fbpx

Druga stopnja ogroženosti: Kje bodo do petka najbolj trepetali?

Foto: Bobo

V prihodnjih dneh se bo jesensko deževje le še stopnjevalo. To lahko povzroči naraščanje hudournikov in poplavljanje rek, zato je za večino Slovenije izdana druga najvišja stopnja ogroženosti. Padavine se bodo umirile šele v noči na petek.

Deževje se bo v torek in v noči na sredo le še stopnjevalo. Možni so večji nalivi, ponekod tudi nevihte. V torek bo večina dežja padla v zahodnem delu Slovenije, zato je največ nevarnosti za poplave in naraščanje hudournikov prav v zahodni in jugozahodni Sloveniji.

V noči na sredo se bodo močnejše padavine pomikale proti osrednji in jugovzhodni Sloveniji. Za območje celotne Slovenije je predvideno,  da lahko reke močno porastejo, obstaja pa tudi velika nevarnost poplavljanja rek v širšem obsegu. Predvsem lahko večkrat dnevno narastejo manjši hudourniki in vodotoki.

Vzhod bolj ranljiv zaradi preteklih padavin
V sredo bo torej največ  padavin v osrednji in južni Sloveniji, kjer obstaja tudi večja nevarnost porasta manjših hudournikov. Zaradi velike količine padavin, ki so zahodno in jugozahodno Slovenijo že prizadele konec prejšnjega tedna, so vodostaji nekaterih rek tam že povišani. Čeprav bo največ padavin padlo v osrednji in južni Sloveniji, tako obstaja velika nevarnost poplavljanja rek tudi v vzhodnem delu države, čeprav bo tam padlo manj padavin.

Na agenciji za okolje ne izključujejo, da bi lahko v prihodnjih dneh ob obilnem deževju stopnjo ogroženosti tudi povišali.

Drugo stopnjo ogroženosti razglasili tudi v sosednjih državah
Zaradi močnega deževja so drugo najvišjo stopnjo ogroženosti razglasili tudi v sosednjih državah, predvsem v Italiji in na Hrvaškem. Po besedah predstavnikov Arsa pa se bo deževje v Sloveniji umirilo šele v noči na petek, ko bo tudi stopnja ogroženosti umaknjena.

M. G.