Za varnost smučarjev na Kopah, Rogli in v Kranjski Gori skrbita tudi hrvaška policista

Datum:

Slovenskim policistom, ki zagotavljajo varnost na smučiščih, sta se tudi letos in sicer 23. decembra pridružila hrvaška policista. Do 7. januarja 2024 bosta s slovenskimi policisti opravljala naloge na smučiščih na Kopah, Rogli in v Kranjski Gori. V tem času imajo namreč na Hrvaškem šolske počitnice, precej hrvaških turistov pa jih izkoristi za obisk slovenskih smučišč.

Več o projektu sodelovanja sta na novinarski konferenci povedala Elvira Jakopinec Lacković iz urada glavnega ravnatelja hrvaške policije in Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi (oba v sredini).

Hrvaška policista Emilijo Juhas in Ivo Prša slovenskim kolegom pomagata pri sporazumevanju s hrvaškimi državljani, jim svetujeta v primeru morebitnih nevšečnosti ter jim pomagata pri stikih s hrvaškim veleposlaništvom v Sloveniji. Tovrstno sodelovanje med obema policijama poteka že vse od leta 2013, izjema je bilo le leto 2021, ko so veljali ukrepi za zajezitev epidemije covida-19. Gre za nadgradnjo večletnega sodelovanja v poletni turistični sezoni, ko slovenski policisti opravljajo podobne naloge na hrvaški obali.

Policisti vsako leto na smučiščih obravnavajo več kot 100 nesreč, približno polovica jih je s hudimi telesnimi poškodbami in te je policija skladno z zakonom tudi dolžna obravnavati. Največ udeleženih v nesrečah je otrok, starih med 7 in 14 let. V povprečju je na sezono v nesrečah, ki jih obravnava policija, udeleženih za približno en avtobus otrok. Glede na državljanstvo so takoj za slovenskimi državljani drugi najpogostejši udeleženci nesreč državljani Hrvaške.

Med vzroki nesreč policisti pri udeležencih največkrat ugotavljajo precenjevanje sposobnosti in znanja ter neprilagojeno hitrost in neprimerno izbiro smeri smučanja, pa tudi neprimerno vključevanje nazaj na smučišče. Policisti pri smučarjih, še posebej pa pri udeležencih nesreč, preverjajo tudi prisotnost oziroma vpliv alkohola, a se ta le redko potrdi.

Otroci so naša najpomembnejša ciljna skupina uporabnikov smučišč, zato bo slovenska policija letos že devetič sodelovala tudi pri preventivnem projektu Šolar na smuči (partnerji v projektu so še Zavod za šport Planica, Smučarska zveza Slovenije in smučarske šole). Prav tako bo policija okrepila svojo prisotnost na smučiščih med zimskimi počitnicami v drugi polovici februarja.

Da bi bilo smučanje prijetno in predvsem varno za vse, obiskovalce smučišč ob tej priložnosti ponovno pozivajo k spoštovanju mednarodnih FIS pravil. Smučanje naj bo prilagojeno znanju in sposobnostim smučarja, hitrost smučanja pa takšna, da lahko smučar v vsakem trenutku varno ustavi ali spremeni smer. Na smučiščih naj smučarji upoštevajo odredbe in navodila nadzornikov ali policistov, pa tudi označbe na smučarskih progah. Smučišče naj uporabljajo tako, da ne ogrožajo ali poškodujejo sebe, drugih‎ ali pa naprav ali označb na smučišču. Uporaba smučarske čelade je obvezna za otroke do vključno 14. leta starosti, njeno uporabo pa priporočajo tudi odraslim smučarjem.

E-Koroška/Slovenska policija

Sorodno

Zadnji prispevki

Mariborski poslovnež s pravnomočno obtožnico zaradi gospodarskega kriminala

Marko Podgornik Verdev, direktor in solastnik podjetja Mikro+Polo, največjega...

Dr. Pogačnik: Fajonizem Slovenijo odriva od Zahoda

"Naša politika trenutno ni prozahodna politika, prav tako pa...

Zgodba padlega Indijca na ukrajinski fronti kaže, kako Rusija pridobiva tuje rekrute

Anton Geraščenko je na socialnem omrežju X povzel tragično...

Prva obletnica čebinskega govora Aste Vrečko

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je pred letom imela...