[Video] Vojni dokumentarec iz Ukrajine se bo potegoval za nominacijo na oskarjih

Datum:

Ukrajina se je odločila, da jo bo na podelitvi oskarjev naslednje leto v kategoriji za najboljši mednarodni celovečerni film zastopal dokumentarni film z naslovom 20 dni v Mariupolju, ki pripoveduje zgodbo o obleganem mestu in junaških obrambnih naporih nekaterih najboljših ukrajinskih vojakov.

Novinar Associated Press in Ukrajinec Mstislav Černov, ki je kot vojni dopisnik poročal iz Sirije, Libije, Iraka, Gorskega Karabaha in Afganistana, je skupaj s kolegom fotografom Evgenijem Maloletko v začetku leta 2022 dokumentiral rusko bombardiranje pristaniškega mesta.

Teden dni po začetku obsežne ruske invazije na Ukrajino je bil Černov še vedno v pristaniškem mestu Mariupol in je iz visokega nadstropja bolnišnice opazoval, kako se tank z oznako Z ustavlja ob strani. Videti je bilo mogoče črn dim, ki se je dvigal iz obstreljenih stanovanjskih blokov v bližini. Izhoda ni bilo. Černov se je odločil, da bo poprijel za kamero, da se bodo ljudje lahko prepričali o grozotah vojne. Dokumentarec tako pripoveduje zgodbo o začetku obsežne vojne – bombardiranju stanovanjskih zgradb in porodnišnice, nenehnem obstreljevanju. Prikazuje tudi, kako so se na to odzvali običajni prebivalci Mariupolja.

Film 20 dni v Mariupolju je nastal kot koprodukcija Associated Pressa in Frontlina, poroča The Hollywood Reporter. Černov režiserski prvenec je bil predvajan na CPH: DOX, Cleveland, Docudays, Seattle, DocAviv in Sheffield Doc:Fest, kjer je prejel nagrado Tima Hetheringtona. Svetovno premiero je doživel na filmskem festivalu Sundance, kjer je prejel tudi nagrado občinstva za dokumentarni film.

Akademija filmskih umetnosti in znanosti bo 21. decembra objavila seznam filmov v ožjem izboru za oskarja 2024 vključno z najboljšimi mednarodnimi filmskimi kandidati. Zadnjih pet nominirancev bo objavljenih 23. januarja 2024. 95. podelitev oskarjev bo potekala v gledališču Dolby v Los Angelesu 10. marca 2024. Ukrajina se je že 15-krat potegovala za nominacijo na oskarjih, a si je doslej še ni uspela prislužiti.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...