Za seksistično izjavo nominirali celo svetovnega prvaka v motokrosu Tima Gajserja, “pozabili” pa na homoseksualno aktivistko Barbaro Rajgelj, ki je javno obračunala z dobro situiranimi starejšimi moškimi

Datum:

Do 5. marca bo potekalo glasovanje za najbolj seksistično izjavo leta, ki jo bodo nato dva dni kasneje “okronali” z nagrado bodeča neža. No, kot vsako leto so se v kolektivu Rdeča zora in uredništvu spletnega portala spol.si “potrudili”, da so izluščili nekaj izjav desno usmerjenih Slovencev in jih ponudili v glasovanje. Zanimivo, pri tem pa so “pozabili” nominirati izjavo svoje levičarske kolegice, homoseksualne aktivistke, Barbare Rajgelj, ki je sicer celo članica Sveta za odziv na sovražni govor, a je seksistično pojasnila, da “so za nestrpnost krivi dobro situirani moški, ki mislijo, da jim pripada več.”

                   

Da gre pri izbiri najbolj seksistične izjave za metanje peska v oči (ali pa prahu na desnico, kot želite), kaže izbor letošnjih izjav, v katerih so nekateri prepoznali seksističnost, in jih nominirali za bodečo nežo. Da gre za skrbno pripravljen spin na desno usmerjene izpostavljene Slovence, pa dokazujejo s selekcijo, saj izjav levičarjev, z nekaj izjemami, tako rekoč niso uvrstili med nominirane. Napad na slovensko desnico se tako kaže še z enim javnim linčem.

Če spadate v skupino “belih, zdravih, dobro situiranih starejših moških, ki imajo vse, a mislijo, da jim pripada več”, potem ste po mnenju levičarjev največja grožnja Sloveniji. Tako je v oddaji razvpite Jelene Aščić namreč razlagala preiskovalka sovražnega govora na Mirovnem inštitutu dr. Barbara Rajgelj, nekakšna sodobna homoseksualna inkvizitorka, ki je v oddaji zatrdila, da najbolj sovražni ljudje ne prihajajo z obrobja ali socialnega dna. Po njeno so to “ljudje, ki imajo vse, tako kot so beli, zdravi, dobro situirani starejši moški, ampak mislijo, da jim pripada več”. Seveda njene izjave, čeprav je odkrito seksistična, niso uvrstili na seznam nominiranih.

Svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser se je znašel med druščino “seksistov”.

Omenjena homoseksualna aktivistka je sicer znana po svojih milo rečeno bizarnih izjavah. Tako je Rajgljeva, ki je tudi članica organizacijskega odbora Parade ponosa, v enem od slovenskih medijev celo izjavila: “Sicer pa je danes težko reči, kdo sploh je heteroseksualen. /…/ Imela sem veliko srečo: ena je, da sem lezbijka, druga pa, da sem dobila službo v družboslovnem okolju. Ko sem to doživela, je bilo, kot da bi z lonca odstranila pokrovko!” Ob tem pa ne pozabimo, kakšno merilo imajo organizatorji bodeče neže: “Ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete.”

Bobovnik se je spravil nad Rebernikovo in pokasiral nominacijo
Na spletni strani omenjenega “tekmovanja” so razkrili, da med 27 izbranimi izjavami prednjačijo izjave novinark in novinarjev, saj so jih “izluščili” kar 14, v katerih naj bi prepoznali sledi seksizma. Nominacija je doletela tudi Slavka Bobovnika, voditelja oddaje Odmevi na nacionalki, ko je dr. Mariano Karlo Rebernik vprašal: “Gospa, vi znate voditi veliko podjetje, ne znate pa skuhati žgancev. Zakaj? Nimate volje, ali nimate časa, ali vsaj tako dobrih ne znate skuhati, kot jih je znala skuhati vaša mama?” Zakaj nominirajo Bobovnika, pa so obrazložili takole: “Slavko Bobovnik je v studiu gostil menedžerja in menedžerko, ki sta prejela nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne dosežke. Pri tem je le sogovornici dr. Mariani Karli Rebernik zastavljal vprašanja o družini in gospodinjstvu, medtem ko sogovornika s takšnimi temami ni naslavljal. Voditelj je med drugim izjavo sogovornice, da več časa preživi s kolektivom kot družino, komentiral z oceno: “To pa ni lepo!” Bobovnik je tako z vprašanji skušal uspešni ženski vzbuditi občutke krivde, ker naj ne bi ustrezno skrbela za družino, medtem ko je uspešnega moškega odvezal te odgovornosti. S tem je deloval diskriminatorno, saj je ženske izrival iz javnega prostora, nenazadnje pa je utrjeval tudi lastne privilegije, ki mu jih zagotavlja identiteta starejšega moškega srednjega razreda.”

Se vam zdi izjava Tomaža Humarja mlajšega res seksistična?

Nominirana tudi novinarka našega portala in ustavni sodnik
Poleg Bobovnika so si med drugim nominacijo za najbolj seksistično izjavo prislužili še voditeljica na nacionalni televiziji Ana Tavčar, sicer žena nekdanjega urednika Tednika Igorja Pirkoviča, in celo novinarka in urednica Škandala24 ter novinarka Nova24tv Marjanca Scheicher za svojo izjavo o Violeti Tomić. Seveda pa niso pozabili tudi na nominacijo ustavnega sodnika Boštjana M. Zupančiča, ki je izjavil, da je bila Simone Veil “travmatizirana ženska, ki je preživela koncentracijska taborišča. Nihče ne govori o tem, kako so te travme povzročile, da je postala “mati vseh abortusov”. Zaradi njene zakonodajne pobude, medtem ko je bila francoska ministrica za “zdravje”, je bilo in je še milijonom otrok odtegnjena pravica do pravne subjektivitete. Tem nerojenim otrokom, pravnim subjektom kot še nerojenim (nascituri) od Rimskega prava, je še naprej odtegnjena pravica do življenja, ki bi morala izhajati iz 2. člena Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic. Mediji jo slavijo celo posthumno, medtem ko bi jo bilo treba obsoditi kot največjo morilko vseh časov.”

Čast med nominiranci si je prislužila tudi novinarka Nove24TV Marjanca Scheicher.

J. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...

Argentina: mesečna inflacija je najnižja v dveh letih in pol

Mesečna inflacija je v Argentini padla na 4,2 odstotka....