[Video] Ukrajina: Rusi namenoma sežigajo pridelek pšenice v Ukrajini

Datum:

Sodeč po navedbah nekdanjega politika in novinarja Ihorja Lutšenka Rusi namenoma sežigajo pridelek pšenice v Ukrajini. Ker so stebla sedaj suha, v nekaj minutah zagori celo polje.

Navedbe Ihorja Lutšenka, ki je od leta 2019 zaposlen kot svetovalec župana Kijeva Vitalija Klička, so resnično zaskrbljujoče, saj Ukrajina velja za žitnico Evrope. Ker cene na račun vojne v Ukrajini že tako ali tako naraščajo dnevno, se marsikdo sprašuje, kaj nas še čaka.

Kot je znano, so se nedavno okrepili boji na več območjih južne Ukrajine, pri čemer ruske sile obstreljujejo ukrajinske položaje, da bi ubranile svoje trenutne položaje. Ruski cilji so v zadnjih dneh vključevali več mest in vasi okoli izliva reke Dnjepro. Boji so po poročanju ameriškega CNN sprožili požare na več območjih, zagorela so polja s pridelki, ko so pripravljena za žetev. Po spletu je zaokrožil video, ki prikazuje kombajne, ki poskušajo pobrati žito, medtem ko polja okoli njih gorijo.

Po navedbah ukrajinskih oblasti so obstreljevanja v Pervomajsku v sredo povzročila požar na žitnih poljih in poškodovala stanovanjske zgradbe. V regiji Herson so zaznali požare v gozdovih, na poljih in v vaseh. “Okupatorji ne dovolijo gašenja, zato kmetje poskušajo to storiti sami. V številnih naseljih že peti mesec ni vode in elektrike, zato je gašenje oteženo,”so še dodali.

Združeni narodi v najnovejšem poročilu o stanju varnosti preskrbe s hrano v letu 2021 opozarjajo, da svet nazaduje v poskusih za odpravo lakote in podhranjenosti. Število tistih, ki se soočajo z lakoto, je namreč naraslo na 828 milijonov ljudi, kar je za približno 46 milijonov več kot leto prej. Razloge za to pa je mogoče iskati v pandemiji in številnih konfliktih. Ruska invazija na Ukrajino po navedbah Združenih narodov predstavlja dodatno tveganje, saj je prekinila dobavne verige. Zaradi konflikta smo v prvi polovici leta 2022 priča bistvenemu povišanju cen hrane.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...