Vlada rešuje RTV pred stečajem z dodatnimi desetimi milijoni

Datum:

Iz današnje seje vlade smo novinarji prejeli obvestilo, da bo vlada uradu za narodnosti prerazporedili deset milijonov evrov. Ta dodatno sredstva bodo namenjena za italijansko in madžarsko narodno skupnost, so sporočili. Velikodušnost vlade do obeh manjšin ima pa še dodatno dimenzijo, zapisali so namreč, da bo ta denar porabljen v okviru Radiotelevizije Slovenija.

Niso pa posebej opozorili, da gre za nadaljevanje že lanske “velikodušnosti” vlade, ko sta šef uprave RTVS Zvezdan Martić in vršilec dolžnosti direktorja Urada za narodnosti Janez Doltar sredi decembra popisala več aneksov k pogodbam o sofinanciranju radijskih in televizijskih programov za italijansko in madžarsko narodno skupnost, da je vlada lahko pet milijonov evrov RTVS za plače tam zaposlenih nakazala že v lanskem letu. Doltar je takoj za tem odstopil, menda zaradi zgodbe o nespodobnih povabilih, nepričakovanih objemih v pisarni in neprimernem dotikanju na delovnem mestu, kar so mu v anonimnem pričevanju očitale zaposlene.

Vlada je že lani sporočila, da bo na proračun za narodnosti letos prerazporedila še deset milijonov in s tem reševala finančno luknjo RTVS, ki je, tako je slišati, po izplačilu regresov nesolventna.

V vladi denar prerazporejajo, ker v državnem proračunu, ki določa, kaj vlada sme porabiti, deset milijonov za narodnosti, v resnici pa za RTVS, ni bilo načrtovanih.

Za lani je bilo v državnem proračunu načrtovano, da bo država RTVS za narodnosti primaknila dva milijona in ne sedem. Podobni so bili načrti tudi letos. Da bi dobil dodaten denar, se je s premierjem Robertom Golobom novi šef uprave RTVS Zvezdan Martič lani tudi osebno sestal.

Peter Jančič, Spletni časopis

Sorodno

Zadnji prispevki

Aktivistični levičarski norci jih v ZDA končno dobivajo po grbi

Študentski "revolucionarji" v ZDA so jih začeli dobivati po...

Fico ni več v smrtni nevarnosti

Slovaški premier Robert Fico ni več v smrtni nevarnosti,...

[Ekskluzivno] Brutalne čistke Svobodnjakov: Doktorja kemijskih znanosti vrgli na cesto

Jutri bi se moral Zvone Čadež, odstavljeni direktor URI...