[Video] Ubiti iranski protestniki niso ustavili mladine; ti so odločeni narediti konec smrtonosnemu režimu

Datum:

Iranski protesti proti verskim despotom trajajo že 98. dan. V četrtek, 22. decembra 2022, so Iranci iz različnih družbenih slojev kljub drastično nasilnim ukrepom režima nadaljevali s protirežimskimi protesti, stavkami in aktivnostmi.

Sinoči so se ljudje v Teheranu in drugih mestih odpravili na ulice kljub starodavnemu praznovanju noči Jalda. Protestniki so blokirali ulice v Teheranu, Saqqezu in Sanandaju ter vzklikali protirežimska gesla, vključno z:

— Smrt Hameneiju!
— Smrt diktatorju!
— To je leto strmoglavljenja [Hameneija]!

Poleg tega so se družine in sorodniki ubitih protestnikov udeležili grobov svojih ljubljenih in obeležili praznovanje v Jaldi. V Teheranu so se številni državljani zbrali na pokopališču Behesht Zahra in počastili spomin na pokojne Yaldo Aghafazli, Mohsena Shekarija in Siavasha Mahmoudija. Podobni dogodki so bili opaženi na grobu Hamida-Reze Rouhija v Bandar Anzaliju, Pejmana Monirija v Sanandaju ter na grobovih Hannaneh Kia in Hosseina-Alija Kiakajourija v Nowshahru.

V prestolnici so državljani nadaljevali demonstracije po glavnih ulicah. Študenti univerze medicinskih znanosti Qom so razdeljevali papirje s protirežimskimi slogani. V Isfahanu in Rudsarju so protestniki v grafite zapisali gesla proti vrhovnemu voditelju Hameneju. “Ne šahu ali vrhovnemu voditelju, da demokraciji in enakopravnosti!“, “Upor za strmoglavljenje režima!“, “Smrt režimu usmrtitev!“, so bili slogani, ki so jih v Rudsarju zapisali kljubovalni mladci.

Domačini v kraju Rašt so zažgali velik pano s podobo ustanovitelja Ruholaha Homeinija in trenutne mule Alija Hameinija. “Takšen razvoj označuje resnično spremembo letnega časa v iranskem demokratičnem gibanju, ki se v nasprotju z bridkimi preteklimi izkušnjami ne bo nikoli vrnilo k zimi šaha in mul,” je dejala Marjam Rajavi, novoizvoljena predsednica nacionalnega Iranskega sveta za odpor. “Namesto tega bo naznanilo novo pomlad svobode in ljudske suverenosti v Iranu.”

22. december je bil 98. dan protestov proti režimu v Iranu. Demonstracije so se začele po gnusnem umoru 22-letne Mahse Amini, ki je umrla po brutalnem pretepu v policijskem priporu. Vendar se je takoj sprevrglo v revolucijo proti celotnemu teokratičnemu režimu.

Po navedbah iranske opozicije Mojahedin-e Khalq (MEK/PMOI) so se protesti razširili na 282 mest. Režim je ubil več kot 750 državljanov, ranil na desettisoče in jih pridržal več kot 30 tisoč. Opozicija je objavila imena 603 ubitih protestnikov.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

V Krško prihajajo kandidati za evropske poslance

Kot na svoji Facebook strani obvešča Mestni odbor SDS...

Zaključena preiskava umora moškega, ki je bil umorjen in najden v gozdu

Gorenjski policisti so bili v ponedeljek, 8. aprila 2024,...

Bodo Socialni demokrati zgrmeli v pozabo ali se pomaknili v politično sredino?

Gospodarski minister Matjaž Han je dan pred kongresom Socialnih...

Bodo koalicijski partnerji sprejeli Vesela za komisarja ali premierja?

Te dni se v obeh koalicijskih partnericah "svobode" verjetno...