Vili Kovačič blokiral milijone evrov iz 2. tira za tajkuna Petriča, ekonomist Brščič mu svetuje, naj bo previden in pazi na svojo varnost

Datum:

Cerarjeva vlada, natančneje njegovo ministrstvo za infrastrukturo naj bi v kratkem podpisalo pogodbo za tako imenovana pripravljalna dela pred gradnjo drugega tira. Na razpisu je ta posel dobil Stojan Petrič skupaj z Euroasfaltom iz BiH, njegova vsota je kar 14,5 milijona evrov. Vendar pa jim je načrte pošteno prekrižal državljan Vili Kovačič.

Euroasfalt iz Bosne in Hercegovine v Sloveniji gradi že drugo etapo avtocestnega odseka med Gruškovjem in Draženci, očitno pa bo moral na posel v povezavi z drugim tirom še nekaj časa počakati. Vplivni član Kučanovega foruma 21, Stojan Petrič, je bil sicer tisti, ki so ga na javnem razpisu prepoznali kot najcenejšega ponudnika, čeprav je bilo že pred tem jasno, da bo prvi mož Kolektorja in časopisne hiše Delo glavni kandidat za vse večje gradbene posle znotraj projekta drugi tir, ki je sicer težak kar 1,4 milijarde evrov, poroča Požareport, ki tudi razkriva, da je z Euroasfaltom močno povezan Zijad Bećirović, sicer direktor Ifimesa (ljubljanski mednarodni inštitut za balkanske in bližnjevzhodne študije).

Vendar pa je vrhovno sodišče, ko je Vili Kovačič na njem dosegel etapno sodno zmago, oba referendumska zakona, povezana z referendumom o drugem tiru, ponovno vrnilo v obravnavo na ustavno sodišče. S tem pa je posledično blokirano izvajanje zakona o drugem tiru, kar pomeni, da je uspel blokirati prve milijone evrov za tajkuna Petriča. Ekonomist Bernard Brščič je tako včeraj v oddaji VV Faktor na TV3 resno svetoval Kovačiču, naj bo previden in naj pazi na svojo varnost …

Gašperšič vztraja pri podpisu, ker je obljubil, Petrič pritiska, da pride do denarja
Vili Kovačič, pobudnik referenduma o drugem tiru, je torej močno prekrižal načrte v zvezi s tem projektom, četudi je njegov referendum padel v vodo. Če je bila Cerarjeva vlada še pred nekaj dnevi, skupaj z vladnim podjetjem 2TDK, ki ga vodi politik Metod Dragonja in je zadolženo za drugi tir, trdno odločena, da bodo pogodbo s Petričem podpisali, pa so njihovi načrti spodleteli. Podpis naj bi po poročanju omenjenega spletnega portala zahteval tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, bojda zato, ker je pred časom javno zatrdil, da se bo gradnja drugega tira začela še pred koncem leta 2017, predvsem pa naj bi pritiskal Petrič, da bi prišel do denarja. Po poročanju Požareporta pa naj bi se uprl državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben, ki je na referendumu za drugi tir vodil vladno ekipo. Leben naj bi tako po Požarjevih podatkih zagrozil, da bo bojkotiral podpis pogodbe, če namerava vlada s Petričem podpisati pogodbo kljub temu, da zakon o drugem tiru, zaradi odločitve vrhovnega sodišča, pravno miruje.

Jure Leben (Foto: STAfoto)

Najprej je prišla informacija, da ministrstvo pogodbe s Petričem ne bo podpisalo, potem pa – sprememba! Očitno naj bi Petrič močno pritisnil in do podpisa pogodbe naj bi jutri le prišlo, vendar z odložnim pogojem, torej, da pogodba začne veljati šele z dnem, ko začne veljati zakon o drugem tiru.

J. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...