Slovenija se sooča s poplavami, kot jih ne pomnimo

Zračni posnetki poplav na območju Raduhe. Vir: Slovenska vojska

Razmere v Sloveniji so izredno resne, Arso je zjutraj je za severno polovico države spremenil opozorilo iz oranžnega v rdeče. “Hudourniške poplave večjega obsega se na območju severne Slovenije stopnjujejo. Izrazit poplavni val se bo na Savinji, Kamniški Bistrici in Gradaščici v naslednjih urah pomikal dolvodno, Poljanska Sora pa tudi v spodnjem toku že poplavlja v večjem obsegu”, so zapisali na Twitterju iz Arsa. Življenje je izgubila državljanka Slovenije iz Kamnika in dva nizozemska državljana na območju Kranja v gorah. V Celju se je popoldne pričela širša evakuacija. 

Velik del Slovenije so zajele katastrofalne poplave. Padavin, ki hranijo poplavni val, pa še zdaleč ni konec, zato previdno. Glavnina najmočnejših nalivov se bo selila na jugovzhod države, nato ob hrvaški meji proti severovzhodu države. Hudourniki in vodotoki so ob tem začeli poplavljati, ob tem pričakujejo še poplavljanje Krke, Save, Drave in Dravinje, rekorden je pretok Save na izstopu iz države. Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je za STA povedal, da je marsikje dostop do prizadetih območij onemogočen. Iz kampa Menina so več ljudi morali reševati s helikopterjem, težave so tudi z zvezami. Policija je na štabu CZ poročala o več smrtnih žrtvah v gorah, a konkretnih informacij o okoliščinah še nimajo.

“Medtem ko marsikje po državi še ni padla niti kaplja dežja ali je padlo le nekaj mm, je ponekod v severni, severozahodni in delu osrednje Slovenije že padlo več kot 100 mm,” so zjutraj sporočili z Arsa. Vremenoslovec Blaž Šter je komentiral, da je “tole zelo slabo”. “Od 20. ure je v pasu od severne Primorske, Gorenjske, Savinjske in Koroške marsikje nalilo več kot 100 mm, krajevno celo od 150 do 200 mm,” je tvitnil in dodal, da pas močnih padavin še kar vztraja.

Smrtne žrtve 
“V Kamniku se nakazuje, da bi bila smrt lahko posledica poplav, v gorah pa se nakazuje, da je do smrti prišlo zaradi udara strele. Okoliščine smrti se še ugotavljajo,” je poudarila Maja Adlešič Ciperle z Generalne policijske uprave. O smrti državljanke Slovenije je bila Policija obveščena danes zjutraj. O smrti dveh tujcev pa so bili obveščeni že včeraj zvečer. 

Na Arsu pravijo, da se stacionarni močni nalivi že več ur obnavljajo na Gorenjskem, Koroškem ter na območju Idrijskega, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja. To pomeni, da se tudi hudourniške poplave večjega obsega na tem območju stopnjujejo. V večjem obsegu je po njihovih navedbah že ponoči poplavljala Gradaščica v zgornjem toku. Prav tako v večjem obsegu že poplavlja Poljanska Sora. Padavine se na teh območjih še obnavljajo, verjetne so hudourniške poplave večjega obsega. Padavine so del države zajele že zvečer in povzročile nekaj težav zlasti na Koroškem in Gorenjskem.

Naraščanje rek se bo čez dan razširilo na večji del države. Sprva so verjetne poplave hudournikov in manjših rek, čez dan in v noči na soboto pa poplave rek v Podravju, Pomurju, Posavju in v porečjih Savinje, Krke, Kolpe ter na širšem območju osrednje Slovenije. Na družbenem omrežju krožijo fotografije in videoposnetki katastrofalnih razmer iz več krajev po Sloveniji.

Zaradi posledice neurja, poplav, nanosov peska in blata ter zemeljskih plazov so zaprte številne ceste, poroča prometno informacijski center.

Avtoceste:
– gorenjska avtocesta priključek Lesce proti Karavankam,
– gorenjska avtocesta priključek Brnik proti Ljubljani,

Glavne in regionalne ceste
Koroška, Štajerska:
– Dravograd – Maribor: pri Ožbaltu, v Boštjanu in Gortini;
– Dravograd – Ravne na Koroškem;
– Velenje – Mislinja v Hudi luknji;
– Dravograd – Slovenj Gradec, v Otiškem vrhu most čez Mislinjo.;
– Laško – Breze – Šentjur, podvoz v Laškem.

Gorenjska
– Škofja Loka – Gorenja vas, predor Sten;
– Škofja Loka – Železniki pri Studenem;
– Zbilje – Vodice;
– Zgornje – Jezersko – Spodnje Jezersko;
– območje Most pri Komendi;
– Jezero – St. Fužina;
– Medvode – Ljubljana, most čez Soro;
– Tržič – Ljubelj, na avstrijski stran.

Severna Primorska:
– Trebija – Žiri;
– Marof – Žiri;
– Rovte – Žiri pri Brekovici;
– Tolmin – Idrija – Logatec: pri Dolenji Trebuši, med Spodnjo Idrijo in Idrijo in pri Marofu;
– Podbrdo – Petrovo Brdo.

Kamniško Savinjsko območje
– Kamnik – Gornji Grad;
– Luče – Ljubno, na mostu v Lučah;
– območje Mozirja in Nazarij.

Osrednja Slovenija
– Dobrova – Polhov Gradec – Ljubljanica;
– območje Dolgega mostu ob Malem Grabnu.

Zaprte so tudi številne lokalne ceste. Vozniki, upoštevajte navodila dežurnih služb in ne vozite na poplavljena območja ali na zaprte ceste.

