Vlada je omogočila prelet vojaških sistemov brezpilotnih zrakoplovov Nata čez zračni prostor

Datum:

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela sklep, s katerim je vzpostavila pogoje za prelet vojaških sistemov brezpilotnih zrakoplovov zavezniških držav v zračnem prostoru Republike Slovenije za čas izvajanja ukrepov kriznega odzivanja Nata zaradi razmer v Ukrajini in spremembo Uredbe o omejevalnih ukrepih zaradi delovanja Rusije v povezavi z razmerami v Ukrajini in izvajanju uredb Evropske unije v zvezi s temi omejevalnimi ukrepi. Poleg tega so je podala tudi mnenje Ustavnemu sodišču, da je zahteva za razpis referenduma za nakup vojaških vozil Boxer neutemeljena, saj meni, da sklep o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in OCCAR ni v neskladju z ustavo.

                   

Vlada Republike Slovenije je izdala uredbo o spremembi Uredbe o omejevalnih ukrepih zaradi delovanja Rusije v povezavi z razmerami v Ukrajini in izvajanju uredb Evropske unije v zvezi s temi omejevalnimi ukrepi ter jo objavila v Uradnem listu Republike Slovenije. Ker je Evropska unija od sprejetja Uredbe spremenila oziroma dopolnila pravne akte iz 1. člena navedene Uredbe, bodo morali prvi člen ustrezno spremeniti.

Vlada Republike Slovenije je sprejela sklep o vzpostavitvi pogojev za prelet vojaških sistemov brezpilotnih zrakoplovov zavezniških držav na velikih višinah in z dolgo avtonomnostjo v zračnem prostoru Republike Slovenije za čas izvajanja ukrepov kriznega odzivanja Nata zaradi razmer v Ukrajini. Cilj sprejetega sklepa je vzpostavitev pogojev za prelet vojaških sistemov brezpilotnih zrakoplovov zavezniških držav na način, da se za prelete teh zrakoplovov, vključno z izvidniško opremo, oblikuje in vzpostavi začasno ločeno območje za ves čas trajanja razlogov za izdajo tega sklepa.

Foto: epa

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji sprejela mnenje o zahtevi stranke Levica za oceno ustavnosti sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (Organisation Conjointe de Coopération en matière d’Armement / Organisation for Joint Armament Co-operation – OCCAR) o upravljanju programa Boxer s strani OCCAR. Mnenje bo vlada poslala Ustavnemu sodišču Republike Slovenije ter Državnemu zboru Republike Slovenije.

Foto: epa

Vlada Ustavnemu sodišču predlaga, da v postopku za oceno ustavnosti ugotovi neustavnost tega sklepa o nedopustnosti referenduma in ga razveljavi, ker je v nasprotju s tretjo alinejo drugega odstavka 90. člena ter 3. in 44. členom Ustave Republike Slovenije. Predlagatelj namreč meni, da zakon o ratifikaciji navedenega sporazuma ne predstavlja ratifikacije mednarodne pogodbe, ampak ratifikacijo mednarodnega akta (ne)pogodbene narave, ki pomeni le pravno podlago za sklepanje nadaljnjih mednarodnih pogodb.

Zahteva za oceno ustavnosti je po mnenju vlade neutemeljena
Vlada Republike Slovenije tudi meni, da zahteva za oceno ustavnosti Sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o upravljanju programa Boxer s strani OCCAR ni utemeljena, zato bo predlagala Ustavnemu sodišču, naj zahtevo za oceno ustavnosti oceni kot neutemeljeno, torej da ugotovi, da omenjeni sklep ni v neskladju z Ustavo.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

Na “mavrični maškaradi” tudi LGBTQ+ sekcija za Palestino

Včeraj se je s povorko po ulicah prestolnice zaključil...

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...

Danes: 53. tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični

V Šentvidu pri Stični bo danes osrednja prireditev 53....