine. Da je Ukrajini treba vojaško, gospodarsko in drugače pomagati, meni Gregorčič. Za vojaško in humanitarno pomoč se zavzema tudi Tomčeva. Kot poudarja, je potrebno zavedanje, da Ukrajina ne brani samo sebe, ampak brani tudi Evropsko unijo. Vzporedno so po njeno dobrodošla tudi kakršnakoli pogajanja, a pod enakimi pogoji.

Foto: Posnetek zaslona RTVS

Za konec je Tomčeva, ki meni, da bi bilo treba slovenskega evropskega komisarja iskati z najširšim konsenzom, poudarila, da bo v nedeljo glas za SDS pomenil glas za preudarno politiko in za evropski način življenja. “Je glas za varno Evropo, ki ščiti ljudi. Za uspešno Evropo, ki ščiti svoje gospodarstvo. In ljudje, ki so razočarani nad sedanjo levo politiko, neuspešno politiko, nad praznimi obljubami te vlade, imajo priložnost, da v nedeljo izberejo prav,” je poudarila in dodala, da je prav, da se izbere politike, ki se bodo v Bruslju srčno in z razumom borili tudi za Slovenijo.

Ž. N.

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...