Zakaj je Hrvaška uspešnejša od Slovenije na diplomatskem parketu

Datum:

V švicarskem Davosu se je v ponedeljek začelo 54. letno srečanje Svetovnega gospodarskega foruma. Med gosti, ki so politični voditelji, direktorji največjih podjetij, vlagatelji in drugi, je bila tudi ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. Udeleženci foruma so pozornost med drugim namenili stanju svetovnega gospodarstva, globalnim trgovinskim napetostim, hitremu razvoju umetne inteligence in boju proti podnebnim spremembam. Fajonova je s številnimi sogovorniki govorila o nujnosti takojšnjega končanja vojne v Gazi in o priznanju Palestinske države, tako so sporočili iz vlade. Preverili smo, s katerimi svetovnimi voditelji se je pogovarjala Fajonova in s katerimi hrvaški premier Andrej Plenković. 

Hrvaški mediji poročajo, da je hrvaški premier Andrej Plenković imel v sredo ob robu Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu dvostranska srečanja s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, predsedujočo Svetu ministrov Bosne in Hercegovine Borjano Krišto, kosovskim premierjem Albinom Kurtijem, vodjo OECD Mathiasom Cormannom, imel pa je tudi intervju z znanim voditeljem CNN. Plenković je poročal tudi o srečanjih z voditelji in predstavniki velikih svetovnih podjetij, kot so AstraZeneca, Meta, Goldman Sachs, Coinbase, Visa, govoril pa je tudi s čilskim podjetnikom.

Plenković se je, kot je sporočil na X, z Vučićem pogovarjal “o dvostranskih odnosih in razmerah v Srbiji po volitvah”. V objavi o srečanju s Krišto pa je Plenković napovedal, da se bo naslednji teden srečal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in nizozemskim premierjem Markom Ruttejem.

S Kurtijem se je hrvaški premier pogovarjal o “sosedskih razmerah” in mu čestital za odpravo vizumskega režima. Med državnimi voditelji pa se je Plenković srečal tudi s predsednikom moldavske vlade Dorinom Receanom. Z generalnim sekretarjem OECD Cormannom se je pogovarjal o poteku pogajanj o članstvu Hrvaške v OECD. “Postopek naj bi bil končan v prvih mesecih leta 2026,” je zapisal Plenković.

Srečanja je opravil tudi s komisarji Evropske komisije Dubravko Šuico, Valdisom Dombrovskisom in Stello Kyriakides. Premier se je na X pohvalil, da je govoril z novinarjem CNN Richardom Questom.

Fajonova se je sestala z voditelji Iraka, Irana, Jemna, Etiopije
Na vladni strani so povedali, da je ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon v Davosu v pogovoru s številnimi sogovorniki poudarila nujnost takojšnjega končanja vojne v Gazi. “Nobenega opravičila ni za 24.000 civilnih žrtev v Gazi, od tega 9000 otrok. To je nesprejemljivo,” je dejala Fajon in dodala, da je skrajni čas, da mednarodna skupnost ustavi pobijanje in trpljenje prebivalcev Gaze, saj da druge priložnosti ne bo. Dodala je, da Ljubljana podrobno spremlja tožbo Južne Afrike proti Izraelu na Meddržavnem sodišču  zaradi domnevnih kršitev konvencije o genocidu.

 

Ob robu srečanja se je Fajonova sestala z zunanjimi ministri Etiopije (Demeke Hasen), Jemna, Iraka (Fuad Hussein), Irana (Hossein Amirabdollahian) in Savdske Arabije (Adel Aljubeir) ter s kolegico iz Ekvadorja. Z vsakim izmed njih je med drugim spregovorila o aktualnih izzivih v njihovih državah, poudarila pa je tudi priložnosti za krepitev dvostranskih odnosov. Izpostavila je še zavezanost Slovenije pozivom k spoštovanju mednarodnega prava, mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic.

Poleg tega se je ministrica sestala tudi z evropskim komisarjem za podnebno ukrepanje Wopkejem Hoekstro.

A. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...