“Zaspani” minister: Čas je, da Židan začne odgovarjati za svojo pasivnost

Datum:

Zapravljeni teran še ni šel v pozabo: poslanska skupina SDS zahteva, da Vlada RS razmisli o odgovornosti ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zaradi nedelovanja oziroma slabega delovanja v smeri zaščite terana kot zaščitene vinske sorte.

Poslanska skupina SDS je v parlamentarno proceduro vložila zahtevo za sklic nujne seje Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na kateri bi obravnavali točko z naslovom Problematika zaščite terana. Poslanci SDS so konec letošnjega januarja namreč na predsednika Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter predsednika Odbora za zadeve Evropske unije naslovili zahtevo za sklic skupne nujne seje, na kateri so predlagali razpravo glede zaščite porekla vina Teran. Do seje je potem tudi prišlo, in sicer 2. februarja, ko je problematika terana, kot zaščitene vinske sorte, saj je hotela Evropska komisija Hrvaški omogočiti izjemo pri uporabi imena Teran, zbujala zgražanje med Slovenci.

Prisotni na seji so se strinjali, da je treba narediti vse za zaščito terana in izpostavili nujnost ustreznega ukrepanja. V skladu s tem so sprejeli več ukrepov, med drugim, da omenjena odbora podpirata ohranitev celovitosti zaščitene označbe porekla za slovensko vino Teran in podpirata vlado pri nasprotovanju podelitvi izjeme za hrvaške pridelovalce s strani Evropske komisije, hkrati pa sta odbora pozivala vlado in pristojni ministrstvi, naj uporabijo vsa sredstva, tako politična kot pravna, da se ohrani ekskluzivna uporaba imena Teran, in sicer samo za zaščiteno vino s planote Kras v Sloveniji.

Kaj vse je dovoljeno Hrvatom
Proces za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena Teran je v zaključno fazo prišel 19. maja, ko je Evropska komisija začela s pisnim postopkom za sprejetje delegiranega akta. Slednji določa, da se hrvaškim proizvajalcem vina omogoči, da pod zaščitenim imenom porekla Hrvatska Istra svoje vino označijo z imenom sorte vinske trte teran. Obe imeni morata biti na istem vidnem polju, vendar pa mora biti Hrvatska Istra napisano z večjimi črkami kot teran. Poleg tega delegirani akt določa, da se lahko vino Hrvatska Istra, proizvedeno pred začetkom veljavnosti omenjene uredbe, trži do razprodaje zalog, tudi če ne izpolnjuje pogojev. Tretji člen tega akta pa navaja, da se akt uporablja od 1. julija 2013. Je pa v skladu z evropskimi pravili mogoča omejena izjema za uporabo imena vrste grozdja, ki sovpada z imenom vina z zaščiteno označbo porekla, če to opravičuje obstoječa praksa označevanja, kot velja v primeru terana, so pojasnili v komisiji in kakor zdaj to navajajo na spletni strani največje opozicijske stranke.

Delegirani akt v tem trenutku sicer še ne velja, saj ga lahko članice Evropske unije in Evropski parlament v dveh mesecih po sprejetju z ustrezno večino zavrnejo. To naj bi bilo sicer malo verjetno, saj je za zavrnitev potrebna velika večina.

Morali bi vztrajati pri zaščiti
V poslanski skupini SDS želijo ob tem spomniti, da je Vlada RS na svoji 46. redni seji, natančneje 15. julija 2015, obravnavala informacijo o vinu Teran, ki ima nacionalno zaščito že več desetletij, od vstopa Slovenije v Evropsko unijo pa tudi polno zaščito EU. Vlada RS je takrat ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naložila, naj vztraja pri zaščiti, brez kakršnekoli izjeme glede uporabe zaščitenega imena za druge pridelovalce vina. Poudarila je tudi, da je zaščita terana tudi del kulturne dediščine in nacionalne identitete ter bistvenega ekonomskega pomena za Kras.

Po končani razpravi poslanke in poslanci SDS predlagajo sprejem naslednjega sklepa: Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predlaga Vladi RS, da razmisli o odgovornosti ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zaradi nedelovanja oziroma slabega delovanja v smeri zaščite terana kot zaščitene vinske sorte.

M. S.

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....