fbpx

Pozor! Proti večeru nevarnost neurja in toče

Foto: iStock

Nocoj bo najbolje ostati kar doma. Vremenoslovci napovedujejo, da bo čez dan sicer še sončno, proti večeru pa se bo pooblačilo. Opozarjajo na večerna krajevna neurja z močnim vetrom in možnostjo toče.

Danes bo sprva še sončno, čez dan pa se bo od zahoda pooblačilo. Popoldne se bodo začele pojavljati krajevne plohe in nevihte, ki bodo proti večeru vse pogostejše. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 30, v jugovzhodnih krajih do 32 stopinj C.

Opozorilo!
Za danes so vremenoslovci izdali oranžno opozorilo, torej druge stopinje, zaradi neviht, rumeno pa za zdaj velja za veter in padavine.

Popoldne in zvečer ter v prvem delu noči bodo možna krajevna neurja z nalivi, močnim vetrom, ni izključen tudi pojav toče. Na Arso priporočajo dodatno previdnost v prometu.

Kako zaščititi avtomobil, sebe in druge udeležence v primeru toče?
Avtomobil postavite pod streho, na odprtem pa ga že predhodno zavarujte z dekami in rjuhami, predvsem dele, ki so najbolj na udaru (streho, stekla, pokrov motorja in prtljažnik). Nikakor avtomobila ne postavljate pod drevesa, saj neurje s točo pogosto spremlja tudi močan veter, ki lahko poškoduje avtomobil. Če vas toča ujame med vožnjo, ne ustavljajte v podvozih, predorih in na cesti, saj s tem ogrožate sebe in druge udeležence v prometu.

Še posebno na območju SV, JV in JZ Slovenije je potrebna posebna previdnost. Proti večeru vremenoslovci napovedujejo lokalno močnejše nalive s točo, močnejši piš vetra in udare strel. Ob hudourniških vodotokih so možne poplave.

Tudi hrvaški hidrometeorološki zavod in upravljavec hrvaških avtocest opozarjata, da je za danes popoldne pričakovati močno burjo z orkanskimi sunki. Zaradi varnosti bi lahko iz prometa izločali določene skupin vozil, možne so popolne zapore cest. Obeta se zelo gost promet proti turističnim krajem, poroča STA.

Kakšno bo vreme čez vikend?
Jutri bo pretežno oblačno, zjutraj bodo padavine večinoma ponehale. Na zahodu se bo čez dan delno zjasnilo, popoldne se bo jasnilo tudi drugod po državi.

Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 16, na Primorskem okoli 18, najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 25, na Primorskem do 29 stopinj C. V nedeljo bo sončno.

V. V., STA