Novi izstopi iz Gibanja Svoboda

Datum:

Na portalu Delo poročajo o izstopih iz Gibanja Svoboda – iz stranke je izstopila ajdovska svetnica Nada Pirjevec, in sicer je kot razlog navedla vmešavanje stranke v njeno delo. Po njihovih informacijah bi se podobni izstopi oziroma prestopi lahko zgodili še vsaj v Trbovljah in na Jesenicah – Pirjevčeva bo mandat nadaljevala kot neodvisna svetnica, pridružila se je svetniški skupini SD. 

“Nad poseganjem stranke Gibanja Svoboda na lokalno raven sem zelo razočarana, zato sem bila iz nje primorana izstopiti,” je za Primorske novice pojasnila svojo potezo kandidatka za županjo Občine Ajdovščina na nedavnih lokalnih volitvah Nada Pirjevec, ki naj bi brez razloga postala “moteči člen”. Iz stranke je izstopila zaradi vmešavanja stranke oziroma zaradi prepovedi sodelovanja z županom Tadejem Beočaninom iz vrst stranke SD. Po navedbah Dela je Pirjevčevo podprla večina članov lokalnega odbora – na stranko so tudi naslovili protestno pismo, a odgovora zaenkrat niso prejeli.

Pri sporu na lokalni ravni so v Delu izpostavili, da že pred lokalnimi volitvami Gibanje Svoboda ni podprlo kandidata SD za župana Pirana, v Murski Soboti v drugem krogu prav tako niso želeli podpreti kandidata SD za župana, v Mariboru je stranka SD speljala županskega kandidata, ki nato sicer ni bil izvoljen – videti je, da med koalicijskima strankama, vsaj na lokalni ravni, namesto partnerstva botruje rivalstvo. Na “razmere” v stranki Roberta Goloba je ob svojem izstopu sicer opozorila že Marta Kos in dodala, da se te le še zaostrujejo.

Foto: STA

Dobila pooblastila, ki so jih nato odvzeli
“Na željo stranke sem privolila v kandidaturo za županjo in v volilno kampanjo vložila ogromno časa, dela in energije. Po volitvah sva bila oba izvoljena svetnika iz Gibanja Svoboda povabljena k županu na pogovore o sodelovanju v občinskem svetu, za kar mi je volilni štab stranke dal tudi pooblastilo. Pogovori so bili konstruktivni, strinjali smo se, da skupaj lahko naredimo več za našo občino,”
je povedala Pirjevčeva, ki jo je presenetilo, da so pooblastila nato preklicali. “Nerazumljiv se mi zdi pristop stranke, saj imamo izvoljeni svetniki reprezentativni mandat in smo dolžni ravnati v dobro vseh volivcev. Za to nam mora stranka pustiti avtonomijo,” je poudarila in dodala, da jo je članstvo izvolilo za vodjo in da je najmanj nenavadno, da nato to vlogo nekdo administrativno odvzame. Po navedbah Dela je njen izstop  zapečatila odločitev generalne sekretarke stranke Tamare Kozlovič o njeni razrešitvi in imenovanju Sandija Bačarja za vodjo lokalnega iniciativnega odbora.

V stranki SD dogajanja niso komentirali, v Gibanju Svoboda pa so pojasnili, da so se v Ajdovščini tako odločili zaradi “želje po boljšem zastopanju stranke – tako na lokalni kot na nacionalni ravni”. Izstop svetnice in njenega sina obžalujejo, Gibanje Svoboda ima tako v Ajdovščini le še enega svetnika. Da Gibanje Svoboda svojo premočno zmago uveljavlja po buldožersko, je pred časom za Delo ocenil tudi politolog dr. Igor Lukšič, ki je prepričan, da početje Gibanja Svoboda razgrajuje ne le SD, temveč tudi še zadnje ostanke strankarstva na levi sredini. “Ideja nestrankarske demokracije po tridesetih letih dobiva nov zalet in novo formo. Namesto strank v resnici prevzemajo kadrovanje in prek tega uveljavljanje svojih interesov dobro organizirani posamezniki v imenu stroke in v imenu sposobnosti,” je ocenil nekdanji predsednik SD.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno...

[Analiza] Grozljivi zunanjepolitični pogledi mednarodnega pravnika

Danilo Türk je eden največjih skrajnežev v slovenski politiki...

Janša: Vladno posnemanje Jankovića je nevarno in vodi v diktaturo

"Kar se tiče spoštovanja Poslovnika DZ in procedur v...

Je direktor NPU na pričanju izkrivljal resnico?

Darko Muženič se je lahko vrnil na mesto direktorja...