VSO: To je načrtni udarec vlade po osamosvojitvi!

Datum:

“Odločno protestiramo proti odločitvi vlade, da ukine že več kot leto in pol delujoči Muzej slovenske osamosvojitve. V zahtevni situaciji, ko se soočamo s številnimi problemi, je še bolj pomembno graditi odnos do države kot skupne vrednote. Uresničili smo jo za vse na podlagi plebiscitarne volje, ki je šla čez politične delitve in nas povezala. Poslanstvo samostojnega muzeja osamosvojitve je v krepitvi državotvorne, domoljubne in demokratične zavesti. Zato je bil tudi ustanovljen”, so se na ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve odzvali v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve.

Vlada potiska s to odločitvijo Muzej slovenske osamosvojitve in s tem osamosvojitev samo v območje političnega obračunavanja in dodatne polarizacije, kar je v popolnem nasprotju z naravo osamosvojitve in njenimi vrednotami, pravijo.

Argument vlade, da je potrebno za potrebe “transparentnega in strateško začrtanega strokovnega dela” muzeja združiti, je povsem napačen in v resnici politično motiviran argument, ki je objektivno vzeto, naperjen proti razumevanju pomena slovenske samostojnosti in državnosti. Muzej slovenske osamosvojitve ne bi smel postati ping pong žogica v političnem obračunavanju in element za še eno fronto polarizacije. Kot smo se skupaj trudili za osamosvojitev, tako bi lahko povezali strokovne in politične sile za odličen muzej osamosvojitve, ki bi krepil zavest o pomenu naše državnosti in preloma s totalitarizmom. Ne moremo imeti pod vsako vlado drugega oziroma drugačnega muzeja osamosvojitve, so mnenja v VSO.

“Še enkrat pozivamo vlado, naj se tej nameri odpove in tako prepreči dodatno polarizacijo. Če se vlada do 10. februarja ne bo odpovedala odločitvi o ukinitvi samostojnega muzeja slovenske osamosvojitve, bo Združenje VSO začelo izvajati akcijski načrt v obrambo osamosvojitvi Slovenije in njenih vrednot”.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...

Za Zahod še kar nismo “Centralna Evropa”

Financial Times-ov Sifted, ki pravi, da je "vodilna medijska...