Jutri lahko pričakujemo postopno zmanjšanje padavin od zahoda. Kljub temu pa bo še vedno občasno deževalo, še posebej v južnih krajih, kjer bodo možne tudi nekatere nevihte. Jutranje temperature se bodo gibale med 12 in 17 stopinj Celzija, najvišje dnevne pa med 18 in 24 stopinj Celzija. Še vedno je potrebna previdnost glede močnih padavin. Danes in v prvem delu noči se lahko pojavljajo dolgotrajni nalivi, kar lahko privede do razlivanja vodotokov. Pričakujemo nadaljnje poraste vodostajev, zato se je priporočljivo izogibati območjem ob rekah in potokih.

Na področjih, kjer je v nočnih urah padla velika količina padavin, prihaja tudi do prekinitev pri oskrbi z elektriko, brez nje je ostalo kar 16.000 odjemalcev. Marsikje voda ni pitna in jo je treba prekuhavati, ustekleničene vode pa ponekod v trgovinah zmanjkuje. Na Koroškem je voda je preplavila ulice, poplavni val pa se širi. Na območju Luč so morali zavetje zaradi poplav nekateri poiskati celo na strehah. Hudo je tudi na severozahodu. Poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko je dejal, da je “cela Gorenjska pod vodo.”

Podrt most proti Kamniški Bistrici (foto: twitter)

Občini Mozirje je noč prinesla opustošenje. Po tretji uri zjutraj so aktivirali vse pristojne službe, najhuje je na mozirskem trgu, kjer se je izlila reka Trnjava. Veliko razdejanje je tudi na Ljubnem ob Savinji, kjer je narasla Savinja že odnesla tri hiše.

Na območju kamniške občine so razglasili splošno nevarnost, evakuacije so bile potrebne tudi v medvoški, žirovniški, radovljiški občini. Na Koroškem je voda je preplavila ulice, poplavni val pa se širi. Na območju Luč so morali zavetje zaradi poplav nekateri poiskati celo na strehah. Hudo je tudi na severozahodu. Poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko je dejal, da je “cela Gorenjska pod vodo.” Na območju kamniške občine so razglasili splošno nevarnost, evakuacije so bile potrebne tudi v medvoški, žirovniški, radovljiški občini. Voda je poplavila tudi prostore psihiatrične bolnišnice v Begunjah, zato bolnike selijo v druge bolnišnice. Več hiš je pod vodo tudi na Tolminskem in Idrijsko-Cerkljanskem. Zaradi neurja so prekinjene železniške povezave s Škofjo Loko.

Komenda in okolica (foto: FB)

V Škofji Loki reševanje s helikopterjem
Katastrofalne so tudi razmere v prometu. Zaradi močnega deževja so poplavljene in zaprte številne ceste po državi, celo avtoceste. Burnega vremenskega dogajanja še ni konec, zato spremljajte razmere na cestah in prilagodite način vožnje. Vozniki, upoštevajte navodila dežurnih služb in ne vozite na poplavljena območja ali na zaprte ceste, sporoča Prometno-informacijski center. Oviran je tudi železniški promet, prav tako so zaprte nekatere lokalne ceste, kar onemogoča izvajanje nadomestnih avtobusnih prevozov.

Foto: FB

Foto: FB

Katastrofalne so tudi razmere v prometu. Zaradi močnega deževja so poplavljene in zaprte številne ceste po državi, celo avtoceste. Prožijo se tudi zemeljski plazovi. Burnega vremenskega dogajanja še ni konec, zato spremljajte razmere na cestah in prilagodite način vožnje. Vozniki, upoštevajte navodila dežurnih služb in ne vozite na poplavljena območja ali na zaprte ceste, sporoča Prometno-informacijski center. Oviran je tudi železniški promet, prav tako so zaprte nekatere lokalne ceste, kar onemogoča izvajanje nadomestnih avtobusnih prevozov.

Padlo je več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter
Najhujši nalivi so se v zadnjih 12 urah pojavljali na območju južnega predgorja Julijskih Alp ter v pasu od Idrije prek severnega dela Ljubljanske kotline do Koroške, kjer je marsikje padlo že več kot 150, ponekod celo več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter.

Foto: Twitter

Glavnina padavinskega dogajanja se bo po poročanju hidrologov na Arsu postopoma preselilo nad južno in vzhodno Slovenijo, kjer lahko prav tako pade več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter. Nalivi se bodo prožili nad Gorskim kotarjem in se nato z močnim jugozahodnim vetrom, ki piha v višinah, čez Kočevsko, Dolenjsko in Belo krajino širili proti severovzhodu države, napovedujejo metorologi Meteoinfo.si. Poplavljena območja ob rekah na Gorenjskem, Koroškem in v osrednji Sloveniji v zgornjih odsekih rek v prihodnjih urah začela zmanjševati, povečevala pa se bodo v srednjem in spodnjem toku. Danes čez dan in ponoči bodo hitro naraščale reke v porečjih Savinje, Drave, Mure, Krke in Kolpe ter Sava v srednjem in spodnjem toku. Zlasti v južni in jugovzhodni Sloveniji bo danes še verjetno silovito naraščanje in poplavljanje hudourniških vodotokov. Predvsem zvečer in v noči na soboto bodo reke na tem širšem območju poplavljale v večjem obsegu.

V Celju poteka evakuacija ljudi
Iz občine Celje sporočajo, da zaradi izredno slabe hidrološke napovedi poteka evakuacija celotnega območja Lisc na desnem bregu in Trubarjeve,  Malgajeve do Ljubljanske ulice in celotnega starega mestnega jedra na levem bregu Savinje. Prebivalci na širšem Celjskem morajo prekuhavati vodo.

T.B.