[Video] Twitter odzivi na shod sovraštva: Človek ne more verjeti, da so si v nasprotju s samim seboj …

Datum:

Na tako imenovanem shodu “proti koaliciji sovraštva”, ki se je odvijal v petek, 28. februarja 2020, se je zbralo nekaj sto ljudi, po trditvah medijev, naklonjenih protestom, pa tudi nekaj tisoč. A če je bil shod zamišljen kot sprehod od sedeža SMC do sedeža DeSUS, da bi volivci teh dveh strank izkazali nezadovoljstvo s strankama, se je hitro izkazalo, da gre zgolj in samo za sovražno nastrojenost do voditelja SDS Janeza Janše. “Ubi Janšo!” so odmevali kriki posameznika, ostalim protestnikom zbrani okoli njega, pa so se na obrazih izrisovali nasmeški.

                   

“Pred stranko SMC se je začel protest proti koaliciji sovraštva. Transparenti prikazujejo drugačno luč tega, kar naj bi zagovarjali. Nestrpnost, drugačnost, izključevanje, sovražnost – predsedniki strank so vsi prikazani kot plešasti,” je med potekom shoda v organizaciji članov inštituta Danes je nov dan  ter Zavoda za sodobne umetnosti Aksioma tvitnil novinar Nova24TV, Luka Svetina.

Sporočilo je, ko vzamemo v zakup, da so voditelje NSi, SMC in Desus imenovali za kameleone, jasno – tudi vsi oni, so po novem Janez Janša, in v očeh radikalne levice si ne zaslužijo nič boljšega od predsednika SDS. Vsi vzkliki “Ubi Janšo”, so potemtakem v enaki meri naperjeni tudi proti Mateju Toninu, Zdravku Počivalšku in dr. Aleksandri Pivec.

Svetina je opozoril tudi na protestnike, ki so nosili transparent ,v katerem Janšo in stranko SDS obtožujejo, da so “uničevalci slo rek in pitne vode.” Laž je resnično nesmrtna duša komunizma.

Kakor je izpostavil Svetina, je ravno SDS poslanec v DZ in ljubljanski mestni svetnik dr. Anže Logar tisti, ki “že 2 leti bije boj proti Zoranu Jankoviću, ki poskuša čez naravovarstveno območje speljati kanalizacijo.”

A kaj so dejstva v primerjavi z lažmi, v katere verujejo pripadniki radikalne levice? Tako smo lahko na shodu “proti koaliciji sovraštva” lahko bili priča javnim pozivom k nasilju. “Na protestu proti “sovraštvu” tudi vzkliki “Ubi Janšu”,” je opozoril Svetina. Na posnetku je jasno videti, kako se ljudem ob teh vzklikih ustnice krivijo v nasmeške. Slišati je vesel smeh. Tako zelo lačni krvi so.

Medtem pa se podporniki shoda prepričujejo, da je dober znak, da se je protestov “udeležilo veliko mladih.” Koliko teh mladih je na zadnjih volitvah dalo svoj glas ali SMC ali Desus, se ne sprašujejo. “Politika in retorika SDS ne sodi v naš prostor in čas. Je pa priložnost, da se povežemo in odločno upremo,” je prepričan Twitter komentator z vzdevkom Blaž.

Da gre za pri vzklikih smrti na predsednika SDS za “čist primer kaznivega sovražnega govora, ki ga je v pravni državi treba pravno sankcionirati,” je opozoril tudi Twitter uporabnik Iztok Jelen.

Skrajno neokusno in nedopustno pa je to, kar so si privoščili pri RTV Slovenija. V fotogalerijo s shoda “proti koaliciji sovraštva” so namreč uvrstili celo fotografije iz koncentracijskega taborišča Auschwitz. Ko so jih na to opozorili, so se izgovarjali na “človeško napako”. Človeška napaka skriva predpostavko, da je bilo nekaj narejeno po nesreči. Kako je možno, da se take fotografije, ki nimajo nič skupnega z omenjenim shodom, znajdejo v isti fotogaleriji. Gre za očitne insinuacije in razpihovanje še dodatnega sovraštva proti novooblikujoči se koaliciji z Janšo na čelu.

“Gledaš Utrip in dobiš občutek, da vladajo izredne razmere – ljudstvo združeno v boju proti nastajajoči koaliciji zla okupiralo Ljubljano. Freedom-fighter Muki nagovarja zbrane in graja fašistizirane leve stranke. Hudiča, RTV! Nacionalni medij ste, ne agitprop leve politike!” pa se je čez poročanje v oddaji Utrip na RTV Slovenija obregnil analitik Mitja Iršič.

Vidim, da so bili na včerajšnjem shodu sovraštva sami privatniki. Sami direktorji in soustanovitelji inštitutov, društev, zavodov …” je zbiranje nevladnikov, ki so prisesani na državni sesek komentiral Marko Urbanija.

“V demokraciji ulica ne sme diktirati kdo bo vladal in kdo ne, samo volitve lahko. In volilci so se odločili! Tudi sredinci in grožnje ne bodo pomagale,” meni Rok Guček.

Na trditve, da “ekstremizmu pa mi ne bomo nasedali” se je obregnil tudi sekretar stranke SDS dr. Božo Predalič. “Človek ne more verjeti, očitno se sploh ne zavedajo, da so v nasprotju sami s seboj.”

Glavni urednik Spletnega časopisa Peter Jančič je izpostavil, da večina sodelujočih v anketi zakaj mediji niso poročali o pozivih k umoru Janeza Janše na protestih v Ljubljani, meni, da so to storili namerno. “So opazili, a so zamolčali, ker bi škodili interesom levice,” je po zadnjih podatkih prepričanih 67 odstotkov ali 1691 ljudi. V anketi je do sedaj sodelovalo 2.536 posameznikov.

Organizatorji shoda “proti koaliciji sovraštva”, tako imenovana Koalicija Brez Strahu se je od pozivov k nasilju distancirala in pozvala pristojne, da sprožijo ustrezne postopke. A so komentatorji na Twitterju izpostavili, da je za pozive odgovoren ravno organizator shoda.

Na petkovem protestu smo lahko videli, kako zelo radikalizirana je slovenska levica. Ne samo pozivi k nasilju, problem predstavljajo tudi slovenske oblasti, ki kršitelje, navkljub prisotnosti, to dopuščajo.

https://twitter.com/matejpirnat/status/1233644529087062016?

“Politika SDS temelji na sovraštvu: do soljudi, okolja in kulture. Danes ni mogoče, da sovraštvo vlada samo. Politika strahu, nasilja in okoljskega uničenja lahko zavlada le, če SDS podprejo stranke, ki trdijo, da bodo skrajno desničarskemu sovraštvu dale “človeški obraz”,” so prepričani organizatorji protesta.

Pozivi k nasilju in smrti nas tako ne morejo niti presenetiti. Namreč v očeh organizatorjev protesta z desnico, s SDS ni možen dialog, so namreč poosebitev sovraštva, poosebitev zla. Potemtakem lahko razumemo, zakaj se klicem “ubi Janšo” nasmihajo, medtem ko hlinijo presenečenje in se ograjujejo od specifičnih groženj.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...