[Video] Bruselj: Protesti proti ukrepom prerasli v nasilje in vandalizem

Datum:

Policija je morala sprožiti vodne topove in solzivec, da bi razgnala protestnike v bližini sedeža Evropske komisije v Bruslju, potem ko se je protest, v katerem je sodelovalo približno 50 tisoč ljudi, ki so nasprotovali omejitvam covid-19, spreobrnil v nasilje in vandalizem. Po podatkih policije so tri policiste in 12 protestnikov odpeljali v bolnišnico, v smrtni nevarnosti ni bil nihče, pridržanih pa je bilo okoli 70 ljudi, so dodali. 

Nedeljske demonstracije v Bruslju so bile po poročanju enega od policijskih predstavnikov ene največjih do sedaj. Po zadnjih ocenah se je v protestih proti ukrepom covid-19 na ulice zlilo 50 tisoč ljudi, vključno s skupinami, ki so potovale zunaj Belgije, poroča Politico. Demonstracijo je organizirala vseevropska mreža Europeans United for Freedom in druge skupine, ki nasprotujejo zdravstvenim omejitvam. Sicer pa protesti v Belgiji trajajo že nekaj tednov, osnova protestov pa je nasprotovanje belgijski zdravstveni izkaznici, ki  zagotavlja dokazilo o cepljenju ali nedavnem testu na covid za vstop zlasti v restavracije in kulturne dogodke.

Zadeva je sprožila burno reakcijo ljudstva, kljub temu, da je v začetku tega meseca belgijski predsednik vlade Alexander De Croo dejal, da je pomembno, da belgijska zdravstvena izkaznica – znana kot “COVID Safe Ticket” – ostane “začasen, izjemen ukrep”.

Policija je morala za čiščenje parka Cinquantenaire v bližini institucij EU uporabiti solzivec in vodne topove, potem ko so skupine protestnikov metale predmete na policiste in jih napadale. Protestniki na ulicah so v policiste metali različne kovinske predmete, najdene na ulicah, goreče smetnjake, na enem od posnetkov so celo gorele tekoče stopnice. Pokriti s kapucami in zakriti z maskami so razbili steklo zunanjosti pisarne Evropske službe za zunanje delovanje (ESZD), medtem ko je bila notri policija. 

Foto: epa

“Stranski vhod je bil vandaliziran,” je dejal tiskovni predstavnik komisije in dodal, da nihče ni v nevarnosti. Najvišji diplomat Josep Borrell je obiskal pisarne, da bi pregledal škodo in na družbenih omrežjih zapisal ter obsodil dogodek kot “nesmiselno uničenje in nasilje”. 

“Naša glavna zahteva je, da se nujni ukrepi uvedejo na demokratičen in uravnotežen način,” je na spletni strani skupine zapisal Tom Meert, predsednik Združenih Evropejcev za svobodo. Ne zanikamo, da obstajajo bolezni. Naši argumenti bi bili enaki v primeru naravne nesreče ali katere koli druge krize: politike države morajo biti premišljene in temeljiti na načelih demokratične pravne države.”

Foto: epa

Protestniki v belgijski prestolnici od lani redno organizirajo demonstracije proti omejitvam koronavirusa, vendar je nedeljski shod zaznamoval velik porast udeležbe v primerjavi s približno 5 tisoč protestniki v začetku tega meseca in več kot približno 35 tisoč ljudmi, ki so se udeležili  protesta novembra lani. Nedeljski pohod je ta konec tedna sledil demonstracijam v drugih evropskih prestolnicah, ki so prav tako privabile na tisoče ljudi, ki so protestirali proti cepljenju in drugim omejitvam.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...

Za Zahod še kar nismo “Centralna Evropa”

Financial Times-ov Sifted, ki pravi, da je "vodilna medijska...

[Video] Arhitekt o kanalu C0: Katastrofi se ni mogoče izogniti

Na seji parlamentarne preiskovalne komisije o nezakonitostih in zlorabah...