[Video] Urbanija: Veselinovič je držal zaposlene na STA za talce več kot leto dni, da bi izigraval zakonodajo

Datum:

Trajalo je več kot leto dni, pa tudi takrat se UKOM in STA pod vodstvom Veselinoviča nista mogla izpogajati glede nove pogodbe. Z novim v. d. direktorjem Igorjem Kaduncem pa je to uspelo le v nekaj dneh. Včeraj sta namreč Kadunc in direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija podpisala pogodbo o opravljanju javne službe STA. Kaj je tokrat drugače, je Urbanija razložil v Temi dneva.

“Tudi jaz sem se spraševal, v čem je problem, da nekdanji direktor Bojan Veselinovič ni želel podpisati pogodbe, ki bi omogočala normalno financiranje STA. Problematičen mu je bil v pogodbi člen, prepis zakonskih obveznosti, ki jih ima STA v zvezi z izpolnjevanjem javne službe” je uvodoma povedal Uroš Urbanija, direktor UKOM-a. S sedanjim v. d. direktorjem Igorjem Kaduncem sta se pred podpisom pogodbe sestala le dvakrat. Kot je dejal Urbanija, so se finance že sprostile, plačilo računa za mesec avgust so že prejeli včeraj. Preostali denar pa bo nakazan tekom tega meseca, takoj ko se bodo uredili postopki. Celotna pogodba je opredeljena v višini 2 milijona 28 tisoč evrov, ki se sorazmerno porazdelijo po posameznih mesecih glede na količino opravljene javne službe.

“Prvič sva si predstavila izhodišča, tudi sam osnutek pogodbe sem mu takoj predal, tako da sva videla, kje je problematično. Drugič, ko sva se dobila, sva razrešila tudi te dileme iz prvega sestanka“, je dejal Urbanija in dodal, da se je izkazalo, da tisto, kar zakon določa, ni mogoče v pogodbi opredeliti drugače, kot je v zakonu, in to je bilo pravzaprav tista stična točka, zaradi katere sta zelo hitro našla skupni jezik. Veselinovič je namreč nasprotoval upoštevanju zakona o STA, ki opredeljuje fotografije kot del javne službe, in kot del javne službe zakon določa, da morajo biti brezplačne. “Kot veste, STA pod direktorjem Veselinovičem tega ni omogočala in so bile fotografije plačljive”, je dejal Urbanija.

Veselinovič imel vse novinarje kot talce, da bi izigral zakon
Oglasili so se tudi v aktivu delavcev STA in dejali, da sicer pozdravljajo, da je UKOM z STA-jem končno sklenil pogodbo, da pa jih pa skrbi, da bi pogodba pomenila omejevanje njihovih “novinarskih svoboščin”, po drugi strani pa opozarjajo tudi na odhajajoči kader, ki so ga izgubili, odšli so v druge medije. Tudi Urbanija obžaluje, da so nekateri dobri novinarji zapustili Slovensko tiskovno agencijo, ampak v prvi vrsti bi se moral aktiv novinarjev obrniti na nekdanje vodstvo, to je gospoda Veselinoviča, ki je imel pravzaprav vse novinarje kot talce v številnih poskusih, da bi izigral zakon in mimo zakonskih določil dobil denar za javno službo, ki je  pravzaprav ni želel opravljati tako, kot jo opredeljuje zakon.

Prvo poročilo o opravljenem delu za letošnje leto dobili šele oktobra za mesec avgust
Urbanija je dejal, da se ne čuti odgovornega za dolgotrajen proces podpisa pogodbe, saj je UKOM odgovoren tudi za transparentno uporabo davkoplačevalskega denarja. “Predstavljajte si, da bi iz podjetja, s katerimi poslujemo, vsak prišel k nam in zahteval denar, pri tem pa ga ne bi vprašali niti preverili, ali opravlja javno službo. Še več, lahko bi tudi ugotovili, da javna služba ni bila opravljena, pa bi to podjetje vseeno zahtevalo denar. Ne vem, kako bi to gledale revizijske službe, inšpekcije itn. V vsakem primeru pa je to neetično, nemoralno in tudi nesprejemljivo, da bi se na tak način trošil davkoplačevalski denar. Torej, da bi dajali denar kateremu koli podjetju brez ključnega vprašanja, ali je ta storitev opravljena brez tega, da bi sploh dobili poročilo o opravljenem delu”, je Urbanija podal primer in dodal, da so prvo poročilo o opravljenem delu dobili za letošnje leto  šele 8. oktobra za mesec avgust, in ta račun je sedaj plačan.

