[Video] V Strasbourgu zaradi novoletnih izgrednikov pogorelo najmanj 30 avtomobilov!!

Datum:

Po Strasbourgu v Franciji je na silvestrovo zgorelo na desetine vozil, potem ko so skupine vandalov kršile policijsko uro po 20. uri in so odšli na ulice. Kot je poročala tamkajšnja policija, so tako na silvestrsko noč s požiganjem uničili najmanj 30 avtomobilov. Glede na prejšnja leta je bilo ob zadnjem novem letu požganih manj avtomobilov kot običajno, saj so se oblasti tokrat odločile, da bodo omenjeno nasilje reševale bolj odločno. 

Policija v Strasborgu je sinoči prejela na desetine prijav o gorečih avtomobilih. Kot kaže so vandali svojo tradicijo požiganja avtomobilov na silvestrsko noč nadaljevali kljub epidemiji koronavirusa in uvedeni policijski uri po 20. uri zvečer. “Smo že našteli določeno število pogorelih vozil,” so sporočili iz pisarne Josianeja Chevalierja, upravnika francoskega departmaja Bas-Rhin. Kot so še dejali v poročilu so sinoči opravili tudi nekaj aretacij.

Po socialnih omrežjih so pričeli krožiti videoposnetki gorečih avtomobilov. Nekateri avtomobili so denimo samo tleli  v ognju, medtem ko je druge avtomobile popolnoma zajel ogenj. Tam, kjer so goreli celotni avtomobili je bilo mogoče slišati glasne eksplozije, zaradi vžigov goriva, je poročal RT.

Oblasti zadovoljne, ker je bilo požganih manj avtomobilov kot prejšnja leta?!
Prefekt Chevalier je v četrtek še posebej  opozoril, da možnim vandalom ne bodo popuščali, saj se oblasti še predobro spomnijo razdejanja prejšnjega leta. Oblasti so se odločile, da letos ne bodo dovolile masovnih požiganj avtomobilov. Leta 2019 je bilo na silvestrovo v neizprosnem nizu vandalizma požganih približno 220 avtomobilov v mestu. Zato so se oblasti odločile, da bodo storile vse, kar je v njihovi moči, da poskusijo silvestrsko požiganje čim bolj zaustaviti.

Poleg policijske ure ob 20. uri in številnih zaporov ulic v Strasbourgu so bili ognjemeti prepovedani ves december. “Lokalna policija je tudi ustanovila “mobilne sile” na “strateških lokacijah” po mestu,” je dejala direktorica za javno varnost v departmaju Bas-Rhin, Annie Bregal. Za uveljavitev omejitev je bilo po celotni Franciji nameščenih preko sto tisoč častnikov in policistov, prodaja goriva na drobno pa je bila začasno prepovedana.

Kot kaže so omenjeni ukrepi bolj kot ne zaustavili divjanje vandalov v četrtek zvečer. Medtem pa so nekateri vseeno kljubovali in odšli na ulice, kljub prisotni policiji, ki je med drugim za nadzor uporabljala policijski helikopter. S helikopterjem je tako policiji uspelo tudi posneti množico kriminalcev, ki je razgrajala po mestu. Medtem ko so bili ognjemeti prepovedani, pa so oblasti poročale tudi o kršenju tega odloka, saj je bilo pokanje moč slišati vso noč.

Uničevanje avtomobilov kot vsakoletni novoletni obred
Požiganje avtomobilov pa se ne dogaja za novo leto samo v Strasbourgu. Samo prejšnje leto so za silvestrovo po celotni Franciji zabeležili kar 1.457 požganih avtomobilov, medtem ko so jih predlani požgali 1.290. Uničevanje avtomobilov v Franciji je tako postalo del letnega obreda in se dogaja vse od leta 2005, ko so nemiri zajeli celoten Pariz in druga mesta. Takratno razdejanje je povzročilo škodo na številnih stavbah, avtomobilih, medtem pa so tri osebe tudi umrle.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nov vojaški uspeh ukrajinskih sil – uničena ruska ladja

Ukrajinske sile so ponoči uničile rusko vojaško ladjo Sergej...

Podpišite peticijo proti postavitvi novih azilnih domov!

Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden sklenila, da bo...

[Video] Čudovita novica – deček z redko boleznijo dosegel veliko zmago

8-letni Matjaž ima redko bolezen, imenovano "kongenitalni miastenični sindrom",...