Vodja vladne svetovalne skupine Lahovnik odgovarja svetovno znani kuharski mojstrici

Datum:

Kot kaže, so uspešni ukrepi vlade ujezili in v slabo voljo spravili najbolj priznano slovensko kuharsko mojstrico Ano Roš iz restavracije Hiša Franko. Svoje nestrinjanje je na Facebooku izrazila kar z besednjakom italijanskih komunistov “Avanti popolo, Bandiera rossa”, vladi pa sporoča, da že prepeva pesem “Bella Ciao” za svoje pravice ter pravice svojega posla. “Javno zdravje ima v tem primeru prednost pred zasebnim profitnim interesom. Nekateri podjetniki se obnašajo, kot da je država zakrivila epidemijo in kot da ne gre za višjo silo in s tem povezane omejitvene ukrepe, ki so vsem v korist,” odgovarja na kritiko Roševe vodja vladne svetovalne skupine dr. Matej Lahovnik, v nadaljevanju pa je razložil, katere ugodnosti so gostinci pridobili z obema protikorona zakonoma.

Mednarodna kuharska velemojstrica iz Hiše Franko je delila svoje nezadovoljstvo z vladno politiko v Sloveniji. V svojem zapisu je delila, da nikoli končan zapor v njenih mislih sproža partizanski upor. V nadaljevanju se razburja, da ne dobi nobenih pravih informacij o datumih in planih, kaj se bo dogajalo v prihodnje v Sloveniji na področju gostinstva. Odpiranje meje s Hrvaško pa tolmači s tem, da se bodo lahko politiki namakali na svojih vikendih pri slovenski južni sosedi. Sama pa si želi čim hitrejše odprtje meje z Italijo, ki bi ji nazaj pripeljalo predvsem italijanske goste. “Čas je, da zapojemo Bella Ciao in se borimo za svoje pravice in pravico do dela,” v bojevitem partizanskem duhu zaključi svoj zapis mednarodna priznana kuharica Ana Roš.

Ana Roš je ena redkih slovenskih kuharskih velemojstric, ki je poznana v kulinaričnem svetu. Tudi sama pa je morala s svojo restavracijo Hišo Franko deliti usodo vseh gostincev v Sloveniji in drugje po svetu.

Image

Vodja vladne svetovalne skupine Matej Lahovnik se čudi izjavam Roševe
Da bi izvedeli, kako je vlada pomagala gostincem ter ali so res tako na slabem, kot trdi Roševa, smo povprašali vodjo vladne svetovalne skupine dr. Mateja Lahovnika, ki je nam povedal, da je vlada je s protikriznima paketoma pomoči PKP1 in PKP2 pomagala tudi gostinstvu. S PKP1 država pokriva 80 odstotkov bruto plače vseh zaposlenih v gostinstvu na čakanju, v PKP2 pa jamči do 80 odstotkov kredita za naložbe od časa epidemije dalje, zagotavlja Lahovnik. Med drugim se mu zdi logično, da je država prej sprostila obmejni režim s Hrvaško kot z Italijo.

Vodja vladne svetovalne skupine dr. Matej Lahovnik je izrazil začudenje, da nekateri podjetniki dajejo prednost zasebnim profitom pred javnim zdravjem. (Foto: STA).

Po besedah Lahovnika je Italija namreč žarišče koronavirusa v Evropi, zato je previdnost na mestu in bi bilo nerazumno, da bi država nalagala omejitve domačemu prebivalstvu, brez omejitev pa spuščala v državo goste iz Italije. “Javno zdravje ima v tem primeru prednost pred zasebnim profitnim interesom. Nekateri podjetniki se obnašajo, kot da je država zakrivila epidemijo in kot da ne gre za višjo silo in s tem povezane omejitvene ukrepe, ki so vsem v korist,” odgovarja na kritiko Roševe vodja vladne svetovalne skupine za lajšanje težav v gospodarstvu v koronakrizi Lahovnik.

Ana Roš nagrado za najboljšo restavracijo
Ana Roš med dobitniki priznanj. (Foto: Facebook)

Ana Roš je dobrodošla, da svojo pomoč ponudi skupini Mateja Lahovnika in slovenski vladi pri lajšanju težav v gostinstvu
Ana Roš je do sedaj sila poredko izražala mnenje o stanju v slovenski politiki. A je tudi njo zajel protestniški duh glede na njen zapis na družabnih omrežjih.  Vendar pozablja, da si trenutna vlada pomaga pri lajšanju krize z vsemi ljudmi, ki imajo bogate izkušnje na svojem področju. Vlada je svojo širino pokazala s tem, da je v ožjo skupino strokovnjakov povabila profesorje in podjetnike, ki niso delili mnenja o ekonomiji in družbi kot vodilni vladni predstavniki.

Nekaj nasvetov in ukrepov o njeni dejavnosti je že povedal Lahovnik. Ob tem ji svetujemo, da se obrne na Gospodarsko zbornico Slovenije, na omenjeno vladno skupino Mateja Lahovnika, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in svetuje s svojimi nasveti. Njena pomoč pri vprašanju gostinstva in kulinaričnega turizma je toliko bolj dobrodošla in koristna za vse slovenske državljane. Verjamemo, da bi vrhunska kuharska strokovnjakinja lahko oblikovala uspešno strategijo za gostince. Tako se ji ne bi bilo treba ukvarjati s širjenjem partizanskih bajk in pesmaric.

Hiša Franko
Hiša Franko. (Foto: Facebook)

Priznana kuharska mojstrica pa bi se lahko poslužila taktike mnogih gostincev, ki so v času najhujše koronakrize dostavljali hrano v svojem lokalnem okolju. Vlada je pred dnevi dovolila, da lahko gostje znova obiskujejo restavracije in lokale ob upoštevanju zdravstvenih navodil.

Verjamemo, da je kuharska mojstrica slabe volje tudi zaradi tega, ker ji veliko gostov predstavljajo tujci iz sosednje Italije. A tudi to bo, upajmo kmalu, minilo. Roševa pa bo lahko navduševala svoje obiskovalce in Slovence z novimi kuharskimi umetninami.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Ali vlado vodi kar generalna sekretarka Svobode?!

V javnosti že dlje časa krožijo ugibanja o dejanski...

Tajkuni Alenke Bratušek lupijo Slovence – do kdaj še?

"Ona igra ključno vlogo. Če bi ona dala usmeritev,...

Bo nova tehnologija ustavila Sorosovo vplivanje na predsedniške volitve v ZDA?

AllSides Technologies, Inc., podjetje za tehnološke rešitve, ponuja rešitev...

V čem je razlika?

Že zelo zgodaj v mojem ne ravno kratkem življenju,...