Zaporna kazen za zakrivanje obraza na protestih

Datum:

Britanski premier Rishi Sunak je propalestinskim protestnikom zagrozil z zaporom, če si zakrivajo obraze, in zagotovil, da bo policiji dodelil dodatna pooblastila. S skrivanjem identitete se mnogi želijo izogniti kaznovanju, z novim zakonom pa jim je zagrožena zaporna kazen.

Rishi Sunak je policiji dodelil pooblastila za zatiranje protestov. To tudi pomeni, da tistim, ki skušajo skriti svojo identiteto, grozi zapor. Britanski premier je izjavil, da je več protestov od napadov 7. oktobra v Izraelu povzročilo “grozljive primere antisemitizma, nasilnega ustrahovanja in poveličevanja terorizma”.

To se je zgodilo, potem ko je britansko ministrstvo za notranje zadeve predstavilo nove zakone o protestih proti zakrivanju obraza. Za to je zagrožena kazen enomesečnega zapora in globa v višini 1000 funtov. Plezanje po vojnih spomenikih bo evidentirano kot kršitev javnega reda in miru, prepovedani pa bodo tudi ognjemeti, bakle in druga pirotehnična sredstva.

Opozoril je, da tisti, ki zlorabljajo svojo svobodo protestiranja, spodkopavajo javno varnost in demokratične vrednote. “Z današnjim dnem gremo še dlje, da bomo na naših ulicah znova vzpostavili red,” je dejal v videoposnetku na X.

Britanski notranji minister James Cleverly je ob tem pojasnil, da je pravica do protesta ena najpomembnejših pravic, a da so vandalistični pohodi z baklami nevarni.

“Pozdravljamo predlog za uvedbo novih kaznivih dejanj v zvezi z vojnimi spomeniki in baklami ter jasno navedbo, da zakrivanje obraza na protestu zaradi prikrivanja identitete ni sprejemljivo,” je dodal BJ Harrington, vodja sveta načelnikov nacionalne policije. Dodal je, da so se za uvedbo tega ukrepa uskladili z ministrstvom za notranje zadeve, ki bo zagotovilo pooblastila za ohranjanje ravnovesja med pravicami protestnikov in tistih, na katere protesti vplivajo.

Foto: X

Maske v zaprtih prostorih in gneči še vedno dovoljene
Kljub temu in skladno s trenutnimi vladnimi smernicami zaradi izbruha covida-19 pa je dovoljeno in celo predlagano nošenje mask v gneči in zaprtih prostorih. Te morajo biti večplastne, pokrivati morajo usta in nos. Smernice poudarjajo, da so tudi šali, bandane ali verska oblačila učinkovitejša v več plasteh, medtem ko običajne maske niso zadostna zaščita.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Poslovil se je nekdanji poslanec SDS Srečko Hvauc

Včeraj nas je doletela žalostna vest, da nas je...

Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno...

Ministrica kmetom prodajala puhlice

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se...