ZN: Staranje prebivalstva EU naj bi rešilo samo množično priseljevanje migrantov iz Afrike – je velika zamenjava res le teorija zarote?

Datum:

V istem tednu, ko je Evropski parlament glasoval za resolucijo, ki je teorijo velike zamenjave označila za “rasistično”, je španski časopis La Vanguardia poročal, da Združeni narodi, avstrijski Wittgensteinov center in washingtonski center za globalni razvoj enotno v prihodnjih desetletjih zagovarjajo priselitev vsaj 60 milijonov migrantov v EU, da “preživič. Večina teh priseljencev mora prihajati iz Afrike. Združeni narodi v tem vidijo “rešitev za staranje evropskega prebivalstva” in opozarjajo, da bo to neuspešno, če bo EU stremela k nasprotovanju priseljevanja.

Združeni narodi trdijo, da bi priseljevanje migrantov iz Afrike v EU rešilo EU pred staranjem in da bi morala EU gledati na dolgoročno korist priseljevanja. Pri tem podatki zadnjih let kažejo, da je priseljevanje tujcev prineslo slabe rezultate kljub velikemu priseljevanju iz Afrike in Bližnjega vzhoda. Podatki iz Nemčije, na primer, kažejo, da skoraj polovica migrantov, ki so se prebili v Evropo med krizo 2015 in 2016, ostaja brezposelnih, in tudi tisti, ki so zaposleni, delajo večinoma kot nizko kvalificirana delovna sila, pogosto zaslužijo tako malo, da so upravičeni do socialnih prejemkov, kar pomeni, da imajo države od njih več škode kot koristi.

ZN ocenjujejo, da bo leta 2050 v EU primanjkovalo 60,8 milijona delavcev, Center za demografijo in globalni človeški kapital Wittgenstein pa trdi, da bo to pomanjkanje še večje in ga ocenjuje na 72,7 milijona. Obe organizaciji uporabljata lastne ocene, da zagovarjata nadaljnje množično priseljevanje. Trdijo, da podaljšanje do upokojitvene starosti, več žensk na trgu dela ali večja rodnost ne bodo zadostovali, enako pa ne bo zadostovala nadaljnja robotizacija produktivnega gospodarstva ali nadaljevanje selitve delovnih mest v tujino, kot so to nekatere države doslej počele. “Nič od tega ne bo rešilo Evrope pred staranjem prebivalstva,” je po poročanju RMX izjavil Charles Kenny iz Centra za družbeni razvoj v Washingtonu DC in dodal, da mora Afrika “rešiti Evropo pred demografsko krizo”, češ, da “samo priseljevanje lahko popravi to neravnovesje in priseljevanje afriškega porekla bo najbolj naraven način za zagotavljanje delovne sile, potrebne za ohranitev rasti”.

ZN trdijo, da lahko EU pred staranjem prebivalstva rešijo samo afriški migranti, vendar nobeni dosedanji podatki tega ne odražajo. (Foto: socialna omrežja)

Migrantska politika močno bremeni Evropske finance
Pravzaprav je migrantska populacija v Evropi bremenila državne finance v številnih državah, tudi na Danskem, ki porabi 5 milijard evrov letno za integracijo, s ta prizadevanja, ki so bila večinoma neuspešna. Pravzaprav je nezahodno migrantsko prebivalstvo tako slabo integrirano, da Danci v veliki večini nasprotujejo sprejemanju več priseljencev. Celo levičarska premierka države Mette Frederiksen je proti spodbujanju prošenj za azil.

Velika zamenjava je francoska teorija , ki trdi, da se populacija belih katoličanov v Evropi sistematično (z imigracijo) zamenjuje s tujci, in sicer z Arabci, Berberi – ljudmi iz Srednjega vzhoda in Afrike. Muslimane v Franciji povezuje s potencialno nevarnostjo in uničevanjem francoske kulture in civilizacije. Teorija izhaja iz 1973 novela “Le Camp des Saints“, ki uprizorjuje rušenje zahodnjaške kulture z imigracijo iz tretjesvetovnih držav. Ta novela je navdihnila Renauda Camusa, ki je leta 2012 izdal svojo knjigo The Great Replacement.

V migrante in samo njihovo vključevanje je bilo vloženih na milijarde evrov
Ne gre samo za liberalno Dansko. Na Norveškem dela le približno polovica migrantov kljub 6,6 milijarde evrov, vloženih v prizadevanja za integracijo na delovnem mestu. V Franciji migracije državo stanejo 25 milijard evrov na leto, številni migranti pa ostanejo brez dela tudi po letih. Medtem je Nemčija pred dvema letoma objavila, da bo porabila 64,5 milijarde evrov za izobraževanje, socialne storitve, stanovanja in jezikovne tečaje za integracijo tujcev, ki jih že ima. Ti ogromni finančni zneski so bili izplačani, še preden je letos v Nemčijo prispelo skoraj 1,5 milijona novih migrantov. Če gre verjeti poročilu ZN in Kennyjevim trditvam, je treba te migrante razglasiti za prepotrebno spodbudo za nemško delovno silo. Toda v resnici je 12 od 16 nemških zveznih držav že popolnoma zaprlo svoje meje za nove begunce, češ da so njihovi stanovanjski, socialni in izobraževalni sistemi na robu preobremenjenosti.

