Že tretjič ta teden preko 4 tisoč okužb, delež pozitivnih testov skoraj 40-odstoten

Datum:

Število okužb z novim koronavirusom še naprej narašča. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je sporočil, da so v petek ob 11.223 PCR-testih zabeležili 4469 okužb z novim koronavirusom. To pomeni, da je bil delež pozitivnih izvidov skoraj 39,8-odstoten, kar je 3,1 odstotne točke več kot dan prej. Zaradi covida je smrti podleglo 6 ljudi. 

V Sloveniji imamo trenutno 32.026 aktivnih okužb, ocenjuje NIJZ. Sedemdnevno povprečje znaša 3068, 14-dnevno povprečje na 100 tisoč prebivalcev pa 1508. Včeraj je bilo opravljenih tudi tudi 99.104 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate trenutno še preverjajo s PCR-testi.

Če smo sredi decembra beležili preko tisoč primerov okužbe na dan, smo v tem tednu že tretjič zabeležili število okužb nad 4 tisoč. Pred tem smo sicer nazadnje več kot 4 tisoč okužb na dan zabeležili sredi novembra.

Zaradi covida potrebuje zdravljenje 538 ljudi, 156 ljudi je takih, ki potrebujejo zdravljenje na intenzivni negi. Najmlajši covidni bolnik, na intenzivni negi je star 21 let.

Na NIJZ razmišljajo o spremembi kriterijev za testiranje z metodo PCR, je za Dnevnik povedal direktor NIJZ dr. Milan Krek. Kot je zatrdil so zmogljivosti v državi omejene na približno 18 tisoč testov na dan. Povsem mogoče pa je, da se bodo potrebe po testiranju sodeč po izkušnji v drugih zahodnoevropskih državah kaj hitro povečale. V primeru, da bo to potrebno bodo testiranje z metodo PCR omejili na hospitalizirane bolnike in tiste, pri katerih je ta metoda nujna zaradi kliničnih razlogov. “Za druge prebivalce z znaki okužbe dihal in drugimi simptomi covida-19 bo v takem primeru na voljo hitro testiranje, pomembno bo tudi samotestiranje v domačem okolju,” je po poročanju STA še dodal Krek.

Po podatkih NIJZ je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.253.566 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.195.522 ljudi. 

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...