Zaradi novega avstrijsko-madžarskega proti-migrantskega zavezništva se nemškim politikom tresejo hlače

Datum:

Nekateri nemški politiki so zaskrbljeni, ker se je nova avstrijska vlada s Sebastianom Kurzom na čelu preveč tesno povezala z Madžarom Viktorjem Orbanom.

“Avstro-Ogrska se je vrnila s kanclerjem Kurzom, članom bratovščine Strachejem in pobudnikom Orbanom, ki gre tri-četrtinsko v desno. Na svidenje, srečna Avstrija!” je za Die Welt izjavil vodja socialdemokratov (SPD) iz Nemčije Achim Post. Postova izjava se je seveda nanašala na nekatere podobnosti vlade na Dunaju s podobnostjo vlade madžarskega premierja Viktorja Orbana, predvsem kar se tiče migrantske politike, piše omenjeni časopis. 31-letni avstrijski kancler, najmlajši evropski voditelj, je namreč oblikoval desno vlado, program le-te pa je osredotočen na omejevanje migracij in boj proti skrajnemu islamu.

Medtem pa vodja stranke Zelenih Cem Özdemir ostaja bolj previden – za Die Welt je izjavil, da bodo videli, ali bodo Kurzovi gesti proti Bruslju – ki ga bo prvič uradno obiskal v torek – sledili še ukrepi. 

Avstrija bo po novem letu predsedovala Evropski uniji
Avstrijski kancler se bo dan po izvolitvi v Bruslju sestal tako s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom kot s predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem. Tusk je tako že opozoril na politično občutljiva vprašanja, s katerimi se sooča Evropska unija – in med njih definitivno sodijo sporne migrantske kvote, ob tem pa dodal, da verjame, da “bo avstrijska vlada še naprej igrala konstruktivno in proevropsko vlogo v Evropski uniji.” Sicer pa bo Avstrija v drugi polovici leta 2018 tista, ki bo predsedovala Svetu EU.

Orbana povabili na zaprto strankarsko srečanje
Voice od Europe piše, da po besedah politikov ni mogoče rešiti velikih izzivov, kot so podnebne spremembe, boj proti terorizmu ali migracijska politika, v “polžjih školjkah nacionalnih držav”. Die Welt pa še razkriva, da je vladajoča bavarska CSU povabila Viktorja Orbana na za medije zaprto strankarsko srečanje v januarju.

M. S.

 

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Izraelski zunanji minister: EU naj takoj sankcionira Iran!

Iranska revolucionarna garda je pred obalo Združenih arabskih emiratov...

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

[Ekskluzivno] Milović razkriva, kako je Čeferin pripravljen izdati svoje najbližje

Boris Tomašič je v tokratni ekskluzivni oddaji gostil Miloša...