Nemčija je migrantom namenila 456.000 evrov socialne pomoči, nekatere države so jih namestile v luksuzne križarke. (Foto: socialna omrežja)

Podatki prav tako demantirajo trditve, da bodo težave le na začetku pri vključevanju in da bodo kasneje te odtehtale koristi, ki bi ji migranti prinesli. Turško prebivalstvo, na primer, ki je v mnogih primerih v Nemčiji že več generacij, po številnih merilih velja za najbolj slabo integrirano skupino v celotni državi. Obljuba o vključitvi potrebnih zdravnikov, odvetnikov in inženirjev, ideja, ki so jo povzdignili zagovorniki množičnega priseljevanja, se prav tako ni uresničila. Večina migrantov ima nizko usposobljenost in nizko izobrazbo; v nekaterih primerih so znanja in spretnosti migrantov tako pomanjkljiva, da zanje ni izvedljive poti na evropski trg dela. Drugi preprosto raje pobirajo socialne ugodnosti, kot da bi delali za nizko plačo in služili. Tudi v primerih, ko so bili zdravniki in inženirji rekrutirani iz Afrike, to odpira zaskrbljujoča moralna vprašanja. Ali si Evropa zasluži loviti najboljše in najpametnejše iz držav, ki nujno potrebujejo kompetentne strokovnjake? Če bi gospodarstva za boljšo prihodnost potrebovala samo mlade, potem bi bila Afrika na poti gospodarskega uspeha. A v teh državah kljub obilici mladih prevladujejo korupcije, nimajo veliko ponuditi v smislu patentov in inovacij, zanje je značilna izjemno negotovost in visoka stopnja kriminala.

Madžarska: Večja rodnost je rešitev, migracija je predaja
Številni politiki, intelektualci in oblikovalci politik trdijo, da zgolj uvoz teh mladih v Evropo ne bo deloval. Madžarski premier Viktor Orbán je na primer dejal, da je prihodnost Afričanov v Afriki; predlagal je alternativno pot, ki vključuje povečanje rodnosti Evropejcev.

Foto: Vlada RS

V vsej Evropi je vse manj otrok in odgovor Zahoda na to so migracije,” je dejal Orbán leta 2018. “Želijo, da vstopi toliko migrantov, kolikor je pogrešanih otrok, da se bodo številke seštevale. Madžari imamo drugačen način razmišljanja. Namesto samo številk želimo madžarske otroke. Migracija je za nas predaja.”

Kljub moralnim zagatam – skupaj s težavami pri vključevanju in naraščajočim migrantskim kriminalom, pa so si države, kot je Nemčija, prizadevale za še večje število priseljencev. Trenutna levičarska vlada že dolgo nakazuje, da namerava  drastično povečati število migrantov v Nemčijo  in omiliti pravila priseljevanja, čeprav si sosednje države, kot so Avstrija, Danska in Poljska, prizadevajo za manj priseljevanja.

ZDA s priseljevanjem migrantov nazadovala, na Japonskem, ki ne sprejema priseljencev, gospodarstvo cveti
Staranje prebivalstva je problem, vendar pa je resničnost taka, da imajo države z največ priseljenci pogosto najslabše rezultate. Združene države, na primer, ki so sprejele morda največje število migrantov med vsemi državami na svetu, so doživele skrajšanje pričakovane življenjske dobe že pred covidom-19, javni dolg je skokovito narasel na 30 bilijonov dolarjev, neenakost je eksplodirala, visoka stopnja segregacije v šolstvu celo v liberalnih mestih in padajočih realnih plačah. ZDA so sprejele izjemno število priseljencev brez resničnega zgodovinskega precedensa in kljub nenehnim težavam imajo zagovorniki množičnega priseljevanja enake argumente kot njegovi zagovorniki v Evropi: vse težave bodo odpravljene z več priseljevanja.

Migranti iz Latinske Amerike na poti proti ZDA. (Foto: epa)

Nasprotno pa Japonska, ki skoraj ni sprejela zunanjih priseljencev, praktično nima inflacije kljub skokovitim cenam po svetu in višji pričakovani življenjski dobi, z umetno inteligenco in avtomatizacijo je upravljala tudi z vse manjšo delovno silo. Kljub Kennyjevim trditvam se bo problem zmanjševanja delovne sile v prihodnjih letih le še stopnjeval, vendar pa obstajajo skrbi, da v naslednjih 20 do 30 letih ne bo dovolj delovnih mest niti za tiste, ki bi želeli delati, še posebej, če se napredek avtonomnih vozil nadaljuje.

Finski akademik: Švedi bodo v manj kot 50 letih postali manjšina v lastni državi
Kljub trditvam, da je velika zamenjava teorija zarote, je po mnenju številnih demografov, intelektualcev in politikov stanje tako kvantificirano kot empirično resnično. Evropa se že spopada s stanovanjsko krizo, natrpanimi učilnicami in težavami z integracijo tako glede jezikovnih kot kulturnih norm. Uvedba dodatnih 60 milijonov migrantov do leta 2050 v nekatere najgosteje poseljene države na svetu bo verjetno povzročila eksplozivne razmere, tako politične kot družbene, in verjetno ne bo prinesla rešitve, ki jo napovedujejo številni strokovnjaki.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

V Krško prihajajo kandidati za evropske poslance

Kot na svoji Facebook strani obvešča Mestni odbor SDS...

Zaključena preiskava umora moškega, ki je bil umorjen in najden v gozdu

Gorenjski policisti so bili v ponedeljek, 8. aprila 2024,...

Bodo Socialni demokrati zgrmeli v pozabo ali se pomaknili v politično sredino?

Gospodarski minister Matjaž Han je dan pred kongresom Socialnih...

Bodo koalicijski partnerji sprejeli Vesela za komisarja ali premierja?

Te dni se v obeh koalicijskih partnericah "svobode" verjetno...