fbpx

[Foto in Video] Kaos na cestah: Podrta drevesa, prometne nesreče in dolgi zastoji

Foto: promet.si/printscreen

Tokrat sneg ni presenetil le cestnih delavcev, pač pa domala vse prebivalce. Zaradi obsežnih padavin, neurij in močnega vetra na slovenskih cestah vlada obsedeno stanje. Na območju Brežic, Ljubljane in Maribora je preglavice povzročal veter, ki je podiral drevesa in prevračal prometno signalizacijo. 

Gasilci in policisti so morali zaradi težav z vremenom v zadnjih dvanajstih urah posredovati več kot tridesetkrat. Večinoma gre za težave z vetrom, ki je ruval drevesa, podiral ograje in prometno signalizacijo. V več delih Slovenije imajo prebivalci težave z izpadom elektrike, še posebej na Koroškem, kjer je zapadlo že okoli 25 centimetrov snega.

Zaradi snega veljajo tudi posebnosti v prometu. Zaprti so prelazi Vršič, Ljubelj in Korensko sedlo ter cesta Mojstrana-Vrata od slapa Peričnika dalje, na cesti Sorica-Bohinjska Bistrica priporočajo verige. Zaradi snega je zaprt tudi predor Karavanke v obe smeri.

Drage bralke in bralci, če je tudi vaš kraj prekrila snežna odeja, nam pošljite fotografijo na: [email protected] in z veseljem jo bomo objavili.

Kaos, zaprte ceste in dolgi zastoji
Popoln kaos je na primorski avtocesti, kjer je vidljivost zaradi snega izjemno slaba, prihaja pa do dolgih zastojev. Avtocesta je zaprta med Vrhniko in Logatcem v smeri Kopra, v smeri Ljubljane pa je prišlo do več prometnih nesreč, zato prihaja do zastojev. Popolne zapore so tudi na cesti Mislinja – Slovenj Gradec in na cesti Mojstrana – Vrata.

Zaradi burje je prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton na hitri cesti Razdrto – Nova Gorica med priključkom Ajdoviščina in razcepom Nanos.

Iz Slovenskih železnic sporočajo, da je zaradi sneženja zaprta proga med Beljakom in Jesenicami.

Na območju Julijskih Alp je zaradi velike količine snega velika nevarnost snežnih plazov. Največja nevarnost bo v četrtek. 

Meja sneženja se bo še spustila
Vremenoslovci napovedujejo, da se bo meja sneženja še spustila in bo zvečer, ponoči ter v četrtek zjutraj snežilo tudi precej nizko. Opozarjajo na previdnost, saj lahko moker sneg tam, kjer je drevje že pognalo liste, povzroči lomljenje vej in posameznih dreves. V petek in soboto bo ponekod lahko nekaj sonca, prehodno se bo tudi nekoliko ogrelo.

Z Vogla, kjer je v zadnjih 24 urah zapadlo 40 centimetrov snega, so že sporočili, da od četrtka, poleg pohodnikov, turnih smučarjev in izletnikov, znova vabijo tudi smučarje. Naprave bodo obratovale vsak dan do vključno prazničnega 2. maja, če bodo to dovoljevale vremenske in snežne razmere, poroča STA.

Če greste na morje, ne pozabite kape in rokavic
Tokratni prvomajski prazniki ne bodo naklonjeni tistim, ki bodo ob tej priložnosti želeli pobegniti na morje. Za ta čas bo precej hladno, v petek pa bo na Primorskem pihala šibka burja. V petek in soboto se bodo pojavljale plohe in nevihte. V nedeljo bo oblačno s padavinami, na Primorskem bo zapihala burja. V ponedeljek bo tam povečini suho, predvsem v vzhodni polovici Slovenije bo občasno še deževalo.

Muhasto vreme nagaja tudi sadjarjem
Včerajšnje nizke temperature so po besedah slovenskih sadjarjev naredile eno največjih škod sadjarstva v Sloveniji. “Žal bo v jeseni na slovenskih trgovskih policah slovenskih jabolk le za vzorec,” opozarjajo. Takšne spomladanske pozebe ne pomnijo niti najstarejši sadjarji. Na območju Slovenskih goric je večina sadovnjakov popolnoma pomrznila, so sporočili iz Sadjarstva Lovrenc.

Nina Knapič