Združitev OTP in Nove KBM: Tokrat ne gre za “orbanizacijo”, ampak za pozitivno priložnost

Datum:

Ko je v času Janševe vlade madžarska OTP banka kupovala Novo KBM, je šlo za “orbanizacijo” naše domovine, Janša pa je bil ožigosan za “orbanofila”. Sedaj ko je do združitve dejansko prišlo, pa o “orbanizaciji” ni ne duha ne sluha. Mediji pa potezo prikazujejo kot  pozitivno priložnost in obojestransko korist. 

                   

V začetku februarja letos se je obrambni minister Marjan Šarec na povabilo kolega Kristofa Szalaya Bobrovniczkega mudil na dvodnevnem uradnem obisku v Budimpešti. Osrednji mediji so poročali predvsem o tem, da je namen sestanka nadaljnja krepitev sodelovanja na področju obrambe in vojske. Nič o grozeči “orbanizaciji” kot v času tretje vlade Janeza Janše. Tedaj se je razglabljalo o potujčevanju, madžarizaciji ipd. Na Mladini so se jim leta 2019 sanjale celo okupacijske cone iz 2. svetovne vojne!

Tokrat o pretečih nevarnostih za domovino in slovenski rod ni ne duha ne sluha. Enak modus operandi medijev in vladajočih opažamo ob pravkaršnjem prevzemu Nove KBM s strani madžarske OTP. Mediji predstavljajo zlasti poslovne priložnosti ipd. Po poročanju STA je predsednik upravnega odbora in glavni izvršni direktor OTP banke Sandor Csany že dejal, da gre za “obojestransko korist”. Na čelu združene banke bo še naprej predsednik uprave Nove KBM John Denhof, namestnica pa bo glavna izvršna direktorica SKB banke Anita Stojčevska.

Kako so osrednji mediji in levica pretekla leta delavsko ljudstvo ustrahovali s pretečo “orbanizacijo”. Posebej izvirni so bili pri Mladini, kjer so vlekli kar vzporednice z okupacijo med 2. svetovno vojno. Sedaj o takšni okupaciji ni ne duha ne sluha. (Foto: Twitter)

Csany je na novinarski konferenci v Mariboru še dejal, da je njihova banka v zadnjih 30 letih že dokazala, da gre za stabilno in inovativno podjetje, ki se ne spušča v nerazumna tveganja. Osredotočena je na stabilnost in razvoj, trenutno pa prisotna v enajstih državah, kmalu celo v dvanajstih. Ima 1.400 poslovalnic, preko 33.000 zaposlenih ter 16 milijonov strank. “Rezultati kažejo, da je naša strategija uspešna in zato je v prihodnje ne nameravamo spreminjati. Rastemo v vseh državah, kjer smo,” je dejal Csany. “Prihodnost banke je videti resnično zelo svetla,” je prepričan Denhof, pa to nikomur ne povzroča nočnih mor.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki