Zamolčana podrobnost: Kitajski satelit Daqi-1 Havaje obstreljeval z laserskimi žarki

Datum:

28. januarja je kamera Subaru-Asahi Star, ki v živo prenaša slike s havajskega ognjenika Mauna Kea (najvišja gora na Havajih), posnela le nekaj sekund trajajoče zelene laserske žarke. Žarki niso prihajali, kot so sprva mislili, z Nasinega satelita. Vir je bil lahko en sam: kitajski satelit Daqi-1/AEMS, poroča Gatestone Institute.

Zakaj je Kitajska z laserji obstreljevala mirujoči vulkan na največjem havajskem otoku? “To je kitajski satelit, ki med drugim meri stopnjo onesnaženja,” je za portal Hill povedal Roy Gal z Inštituta za astronomijo Univerze na Havajih.

Drugi niso povsem prepričani o nedolžnih namenih Kitajske. “Ne vem in to je moje mnenje, zakaj bi Kitajci – ki so verjetno največji onesnaževalci na planetu – zbirali podatke o onesnaževalcih na tej strani Pacifika,” pa je za Hill povedal Ray L’Heureux, nekdanji načelnik štaba pacifiških mornariških sil.

Richard Fisher iz Mednarodnega ocenjevalnega in strateškega centra s sedežem v Virginiji je naštel nekaj razlogov, zakaj se za ozračje nad Havaji zanimajo kitajski “znanstveniki”. “Kitajski satelit Daqi-1, odličen primer dvojne rabe kitajskega vesoljskega programa, uporablja zeleni laser za raziskave okolja ali toplogrednih plinov. Pridobiva tudi podatke o atmosferski gostoti in vremenu. Slednje podatke pa potrebuje kitajsko novo hiperzvočno drsno plovilo,” je povedal za portal Gatestone: “HGV, kot se imenujejo te platforme za orožje, zahtevajo natančne vremenske meritve, da lahko bojne glave natančno zadenejo cilj.”

Napredni laserji lahko locirajo in sledijo ameriškim podmornicam
Fisher ne verjame, da so namere Kitajske nedolžno in povezane z znanostjo. Tudi Brandon Weichert, avtor knjige Winning Space, meni, da ne. “Satelit nad Havaji je verjetno sledil premikom ameriških podmornic od njihovega domačega oporišča do Indo-Pacifika. Napredni laserji iz orbite lahko prečesajo globine oceana, da locirajo in sledijo ameriškim podmornicam, ki poskušajo pluti ‘tiho in globoko’,” pravi Weichert.

Fisher pravi, da se zeleni laserji lahko uporabljajo za merjenje morskega dna. Očitno Kitajci želijo razviti vse močnejše laserje, da bi iz veselja popolnoma nadzorovali dogajanje pod vodo. V primeru vojne bi bila to velika prednost, saj bi daleč nad gladino zaznavali vse ameriške dejavnosti podmornic in tudi podvodna minska polja.

Morda je 28. januar po naključju dan, ko je danes zloglasni kitajski vohunski balon vstopil v ameriški zračni prostor Aljaske. V osemdnevnem letu čez ZDA in Kanado si je plovilo dobro ogledalo dva kraka ameriške “jedrske triade”; njene jedrske odvračilne sile. Balon, ki je nosil nekaj, kar je izgledalo kot oprema za nadzor, je prečkal več zveznih držav, preden so ga sestrelili ameriške zračne sile. Balon je med drugimi objekti nadzoroval Malmstrom, kjer sta letalski bazi Warren in Minot, v kateri so vse ameriške medcelinske balistične rakete Minuteman III. Letel je tudi blizu letalske baze Whiteman, kjer je flota bombnikov B-2, ki lahko nosijo jedrsko orožje in predstavlja drugi krak triade. Najbolj zlovešče je, da je balon letel blizu letalske baze Offutt, sedeža strateškega poveljstva, ki nadzoruje vse jedrsko orožje ZDA. Ta pot vsekakor nakazuje, da Kitajska zbira obveščevalne podatke za morebitni prvi ali drugi val napada na ameriško jedrsko orožje. Zato bi morali biti ameriški načrtovalci obrambe zelo zaskrbljeni, piše portal Gatestone Instituta.

Trenutek, ko je raketa zrak-zrak zadela kitajski balon. (Foto: zajem zaslona)

“Kitajska prikazuje novo tehnologijo na nekonvencionalne načine,” meni Weichert. “To je začetek veliko bolj invazivnega programa spremljanja ameriške vojske. Resnična zgodba je, da Pentagon za vdore iz orbite ni pripravljen. Šele potem, ko je kitajski balon prišel v ameriški zračni prostor in je zadeva ušla v javnost, je Pentagon pregledal predhodno zbrane radarske podatke in ugotovil, da je tudi v prejšnjih letih prišlo do vdorov”.

Kitajska zdaj verjame, da so ZDA vse manj pripravljene na morebitne odvračilne in povračilne ukrepe. Očitno je, da kitajska komunistična partija hitro mobilizira celotno družbo za vojno. Ta priprava med drugim pomeni, da je nevarno domnevati, da je bil kitajska laserska prha 28. januarja nad Havaji namenjen civilni uporabi. Ne, to je bilo še eno opozorilo, da je vojna na poti, še piše Gatestone Institute.

Peter Truden

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Pred DZ klečala in molila na varovanem območju, policija se ni odzvala

Nenavaden posnetek prihaja iz slovenskega hrama demokracije. Tam sta...

Začetek olimpijskega nogometa je zaznamovalo nasilje maroških navijačev

Tik pred prekinitvijo prvega kroga olimpijskega nogometnega turnirja med...

Revoz: Kaj pomeni včeraj podpisani neobvezujoči dokument?

Predstavniki francoskega proizvajalca vozil Renault, v okviru tega tudi...

“Vrhunski menedžer” bo škodo zavarovalnicam poplačal iz proračunske rezerve

Od "zamrznitve" cene dodatnega zdravstvenega zavarovanja do fantomske "ukinitve"...