[Video] Ustavnopravna strokovnjaka tujih univerz: Politik lahko novinarko označi za prostitutko brez pravnih posledic

Datum:

Izjava bi bila vredna novice in lahko bi škodila politiku, a ne bi imela pravnih posledic. Ne bi šlo niti za kaznivo dejanje niti za izjavo, za katero bi kdo lahko zahteval odškodnino. Takšno tožbo bi sodišča zavrgla,” sta primer, kjer politik novinarko označi za prostitutko, komentirala profesorja prava Gavin Phillipson in RoNell Andersen Jones. 

Na globalni znanstveni konferenci o svobodi izražanja, ki jo je minuli vikend organizirala Alma Mater Europaea in je bila najpomembnejši mednarodni znanstveni pravniški dogodek v Sloveniji doslej, so priznani strokovnjaki govorili tudi o izjavah politikov o novinarjih.

Po uvodnih predavanjih je profesor Jurij Toplak, ki je konferenco organiziral in vodil, vprašal profesorje, ali evropska konvencija človekovih pravic ali pravo njihovih držav dovoljuje pregon ali odškodninsko odgovornost politika, ki bi novinarko na Twitterju označil za prostitutko, bivšega predsednika države pa za njenega zvodnika. Ni povedal, da je sedanji premier kot prostitutki označil Mojco Pašek Šetinc in Evgenijo Carl, z #zvodnikMilan pa bivšega predsednika Milan Kučana.

Metaforo bi sodišče hitro zavrglo
Odgovorila sta mu Gavin Phillipson, profesor evropskega prava človekovih pravic na Pravni fakulteti univerze Bristol in profesorica ustavnega prava, medijskega prava in svobode tiska na Univerzi Utah RonNell Andersen Jones. Objavljamo video, ki ga je prvi objavil Siol. Phillipson je povedal, da bi takšna izjava bila vredna novice in lahko bi škodila politiku, a ne bi imela pravnih posledic. Ne bi šlo niti za kaznivo dejanje niti za izjavo, za katero bi kdo lahko zahteval odškodnino. Pritrdila mu je tudi Jonesova, ki je bivša urednica in novinarka. “Takšno tožbo bi sodišča zavrgla,” je povedala.

Ob predpostavki, da bralci tvita ne bi razumeli dobesedno kot očitek dejanskega prostituiranja in zvodništva, ampak kot metaforo, bi sodišča takšno tožbo hitro zavrgla, sta povedala oba.

Spomnimo: Vrhovno sodišče je v sestavi Rudi Štravs, Mateja Končina Peternel, Karmen Iglič Stroligo, Tomaž Pavčnik, Jan Zobec, februarja letos odločilo, da Janša Pašek Šetinčevi ni odškodninsko odgovoren. Drugo sodišče je v postopku Evgenije Carl odločilo, da je odgovoren in ji je dolžan plačati odškodnino.  Pašek Šetinčeva je vložila ustavno pritožbo. Po tem, ko vodilni tuji poznavalci svobode izražanja ocenjujejo, da gre za zaščiteno izražanje, bodo slovenski ustavni sodniki težko odločili drugače. 

Toplak, ki je virtualni sestanek vodil, je za Siol povedal: “Na konferenci je bilo okoli 50 profesorjev in skupaj 130 udeležencev. Zadevo prostitutka sta komentirala dva. Če bi kdo nasprotoval njuni oceni, bi se oglasil. Če bi jih vprašal dvajset, bi verjetno vsi podali enak odgovor.

Dogodek “Svoboda izražanja v 21. stoletju” je Alma Mater soorganizirala z Mednarodnim združenjem ustavnega prava, ki je globalna organizacija ustavnega prava. Na njem so nastopili tudi András Sajó, bivši sodnik in podpredsednik Evropskega sodišča za človekove pravice ter član nadzornega odbora Facebooka in Instagrama, profesor na pravni fakulteti Harvard Mark Tushnet, David Erdos z univerze Cambridge, profesor prava Jacob Rowbottom z univerze Oxford in še 40 vodilnih ustavno-pravnih strokovnjakov z vseh kontinentov. Prvič je na simpoziju kakšne slovenske pravne fakultete hkrati nastopilo toliko profesorjev najboljših pravnih fakultet.

Demokracija

Sorodno

Zadnji prispevki

Naša vlada jih financira, medtem poteka mednarodna kampanja za ukinitev UNRWA

Dokazov, da je UNRWA prestreljena s teroristi in ideologijo...

Alenka Forte: Minister, ki se ne želi soočiti z javnostjo, ni vreden počenega groša

Nezavedanje resnosti težav in potreb zdravstvenega resorja se je...

[Video] Zakaj Tina Gaber redno uporablja vladno parkirišče za svoje luksuzno vozilo?

Že od samega začetka razmerja s premierjem Robertom Golobom...