STA podpisovala sumljive posle z Dnevnikom
Pred nekaj meseci je v Temi dneva nadzornik STA Radovan Cerjak razkril, da je bil STA oškodovan za nekaj 100 tisoč evrov v času direktorja Veselinoviča zaradi sumljivih pogodbah z Dnevnikom. Na vprašanje, ali bo UKOM raziskal, kakšne nepravilnosti so se dogajale v času Veselinoviča, je Urbanija dejal, da so to naloge nadzornih služb. “Je pa to res in to se je večkrat govorilo, da je z določenimi izbranimi podjetji direktor Veselinovič sklepal t. i. kompenzacijske posle, pri čemer STA ni imela nobenih koristi, niti finančnih, na drugi strani pa so posamezni mediji imeli ogromne finančne koristi.”

Kaj UKOM pričakuje od novega vodstva STA?
“V prvi vrsti pričakujem, da bo servis tj. javna služba, ki jo predvideva zakon o Slovenski tiskovni agenciji opravljena tako, kot jo predvideva zakon. In pričakujem, da tukaj ne bo nobenega izigravanja. Zakon je zelo natančen, povzetki novic v slovenskem in angleškem jeziku, radijske novice, vsebine iz naslova narodnih manjšin, novice po svetu, v zamejstvu in nenazadnje tudi fotografije morajo biti vsem dostopne, brezplačno, pod enakimi pogoji”, je bil jasen Urbanija.

Foto: Nova24tv

UKOM ne bo vplival na uredniško politiko; tri smernice, ki so jim sledili v novi pogodbi
Urbanija je še dejal, da sam ni skušal vplivati na vsebino tega, kar STA objavlja, nasprotno, prejšnja pogodba, ki jo je podpisala vlada Marjana Šarca z Veselinovičem, je vsebovala člen, ki je dovoljeval, da mora STA pojasnjevati vladi, o čem pišejo. “V prejšnji pogodbi je bilo celo opredeljeno, da se UKOM lahko vtika tudi v vsebinski del STA. V novi pogodbi smo poskušali maksimalno slediti zakonskim priporočilom, to je bila prva smernica. Spomnimo se, da so pogodbo, ki jo je podpisoval Veselinovič vrsto let, problematizirali praktično vsi pravniki. Bila je najmanj pravno sporna, če ne celo nezakonita, torej naš drugi cilj je bil podpisati pogodbo, ki ne bi bila pravno sporna, še manj pa nezakonita. Tretja zadeva pa je, da imamo neke merljive vzvode o opravljeni javni službi. Torej ne, da ni važno, koliko naredijo, ni važno, ali naredijo en povzetek na mesec ali tisoč, v vsakem primeru ti pripada enaka količina sredstev – ne. Po novi pogodbi je zelo natančno opredeljeno: kolikor opravijo javne službe, toliko dobiš sredstev. Pri tem je postavljena tudi zgornja omejitev”, je pojasnil Urbanija.

Veselinovič je grobo posegal v vsebine
Urbanija je dejal, da vsebinskih določil ni več v pogodbi, saj niso stvar UKOM-a niti ne direktorja Veselinoviča, čeprav je bil ravno on tisti, ki je grobo posegal v vsebine, v uredniške pristojnosti STA in je tako zlorabljal svoje pristojnosti. “Ampak v osnovi je menedžerski del popolnoma ločen od uredniškega in enako velja tudi za to pogodbo.”

Pri novi pogodbi gre za upoštevanje vladavine prava in zakonov
Pri podpisu pogodbe s Kaduncem ne govorimo o zmagah ali porazih, ampak predvsem o tem, da se upošteva vladavina prava, da se upoštevajo zakoni in da tukaj ni prostora za izigravanje, je bil Urbanija jasen. “V zadnjem letu je bilo nešteto pritiskov tudi name, naj zamižim na obe očesi, naj damo denar. Spomnite se opozicijskih poslancev na nedavni seji odbora za kulturo, mi celo niso dovolili pojasniti situacije s poslanci Levice in stranke Alenke Bratušek, da bi pojasnil argumente, v čem je problem tega netransparentnega delovanja STA oziroma finančnega dela pod Veselinovičem”. Urbanija je zaključil z upanjem, da je sedaj vsem jasno, v čem je bil problem, in da ne bo več nobenega direktorja ali uradnika tovrstnih zahtev po nezakonitem delovanju.

Anita Gužvič

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada odpira nove kapacitete za migrante – bo sledil upor?

Za nastanitve vlagateljev namere in prosilcev za mednarodno zaščito...

Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno...

Poslovil se je nekdanji poslanec SDS Srečko Hvauc

Včeraj nas je doletela žalostna vest, da nas je...