Vlasta Nussdorfer pristala na ministrstvu za kmetijstvo: Pravega vedenja o težavah kmetic nima, a služba je služba

Datum:

Vlasta Nussdorfer, ki je do nedavnega zasedala enega najbolj vidnih položajev v Sloveniji, bila je namreč varuhinja človekovih pravic, je ugotovila, da potrebuje novo službo, zato ji jo je priskrbelo kar ministrstvo za kmetijstvo.

                   

Dan pred mednarodnim dnevom žena je na ministrstvu za kmetijstvo potekala ustanovna seja Sveta za ženske na podeželju, ki pa ga ne bo vodila kakšna podeželska ženska, ampak kar Vlasta Nussdorfer, ki pa s podeželjem nima kaj dosti skupnega. Res je bila rojena na primorskem podeželju, a se je kasneje v petkah udomačila na betonu.

Nekdanja varuhinja človekovih pravic pravi, da se ni mogla upreti povabilu ministrice Aleksandre Pivec na položaj predsednice sveta, saj se ji zdi pomembno, da ženske na podeželju izvedo, kakšne pravice imajo, ter da upa, da bodo kmalu stekla ozaveščanja, kot so nastopi na sejmih in okrogle mize. Prav tako se ji ne zdi prav, da kmetije po veliki večini prevzemajo moški, saj bi po njenem mnenju morale imeti tudi ženske možnost, da prevzamejo gospodarjenje na kmetiji. “Gre za osebe, ki včasih res nosijo zelo veliko breme na kmetijah, so pa tudi pozabljene, odrinjene, odmaknjene,” je med drugim povedala novopečena kmetica.

Na ministrstvu za kmetijstvo so ustanovili posvetovalni organ ministrstva z imenom Svet za ženske na podeželju. Podpredsednica tega organa je postala dejanska kmetovalka Irena Ule, tudi sicer predsednica Zveze kmetic Slovenije, a za predsednico so postavili Nussdorferjevo, ki je vse prej kot kmetica. Celo življenje je bila fina dama, če ne štejemo njene mladosti, saj je odraščala v podeželskih Batah pri Novi Gorici. Pravega vedenja o težavah kmetic nima, a služba je služba.

Morda je bil Svet za ženske s podeželja ustanovljen zato, da nekdanji varuhinji priskrbijo novo službo, ali pa gospo Nussdorferjevo, dejansko začenja zanimati kmečko življenje. Kdo ve, kako daleč je čas, ko bomo Nussdorferjevo gledali v resničnostnem šovu Kmetija …

POPRAVEK NAVEDB – POJASNILA:
Ga. Vlasta Nussdorfer se NI zaposlila na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kot ste zapisali, temveč je prevzela častno predsedovanje Svetu za ženske na podeželju. Svet je posvetovalni organ ministrice, članstvo v njem je častna in prostovoljna funkcija (Poslovnik v prilogi). Člani sveta za svoje delo NISO upravičeni do sejnin, dnevnic in povračila stroškov.

Ga. Nussdorfer je bila za predsednico sveta izvoljena soglasno in sicer na predlog predstavnic kmečkih žena. S svojimi izkušnjami, dosedanjim delom in konec koncev tudi z s svojim imenom, je že dokazala, da lahko prav ona glas podeželskih žensk ponese do Ljubljane. Svet se bo namreč ukvarjal s položajem žensk na podeželju in ne kmetijstvom, kot navajate.

Ženske na podeželju so nemalokrat odrinjene, osamljene, pozabljene, zlorabljene psihično in fizično, hkrati pa na njih odpade velik del dela na kmetijah, zato so prav ženske s podeželja najbolj pozdravile ustanovitev sveta in go. Nussdorfer kot predsedujočo.

 

M. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...