ZDA: vrnitev moči republikancem

Datum:

Republikanci so na nedavnih vmesnih volitvah dobili dovolj sedežev za prevzem večine v predstavniškem domu kongresa, odločilni 218. sedež pa jim je po poročanju ameriških medijev sinoči zagotovil republikanski kongresnik v Kaliforniji Mike Garcia. Republikanska večina med drugim najverjetneje pomeni konec Bidnovih pobud na področju zaščite okolja in prizadevanj za zaščito pravice do splava. Biden bo lahko kaj dosegel le še z izvršnimi ukazi, ki imajo omejen rok trajanja – dokler položaja ne prevzame novi predsednik ZDA.

Republikanska stranka je dobila večino sedežev v predstavniškem domu ameriškega kongresa, potem ko so bili v četrtek sešteti rezultati ključnih vmesnih volitev. Po več kot tednu dni štetja glasovnic so si republikanci zagotovili 218. sedež, potreben za prevzem nadzora v predstavniškem domu. Rezultat je vrnil konservativno stranko na oblast v Washingtonu, kar jim je omogočilo, da se uprejo Bidnovi agendi in sprožijo val preiskav. Demokrati predsednika Joeja Bidna bodo zdaj potisnjeni v manjšino v spodnjem domu ameriškega kongresa.

Po dveh letih demokratičnega nadzora tako v predstavniškem domu kot v senatu se bo dinamika moči v Washingtonu zdaj spremenila, se pa prednost republikancev lahko še poveča, saj osem tekem še ni odločenih. Na volitvah za predstavniški dom so doslej zbrali okrog 53 milijonov glasov, demokrati pa 49 milijonov, kar znaša približno 51 proti 47 odstotkov za republikance. Predstavniški dom ima 435 sedežev, republikanci so si jih do sinoči zagotovili 218, demokrati pa 209. Republikanci so morali za prevzem večine demokratom odvzeti pet sedežev, do sinoči so jih uspeli pridobiti osem. Republikanska večina v novem predstavniškem domu od januarja prihodnje leto bo sicer precej manjša od predvolilnih napovedi. Demokrati so ob tem uspeli zadržati večino v senatu, na guvernerskih volitvah pa so pridobili dva položaja. Demokrati so republikancem odvzeli večino tudi v najmanj treh državnih kongresih.

Bidnova beseda več ne bo tako pomembna
V naslednjih dveh letih se po vmesnih volitvah v ZDA pričakujejo blokade načrtov demokratskega predsednika Josepha Bidna, konec preiskav nekdanjega predsednika Donalda Trumpa in začetek preiskav Bidna in njegove vlade. Bidnova beseda več ne bo imela toliko moči, razen izvršilnih ukazov, vse to pa le, dokler položaja ne prevzame nov predsednik ZDA. Svojo kandidaturo za novega predsednika ZDA je napovedal tudi nekdanji predsednik Donald Trump.

Predsednik ZDA Joe Biden (Foto: epa)

Trumpu grozi huda konkurenca
Sodeč po nedavni anketi, ki jo je objavil Breitbart, ima Trump v primeru kandidature precej konkretnega nasprotnika. Guverner Floride Ron DeSantis Trumpu predstavlja resno konkurenco na strani republikancev, njegova prepričljiva zadnja zmaga pa je njegovo priljubljenost le še dodatno povečala, kar je spodbudilo špekulacije, da bo kandidiral za predsednika ZDA. Sodeč po zgoraj omenjeni anketi Economist/YouGov, bi v primeru, da bi morali zdaj izbirati predsednika ZDA, 51 odstotkov izbralo DeSantisa, 33 odstotkov pa bi izbralo Trumpa. Sedemnajst odstotkov bi bilo neopredeljenih. Med Američani DeSantis vodi pred Trumpom za sedem točk (46 proti 39 odstotkov). V vodstvu pa je tudi med neodvisnimi, in sicer za 13 točk (24 proti 21 odstotkov).

Floridski guverner Ron DeSantis (Vir: zajem zaslona, Twitter)

Ko so anketirance vprašali o tem, komu so bolj naklonjeni, jih je 74 odstotkov odgovorilo, da so bolj naklonjeni DeSantusu, ni mu jih naklonjenih le slabih 14 odstotkov. Trumpu je naklonjenih 72 odstotkov, nenaklonjenih pa kar 25 odstotkov vprašanih. Anketa je bila izvedena po Trumpovi napovedani kandidaturi, ki jo odobrava 43 odstotkov, medtem ko jih je 38 odstotkov nasprotovalo. Devetnajst odstotkov jih ni bilo prepričanih.

V anketi je sodelovalo 1500 anketirancev, trajala pa je od 13. do 15. novembra s 3,1-odstotno stopnjo napake. V obeh predhodnih anketah, ki so bile izvedene nekaj dni pred zadnjimi volitvami, je veliko bolje kazalo Trumpu, vendar se je po prepričljivi zmagi DeSantisa na volitvah to spremenilo.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Ministrstvo za okolje ne želi razkriti avtorjev okoljsko sporne odločbe

Prebivalci Ljubljane in širše ne smejo izvedeti, kdo je...

Naša vlada jih financira, medtem poteka mednarodna kampanja za ukinitev UNRWA

Dokazov, da je UNRWA prestreljena s teroristi in ideologijo...

Alenka Forte: Minister, ki se ne želi soočiti z javnostjo, ni vreden počenega groša

Nezavedanje resnosti težav in potreb zdravstvenega resorja se je...