Zaradi dodatka za stalno pripravljenost pričakuje hišne preiskave. Tekavčičevi v bran pa SD …

Datum:

Nepovezani poslanec Bojan Dobovšek zaradi izplačil dodatka za stalno pripravljenost pričakuje “hišne preiskave, saj je to zdaj v Sloveniji moderno”. V bran dekanji Ekonomske fakultete UL in svoji članici Metki Tekavčič pa so stopili v SD: zaradi kraje je ne bodo izključili, še več: niti prepričani niso, ali so dodatki res sporni.

Ljubljanske fakultete, ki so izplačevale dodatek za stalno pripravljenost, so zelo inovativne, je za Novo24TV povedal Bojan Dobovšek: “Gre za kreativno razlaganje zakonov, kar je vrlina Cerarjeve vlade. Pojavljajo se neki zunanji svetovalci, ki razlagajo zakone v korist tistega, ki jih je plačal.”

Sam finančni minister je namreč priznal, da so to delali zato, da so se izognili večjemu plačilu davka. “Po drugi strani pa pritiskamo na ljudi, da poberemo čim večji davek, da se nekako izognemo sivi ekonomiji in podobno,” je dodal. To je po njegovih besedah povsem skregano s tistim, kar je Miro Cerar obljubljal pred volitvami.

Če si želijo zaposleni na univerzi povrniti ugled, morajo vsekakor vrniti ta sredstva, je prepričan Dobovšek. “Težko bodo dokazali, da so res bili v neki pripravljenosti cele noči. Vsekakor pa pričakujem hišne preiskave, to je sedaj v Sloveniji moderno,” je izpostavil. 

“Velike ribe bi morali iskati na oblasti, ne v opoziciji.”
“Potrebno je ujeti veliko ribo pri nekem takšnem korupcijskem dejanju. Vendar mora biti ta riba iz stranke, ki je na oblasti – se pravi, če hočeš pokazati, da resno misliš, potem jih ne iščeš samo v opoziciji. To je najlažje,” je prepričan Dobovšek. “Vemo pa, da imamo v parlamentu cel kup problemov s to netransparentnostjo, ravno kar se tiče stranke SMC,” je še dodal.

Poleg tega še druge goljufije
Dobovšek opaža še en pojav, in sicer da ljubljanska univerza dopušča ustanavljanje podjetij, nato pa profesorji preko teh podjetij opravljajo dodatna dela. “Na ta način izkoriščajo znanje in ime fakultete. Ves svoj posel bi morali profesorji opravljati preko fakultete, da ta lahko vzame tisti svoj delež denarja in da se odvede dohodnina in plačajo davki,” je kritičen poslanec. Če se posli opravljajo preko zasebnega podjetja, so davki manjši, vse skupaj pa je bolj netransparentno.

SD o izključitvi Tekavčičeve iz stranke ne razmišlja
Na elitnem seznamu izbrane vrste profesorjev se je znašla Metka Tekavčič, dekanja Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani in članica Socialnih demokratov. Marsikdo bi pričakoval, da bodo proti članom, ki so na tak način okradli državo, sprožene kakšne sankcije, kot je denimo izključitev iz stranke.

Dodatek, ki je samo za izbrane
Matej Lahovnik
, Ekonomska fakulteta: “Jaz tega dodatka nisem prejemal niti nisem bil seznanjen s dejstvom, da tovrstni dodatek obstaja,” je pojasnil.

“Stranka SD se ni ukvarjala s temi izplačili in dodatki, saj je to stvar fakultet in univerz, s tem se morajo ubadati univerze in ne politične stranke,” je pojasnil vodja službe odnosov z javnostmi SD Denis Sarkić. Zato tudi niso sprožili nobenih postopkov, saj to po njegovem mnenju ne bi bilo logično. Na vprašanje, ali se jim v stranki tovrstna izplačila ne zdijo sporna, pa je odgovoril, da še nimajo vseh informacij, saj po njegovem stvari še niso čisto jasne.

Voditeljica Dnevnika jih je zaradi poročanja o dodatkih elite “dobila po glavi”
Medtem ko Metka Tekavčič med svojimi očitno nima težav zaradi te kraje, pa ta tematika povzroča probleme novinarjem oziroma voditeljem, ki o tem poročajo. Voditeljica Dnevnika na TV Slovenija Erika Žnidaršič je med vodenjem oddaje med drugim povedala, da plača dekanje ljubljanske ekonomske fakultete znaša 3400 evrov neto, kar po izračunih TVS znese 6500 evrov bruto, dodatki za stalno pripravljenost pa v nekaterih primerih pomenijo praktično minimalno plačo.

Naslednji dan pa je voditeljica na svojem Facebook profilu zapisala: “Zaradi včerajšnjega poročanja sem že dobila po glavi. Sem pričakovala! Plača dekanje ekonomske fakultete.” Spodaj pa je objavila video posnetek oddaje.

Foto: Printscreen/Facebook
Foto: Printscreen/Facebook

Voditeljica se je sicer lotila tudi ministra Mramorja. “Prvi odgovoren za to je evropski finančni minister leta Dušan Mramor, ki je kot dekan podpisal sporni pravilnik. Pri nagrajevanju akademske elite, pri tem tudi sebe, ni imel zadržkov,” je povedala Žnidaršičeva.

Eriko Žnidaršič smo vprašali, kdo se je spravil nanjo in zakaj. Prav tako smo jo prosili za komentar, kako sama gleda na tovrstne pritiske na novinarje. Odgovore še čakamo.

Nina Knapič

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...