[Video] V Rusiji pravoslavni duhovnik blagoslovil Stalinov kip

Datum:

Ruski pravoslavni duhovnik je pred dnevi blagoslovil Stalinov kip, še preden tem pa je zbranim dolgoval pojasnilo: “Da, Cerkev je trpela pod Stalinom. Toda zahvaljujoč temu imamo zdaj veliko novih ruskih mučencev, h katerim lahko molimo.”

                   

Stalin je z železno roko vladal Sovjetski zvezi med leti 1924 in 1954. Med njegovo vladavino je bilo usmrčenih 6 milijonov ljudi. Če upoštevamo še smrti, ki so neposredna posledica njegovih politik, se krvni dolg stalinizma dvigne na 9 milijonov ljudi. Poleg tega je bil odločen nasprotnik religije, ki jo je skušal eliminirati. Med usmrčenimi je bilo tudi mnogo duhovnikov, poroča BBC.

Začuda je blagoslov presenetil tudi rusko pravoslavno cerkev, ki je izjavila, da duhovnikove prisotnosti na dogodku ni odobrila, zoper njega pa je že sprožila interno preiskavo. Začuda, saj ruska pravoslavna cerkev pogosto blagoslavlja vojaško opremo, bombe in vojaške formacije, preden se te odpravijo na bojišče v Ukrajini. V Moskvi prav tako obstaja katedrala, posvečena ruski armadi. Odgovorni v ruski pravoslavni cerkvi sedaj trdijo, da je oče Anatolij pri blagoslovu kipa izražal svoja osebna stališča.

Stalinizem za sabo ni pustil samo človeške tragedije v Sovjetski zvezi, temveč tudi v celotni vzhodni Evropi. Razumevanje razsežnosti tragedije, ki jo je predstavljal Stalin in njegove politike, je bila očitno znana tudi nekaterim oblastnikom. Ruski mediji namreč poročajo, da je umeščanje kipa v prostor potekalo 3 leta, saj so regionalne oblasti v Volgogradu (nekdanji Stalingrad), nasprotovale postavitvi kipa. Kip je naposled našel mesto v regiji Pskov.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

Zaradi poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se je...