Zaradi nevladnikov smo ostali brez vode – bomo še brez elektrike?

Datum:

Nevladne organizacije nadaljujejo brezkompromisno anarhistično rušenje vsakega napredka na področju infrastrukture in energetike, sodišča pa so očitno njihova. Upravno sodišče je pred dnevi odločilo, da se za projekt Hidroelektrarne (HE) Mokrice ne more izdati gradbenega dovoljenja, dokler ne bo dokončno odločilo o tožbi, ki jo je zoper projekt vložilo Društvo za preučevanje rib Slovenije, je danes sporočilo društvo. Kot so poudarili v društvu, gre za pomembno odločitev.

Kako nevaren je nevladni populizem, smo se začeli zavedati komaj te dni, ko žanjemo sadove lanskega ultra-populističnega “referenduma o vodi”, ki so jih razni tako imenovani “inštituti”, kot je 8. marec, skupaj z mediji in okoljevarstvenimi organizacijami prodali kot “referendum o pitni vodi”. Referendum, ki so ga skrajni levičarji z velikim pompom in odobravanjem večinskih medijev dobili, je bil napoved nadaljnjih poskusov rušenj vseh nadaljnjih vlaganj v infrastrukturo in energetiko.

Kmalu za tem se je zgodila apokaliptična povoden v Ljubljani, ki je bila tudi posledica slabe protipoplavne infrastrukture – to pa je urejal prav novi zakon, ki so ga aktivisti “za pitno vodo” bombardirali. Seveda zaman, saj zakon ni imel s pitno vodo nič, kar smo pred kratkim ugotovili, ko je udarila suša na Primorskem.

Suša tudi posledica sistematičnega rušenja okoljevarstvenih NVO-jev
Spomnimo, Rižanski vodovod Koper je svoje uporabnike obvestil, da zaradi zaostrenih sušnih razmer in nadaljnjega upadanja razpoložljivih vodnih virov prepove rabo pitne vode na kmetijskih priključkih in omeji porabo pitne vode v gospodarske namene za 30 odstotkov. Prepovedano je zalivanje zelenic, pranje vseh vrst prevoznih sredstev, do nadaljnjega so izklopljeni zalivalni sistemi na javnih zelenicah, zaprte prhe na vseh plažah, izklopljene fontane in vodni motivi na javnih površinah. Omejitve še posebej prizadenejo kmete in pridelovalce zelenjave, saj jim grozi popoln propad letnega pridelka.

Kmetom zaradi pomanjkanja vode grozi popolno uničenje pridelka. (Foto: STA)

Referendumska skupina društev pod dežnikom ZAPitnoVodo je že pred referendumom izdatno prispevala k temu, da so se blokirali prav vsi vodovodni projekti, ki bi izboljšali pretočnost pitne vode in nadgradili prastari Rižanski vodovod.

Zdaj so se lotili tudi energetike
Sodišče je po navedbah Društva za preučevanje rib Slovenije ustavilo namero investitorjev v HE Mokrice, ki so kljub tožbi skušali od ministrstva za okolje in prostor pridobiti t. i. delno gradbeno dovoljenje in začeti dela. Kot so poudarili v društvu, gre za pomembno odločitev.

Hidroelektrarna Mokrice, Brežice. (Foto: STA)

Investitorji – družbe HESS Hidroelektrarne na Spodnji Savi, Infra in Eles – imajo sicer možnost pritožbe na odločitev sodišča, vendar pa upravno sodišče po navedbah društva opozarja, da je “težko popravljivo škodo” naravi, ki sledi taki gradnji, mogoče preprečiti le tako, da ministrstvo do končne razsodbe sodišča ne sme izdati gradbenega dovoljenja, medtem ko lahko nadaljuje upravni postopek njegove izdaje.

Retorika NVO-jev zaskrbljujoča
Uničevanje prosto tekoče reke za proizvodnjo elektrike je po navedbah društva nedopustno ravnanje. Poziv za razveljavitev odločbe so ministru za okolje in prostor Urošu Brežanu v začetku meseca predali tudi predstavniki Mladih za podnebno pravičnost.

HE Mokrice je predvidena kot zadnja v verigi petih spodnjesavskih hidroelektrarn, poleg nje so to še HE Boštanj, Blanca, Krško in Brežice. Gradnja pete hidroelektrarne bi se morala po prvotnih načrtih končati že leta 2018, a se je dokončanje projekta zamaknilo zaradi zapletov pri umeščanju v prostor.

Retorika okoljevarstvenikov je zaskrbljujoča. Ne želijo uničevati prosto tekočih rek za električno energijo, ne želijo gradnje drugega bloka Jedrske elektrarne Krško zaradi iracionalnih za lase privlečenih pomislekov o varnosti, čeprav gre za daleč najvarnejšo in najčistejšo obliko energije. Prav tako bi čim prej zaprli TEŠ6. Zelo očitno je, da nas dobro organizirana okoljevarstvena društva sistematično z izrabo pravnih instrumentov in okornega znanja sodnikov o naravoslovnih vedah zavestno vodijo po poti popolnega energetskega kolapsa. Glede na pritiske mednarodne energetske krize, ki je posledica ukrajinske vojne – pa tudi že desetletja trajajočega boja globalne zelene opcije proti napredku – je stvar še posebej kritična.

Bomo ostali še brez elektrike?
Videli smo, kam nas rušilni projekti nevladnih organizacij pripeljejo pri vodi – v stanje poplav in popolnih suš. Pri miniranju dobave zanesljive električne energije bo še veliko huje. Hidroelektrarne so poleg jedrskih drugi najbolj učinkovit način pridobivanja elektrike, hkrati pa enako čist. Napad na hidroelektrarne je napad na našo civilizacijo, saj si zanesljivega električnega omrežja brez kombinacije hidro in jedrske energije ne moremo predstavljati. Obnovljivi viri energije so se v Nemčiji izkazali kot popolna ekonomska in okoljevarstvena katastrofa, saj država izpušča več škodljivih snovi kot Francija, hkrati pa njeni državljani plačujejo najdražjo električno energijo v EU – Francozi pa najmanjšo.  Nas bodo torej nevladniki poleg vode stali tudi zanesljive elektrike?

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Bodo Socialni demokrati zgrmeli v pozabo ali se pomaknili v politično sredino?

Gospodarski minister Matjaž Han je dan pred kongresom Socialnih...

Bodo koalicijski partnerji sprejeli Vesela za komisarja ali premierja?

Te dni se v obeh koalicijskih partnericah "svobode" verjetno...

Črna guvernerka FED-a kradla tuja dela

Svet woke razsvetljenstva vsak dan na površje naplakne kakšen...

Kako se prav napiše – levičar?

Vsak dan lahko le zadržujemo dih in čakamo, kaj...