Vlada je določila višino otroškega dodatka za omilitev posledic draginje, toliko pa bi dobili po predlogu SDS

Datum:

Ta znesek prav tako ne pokrije niti mesečnih šolskih stroškov šoloobveznega otroka. Če upoštevamo še letno stopnjo inflacije (11 %) in drastičen dvig cen energentov in življenjskih potrebščin, pa tudi dejstvo, da gre za časovno omejen (interventni) ukrep, je jasno, da je za zagotovitev minimalne socialne varnosti otrok ta znesek odločno prenizek,” je dejala poslanka Karmen Furman iz poslanske skupine SDS. Sklicevala se je na odločitev vlade o omilitvi ukrepov draginje, ta pa je njihove predloge zavrnila, češ, da so populistični.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v SDS spomnili na svoje dopolnilo. V skladu z njim bi draginjski dodatek izplačali v dvakratnem znesku otroškega dodatka, določenega za prvega otroka v posameznem dohodkovnem razredu upravičenca za vsakega otroka, vendar DZ predloga ni sprejel. Družine z otroki, upravičene do tega dodatka, bodo novembra, decembra in januarja za vsakega otroka ob otroškem dodatku dobile draginjski dodatek. Izplačan bo v višini otroškega dodatka, ki ga dobijo za prvega otroka.

DZ je s 65 glasovi za in nobenim proti sprejel zakon o začasnih ukrepih za manj posledic draginje pri prejemnikih otroškega dodatka. Družine z otroki, upravičene do tega dodatka, bodo novembra, decembra in januarja za vsakega otroka ob otroškem dodatku dobile draginjski dodatek. Izplačan bo v višini otroškega dodatka, ki ga dobijo za prvega otroka, piše STA.

Znesek ne pokrije niti osnovne košarice živil
Vlada v predlogu zakona določa draginjski dodatek v višini zneska otroškega dodatka za prvega otroka v posameznem dohodkovnem razredu. To v praksi pomeni, da bo otrok, čigar starša prejemata povprečni mesečni neto plači (1.307,61 EUR), kar družino uvršča v sedmi dohodkovni razred, novembra in decembra 2022 ter januarja 2023 poleg siceršnjih 24,53 EUR prejel še 24,53 EUR draginjskega dodatka, skupno torej 49,06 EUR. Poslanska skupina predloge vlade zavrača, češ, da gre za “znesek, ki skladno s popisom cen živil v Sloveniji septembra 2022 komajda zadošča za nakup košarice osnovnih živil pri najcenejših ponudnikih v Sloveniji (47,38 EUR Eurospin, 48,25 EUR Lidl, 48,53 EUR Spar, 48,88 EUR Hofer), medtem ko za nakup košarice osnovnih živil npr. v Mercatorju (49,67 EUR) in Tušu (58,23 EUR) sploh ne zadošča“.

Ta znesek prav tako ne pokrije niti mesečnih šolskih stroškov šoloobveznega otroka. Če upoštevamo še letno stopnjo inflacije (11 %) in drastičen dvig cen energentov in življenjskih potrebščinn ter dejstvo, da gre za časovno omejen (interventni) ukrep, je jasno, da je za zagotovitev minimalne socialne varnosti otrok ta znesek odločno prenizek. “Socialno varnost si zaslužijo vsi otroci in ne samo tisti, katerih starši so brez službe oziroma prejemajo tako nizke osebne dohodke, da se uvrščajo v prvi dohodkovni razred, zato v SDS predlagamo, da se draginjski dodatek določi v dvakratnem znesku otroškega dodatka, določenega za prvega otroka v posameznem dohodkovnem razredu, v katerega je uvrščen upravičenec do otroškega dodatka, za vsakega otroka,” meni poslanka.

Foto: Freepik

Opozicija je predstavila predloge na podlagi znanja in izkušenj iz preteklosti, koalicija pa jih je zavrnila
O predlogu priporočil glede omilitve posledic inflacije in energetske draginje, ki jih je predlagala skupina poslancev s prvopodpisano Jelko Godec (SDS), je minuli petek razpravljal odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor ter jih zavrnil. Koalicija je njihove predloge označila za “populistične”, ko jih je opozicija prepričevala, naj sprejmejo predloge SDS za spremembo formule izračuna cen električne energije, za znižanje DDV na vse energente, za energetski dodatek za vse, za večjo pomoč gospodarstvu in kmetijstvu, ter da naj vlada odstopi od namena sprememb zadnje sprejete novele zakona o dohodnini.

Foto: sds.si

V času Janševe vlade je bilo drugače
Če se vrnemo nazaj v mesec februar, je letos DZ na predlog Janševe vlade sprejel zakon o ukrepih za omilitev posledic visokih cen energentov. Položnica za povprečno gospodinjstvo je bila nižja za kar okoli 35 odstotkov, okoli 710 tisoč upravičencev je prejelo enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov, gospodarstvu in kmetijstvu je bilo namenjenih dodatnih 70 milijonov evrov.

Aprila je bil dodatek nakazan:

  • 465.000 upokojencem, ki so imeli decembra največ 1.000 evrov pokojnine,
  • okoli 67.000 upravičencem do denarne socialne pomoči ali varnostnega dodatka,
  • upravičencem do nadomestila za invalidnost,
  • okoli 139.000 prejemnikom otroškega dodatka od prvega do šestega dohodninskega razreda,
  • okoli 26.000 prejemnikom dodatka za veliko družino in
  • rejnikom, ki so imeli decembra sklenjeno vsaj eno rejniško pogodbo.

Okoli 6000 tistih, ki imajo štiri ali več otrok, je prejelo še dodatnih 50 evrov. Pomoč so prejeli tudi kmetje (približno 56.000 kmetijskih gospodarstev) in približno 11.000 čebelarjev. V prejšnji sestavi so bili poslanci iz vrst KUL (SD, LMŠ, Levica in SAB) v opoziciji, za del se jih je že vedelo, da prestopajo v stranko Roberta Goloba. Prav vsi so februarja glasovali proti tej pomoči. Svojo pravo barvo do socialno šibkejših so kazali že takrat, zdaj so jo le še potrdili. Razlike v delovanju obeh vlad so očitne.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Poslanec Kosi: “Zamenjava prebivalstva in islamizacija Evropi ne obetata nič dobrega!”

"Namesto da bi uvajali neke ukrepe s področja demografije,...

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno...

[Analiza] Grozljivi zunanjepolitični pogledi mednarodnega pravnika

Danilo Türk je eden največjih skrajnežev v slovenski politiki...

Janša: Vladno posnemanje Jankovića je nevarno in vodi v diktaturo

"Kar se tiče spoštovanja Poslovnika DZ in procedur v...