fbpx

Zima, zima, b… Ne, bela pa ne bo.

Foto: STA

Danes se začenja koledarska zima, s katero bodo dnevi postopoma daljši, noči pa krajše. Kaže pa, da tipično zimskega vremena ni pričakovati. Po besedah meteorologa Braneta Gregorčiča se lahko tudi zgodi, da do silvestrovega ne bo omembe vrednega dežja, na sneg pa sploh ne kaže.

Začetek koledarske zime naznanja zimski Sončev obrat oz. zimski solsticij. Ta se ponavadi zgodi 21. decembra, občasno – na primer v letošnjem letu – pa 22. decembra.

Današnji dan bo najkrajši, noč pa najdaljša. Medtem ko bomo na severni polobli v torek zakorakali v koledarsko zimo, se prebivalcem južne poloble obeta vstop v koledarsko poletje.

Suho in megla, pa nič snega
Nad južno Evropo in Sredozemljem bo vztrajalo območje visokega zračnega pritiska. Temperature bodo še vedno previsoke za ta letni čas, po nižinah bo precej megle, ta se bo pojavlja tudi ob morju. Bolj jasno bo v gorah, kjer bo zelo toplo za to obdobje. Na 1500 metrih bo večinoma nad 5 stopinj Celzija.

Bo letošnji december rekorden?
V kolikor do konca meseca ne bo padavin, bo verjetno postavljen rekord najmanjše kadarkoli izmerjene količine decembrskih padavin. Tudi v gorah bo zaradi dolžine toplega obdobja morda postavljen kakšen temperaturni rekord, po nižinah pa ga zaradi precej močnih temperaturnih inverzij verjetno ne bo, je dejal Gregorčič.

Koledarska zima se zaključi s pomladanskim enakonočjem, do katerega pride ponavadi 20. marca, redkeje dan kasneje. Tokrat se bo končala 20. marca.

V. V., STA