Začenja se Festival slovenskega jazza

Datum:

Danes se na Ravnah na Koroškem začenja 14. Festival slovenskega jazza. Poleg mnogih koncertov so organizatorji pripravili številne delavnice, pogovore in razstave, premierno bodo predstavili koroški dokumentarec o jazzu.

                   

Festival slovenskega jazza, ki se je pred leti preselil na Koroško, ponuja izjemno pestro kulturno dogajanje. V prvem oktobrskem tednu, do 6. oktobra, se na devetih različnih prizoriščih predstavlja preko 130 nastopajočih, razstavljavcev in mentorjev. Skupaj se bo odvilo 23 dogodkov, od tega 13 koncertov, dva dneva delavnic, dve razstavi, dve okrogli mizi, jam sessioni, izid revije Jazzopis, premiera dokumentarnega filma o jazzu in še kaj.

Največja glasbena atrakcija in posebnost jazza na Ravnah je dogodek Viva Jazz Forma. S projektom Viva Jazz Forma so se odločili obuditi forme vive, ki že desetletja krasijo Ravne na Koroškem. Zasedbo sestavlja pet članov; Vid Jamnik na vibrafonu, Matic Črešnik na bobnih, Jure Praper na električni kitari, Matej Mirnik za mešalno mizo in Miha Koren na e-basu. Med edinstvene jazzovske melodije in ritme so vključili tudi edinstvenost lokacije, Raven na Koroškem, mesta forma viv.

Danes bo v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika najprej potekal pogovor s kontrabasistom Iljem Pušnikom, poznanim tudi kot članom spremljevalne zasedbe Ditke in Ferija Lainščka. Beseda bo tekla o njegovi diplomski nalogi z naslovom Prisotnost jazza v slovenskem medijskem prostoru med leti 1991–1995 in 2013–2017, pozneje pa bomo lahko prisluhnili še solo koncertu. Ob prvem dnevu bogatega festivalskega dogajanja bodo člani Filmskega studia na Gradu, ki ga vodi režiser dr. Uroš Zavodnik, predstavili dokumentarni film o Jazz sceni na Ravnah 2017/2018 z naslovom Jazz & Jazz Ravne.

Odkar festival poteka na Ravnah na Koroškem, so veliko večjo pozornost usmerili tudi na izobraževanje mladih in v navduševanje novih generacij glasbenikov v to od medijev pozabljeno glasbeno zvrst. V prvi vrsti pa je še vedno pomembno, da je festivalski teden zapolnjen s kakovostnimi jazz koncerti domačih in tujih vokalnih in instrumentalnih virtuozov. Poleg mnogih slovenskih jazz zasedb (kot so Lovro Ravbar & Get On Board Collective, Funky Boys, JazzUP!, Oberdixie Band, Vokalni band Kreativo …) bosta zadnji dan festivala v KMKC Kompleks potekala dva ameriška večera. Samo Šalamon in Nino Mureškič bosta nastopila s Howardom Levyjem, mojstrom na ustni harmoniki in večkratnim dobitnikom nagrad grammy. Po njihovem koncertu pa sledi koncert Žana Tetičkoviča, Emmeta Cohena in Russela Halla.

Več o programu na https://www.fsj.si

B.T.

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...