Zaključena preiskava umora moškega, ki je bil umorjen in najden v gozdu

Datum:

Gorenjski policisti so v ponedeljek, 8. aprila 2024, kmalu po 15. uri prejeli obvestilo o streljanju na območju Policijske postaje Škofja Loka. Na kraj so takoj napotili več policijskih patrulj, vodnike službenih psov, helikopter slovenske policije in druge reševalne enote.

Med izvajanjem aktivnosti so v gozdu našli moški, ki je umrl nasilne smrti. Policisti so kraj zavarovali in pričeli iskati storilca. Domnevnega osumljenca so izsledili in prijeli v gozdu, in sicer v bližini žrtve. V okviru preiskave kaznivega dejanja umora so mu na kraju odvzeli prostost. Policisti so po prijetju osumljenca kraj kaznivega dejanja zavarovali in si natančneje ogledali območje ter pregledali širši teren. Na kraj sta prišli tudi dežurna preiskovalna sodnica pristojnega okrožnega sodišča in dežurna državna tožilka pristojnega državnega tožilstva.

Z zbiranjem obvestil so ugotovili, da je 64-letna žrtev v gozd prišla s traktorjem in tam izvajala gozdarska dela – spravilo lesa. Ko je videla 52-letnega moškega, ki je z razdalje začel streljati nanjo, je po telefonu poklicala policijo na št. 113. Med pogovorom je moški policistom povedal, kdo strelja nanj, in sporočil, da je zadet. Zatem se na telefon ni več odzival. Nemudoma so se začele intenzivne policijske aktivnosti, saj so želeli locirati osebo, ki je klicala, in domnevnega storilca. Policijske aktivnosti je na kraju izvajalo večje število policistov, kriminalistov, vodnikov službenega psa in dve posadki z dvema policijskima helikopterjema. Prva posadka je s patruljnim helikopterjem na težje dostopnem kraju locirala iskano vozilo in domnevno osumljeno osebo kaznivega dejanja, v nadaljevanju pa asistirala policistom, ki so prijeli osumljenca. Drugi oz. transportni policijski helikopter je na kraj kaznivega dejanja prepeljal preiskovalce, in sicer zaradi izvedbe prvih nujnih preiskovalnih dejanj.

Osumljeni je streljal na žrtev z dolgocevnim strelnim orožjem in jo dvakrat tudi zadel. Po dejanju je s kraja odšel. Policisti različnih enot so nevarnega osumljenca skladno z metodiko in taktiko policijskega dela po temeljitem pregledu območja uspešno izsledili in prijeli v širši okolici najdbe žrtve, medtem ko je izvajal gozdarska dela, in sicer takoj po izvršitvi umora.

V sklopu kriminalistične preiskave so pristojni na podlagi odredbe preiskovalne sodnice Okrožnega sodišča v Kranju pri osumljenem opravili hišno preiskavo in pri tem zasegli predmete, pomembne za nadaljnji kazenski postopek. Strelnega orožja kljub temu niso našli. V nadaljevanju so policisti pri temeljitem pregledu širše okolice kraja kaznivega dejanja našli tudi skrito dolgocevno strelno orožje, za katerega utemeljeno sumijo, da je ga je storilec uporabil pri kaznivem dejanju.

Kriminalistična preiskava je bila zelo zahtevna in obsežna, saj je bil kraj kaznivega dejanja težko dostopen. Aktivnosti gorenjskih policistov so tako intenzivno trajale več dni, in sicer v sodelovanju s strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija, policisti, ki so vodniki službenih psov, piloti policijskih dronov, policijskimi psihologi, policisti gorske enote, zdravstvenim osebjem in reševalci Gorske zveze Slovenije.

Na podlagi zbranih obvestil in dokazov je 52-letni moški utemeljeno osumljen izvršitve kaznivega dejanja umora po 116. členu Kazenskega zakonika, in sicer na grozovit in zahrbten način. S kazensko ovadbo so ga včeraj, 10. aprila 2024, privedli k dežurni preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Kranju, ki je zanj odredila pripor. Za navedeno dejanje je predpisana zaporna kazen za najmanj petnajst let.

Gorenjski utrip

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...