“Zavzeli bomo Istanbul in Rim,” Trumpu sporoča Islamska država

Datum:

“Medtem ko imate na očeh Rako in Mosul, bomo mi zavzeli Istanbul in Rim,” skrajna skupina Islamska država sporoča ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu. Čeprav so Istanbul, nekdanji Konstantinopel, zavzeli že leta 1453, ko so mesto zasedli Osmanski Turki in s tem zaznamovali padec Bizantinskega cesarstva, se Islamska država s tem ne strinja. Verjamejo namreč, da nobena dežela ni resnično islamska, dokler se ne podredi svojemu kalifu. 

“Mesto Herakleja bomo odprli najprej,” naj bi po islamski prerokbi razglasil prerok Mohamed. Pri tem govori o bizantinskem cesarju Herakleju, ki je vladal v letih od 610 do 641. Mesto v prerokbi je Konstantinopel, imenovano tudi drugi Rim, medtem ko še danes za tretji Rim velja ruska prestolnica Moskva, kamor so prenesli antično rimsko dediščino po padcu Bizantinskega cesarstva.

To pomeni, da se bo islam vrnil v Evropo kot zavojevalec in zmagovalec, potem ko je bil pregnan dvakrat – enkrat z juga, iz Andaluzije, in drugič z Vzhoda, ko je večkrat trkal na vrata Aten,” je že pred leti prerokbo razlagal Yousef Al-Qaradawi, egipčanski islamski teolog. Arabci so namreč Iberski polotok zavzeli leta 711, ko so prečkali Gibraltar in prevladovali nad tem ozemljem vse do leta 1492. Ponovno zavzetje ozemlja izpod arabske vladavine pa danes imenujemo rekonkvista.

Opustošeni Mosul in uničena starodavna mošeja Al-Nuri. (Foto: epa).

Danes pa skrajna skupina Islamska država sporoča Trumpu, da imajo na piki Istanbul in Rim, medtem ko se Zahod in koalicija v boju proti Islamski državi osredotočata na mesti Raka in Mosul – dve trdnjavi samooklicanega islamskega kalifata, zavzeti v letu 2014. A Islamska država hitro izgublja zavzeta ozemlja, v začetku julija je Irak uradno razglasil osvoboditev Mosula izpod rok skrajnih islamistov. Medtem pa tudi v Raki potekajo intenzivni boji. Sirske demokratične sile (zveza kurdskih in arabskih borcev, ob pomoči koalicije pod vodstvom ZDA) naj bi v zadnjem mesecu zavzele že polovico mesta, ki velja za trdnjavo Islamske države v Siriji.

U. V.

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...