Vlada za danes napovedala ustanovitev Urada za demografijo, ki bo imel sedež v Mariboru!

Datum:

Vlada Republike Slovenije je napovedala, da bo na današnji seji vlade obravnavala predlog odloka o ustanovitvi in nalogah vladnega urada za demografijo, s katerim bo prišlo do ustanovitve Urada za demografijo. Glede na to, da v skladu z dogovorom na vladi mesto ministra brez resorja pripade stranki DeSUS gre za nekakšno tiho obliko podpore prvakinji stranke DeSUS Aleksandri Pivec, ki je že dlje časa deležna napadov s strani nekaterih članov stranke, ki se jim kolca po drugačnem vodstvu.

                   

Urad za demografijo bo vodil minister brez resorja iz kvote stranke DeSUS. Po seji vlade pa bo natančneje znano, kdaj bodo v stranki predlagali ime kandidata. Sodeč po poročanju nekaterih medijev bi lahko vodenje urada prevzel podpredsednik stranke DeSUS Anton Balažek, nekateri pa celo ugibajo, če bo morda kar predsednica stranke tista, ki bo prevzela njegovo vodenje. Govorec stranke je za Slovensko tiskovno agencijo povedal, da ime kandidata še ni izbrano, v igri je namreč več imen. 15. dan po objavi v uradnem listu bo odlok o ustanovitvi stopil v veljavo.

Prostori urada sicer še niso znani, je pa določeno, da bo sedež v štajerski prestolnici, Mariboru. Med nalogami urada se omenja spremljanje in analiziranje demografskega gibanja, priprava demografskih politik in ozaveščanje družbe o demografskih izzivih. Vladi in pristojnim ministrstvom bo urad podajal predloge za sprejemanje potrebnih ukrepov na področju oskrbe in položaja starejših, solidarnosti, medgeneracijskega sodelovanja in družinske politike. Ukvarjal se bo s koordinacijo bivanjske politike starejše populacije, kar pa bo počel v sodelovanju s pristojnimi ministrstvi.

V okviru sodelovanja z lokalnimi skupnostmi bo na uradu koordinacija ukrepov na področju demografske politike v skladu s specifičnimi regijskimi demografskimi izzivi. Poleg ozaveščanja javnosti o področju demografije, bo urad spremljal tudi demografsko politiko v drugih državah in po potrebi vzpostavljal stike s podobnimi institucijami v Evropski uniji.

Pivčeva se ustanovitve urada veseli
Pivčeva, ki se trenutno nahaja v središču razprtij v stranki DeSUS, je v nedavnem pogovoru za RTV Slovenija poudarila, da se ustanovitve urada veseli. “Vesela sem, ker ta zgodba prihaja h koncu, zato bomo v četrtek na vladi razpravljali in tudi skušali potrditi ta odlok o sprejemu,” je izpostavila in ob tem potrdila, da bo vodenje sprejel nekdo iz kvote stranke, ki jo vodi. “Kandidata za ministra v tem trenutku še nimamo,” je zatrdila v ponedeljek.

Glede na to, da Pivčeva poudarja, da je sodeč po njenih informacijah s terena v ozadju zrežiranih afer nekdanji predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec, ki je s svojim delom stranko skorajda potopil, je jasno, da mu ustanovitev urada najverjetneje ni v pretirano veselje, saj mu le tega kljub njegovemu gorečemu boju za upokojence, kot je trdil sam, doslej še ni uspelo doseči. Ustanovitev urada pa povrhu predstavlja še svojevrstno tiho podporo vlade Pivčevi, ki je bila že pred oblikovanjem vlade tarča sil tranzicijske levice in njej podrejenih medijev.

Kljub temu, da Pivčeva uživa podporo številnih pokrajinskih odborov, potencirajo raje tiste marginalne, da bi ji povzročili politično škodo. Cilj jim namreč predstavlja padec vlade, ki ima za razliko od prejšnjih cel kup načrtov na področju ukrepov za upokojence, urad nedvomno predstavlja enega izmed njih.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...

Znan je datum začetka pristopnih pogajanj Moldavije in Ukrajine

Včeraj proti koncu dneva so se veleposlaniki držav EU...