Zelenski Evropejce z bojnimi izkušnjami poziva, naj z orožjem pridejo v Ukrajino: Švedska naznanila pomoč pri patruliranju z bojnimi letali

Datum:

“Švedska Ukrajini zagotavlja vojaško, tehnično in humanitarno pomoč. Hvaležen sem švedskemu premierju za učinkovito podporo,” je v znak hvaležnosti sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in dodal, da skupaj gradijo protiputinovo koalicijo. Zelenski poziva vse Evropejce z bojnimi izkušnjami, naj z orožjem pridejo v Ukrajino in branijo državo pred vdorom Rusije. Prepričan je namreč, da se Zahod prepočasi odziva. 

Po ruskem napadu na Ukrajino je več švedskih bojnih letal pripravljenih za patruljiranje na nebu v več delih države, je nedavno sporočil tiskovni predstavnik švedskih oboroženih sil. Po navedbah časopisa Dagens Nyheter so ta letala močneje oborožena, kot je to običajno. Tudi vojska in mornarica naj bi bili v visoki pripravljenosti ter obramba pred kibernetskimi napadi.

Napetosti zaradi Ukrajine imajo neposreden vpliv na švedsko varnostno politiko, so prepričani strokovnjaki, zato tudi ne čudi, da  so se tamkajšnji uradniki zavzeli za tako ostro stališče do krepitve ruske vojaške sile. Nordijske države, kamor se poleg Švedske združujejo tudi Finska, Islandija, Norveška in Danska, ostro obsojajo rusko invazijo na Ukrajino. Nordijski obrambni ministri pozivajo Rusijo, naj nemudoma preneha vojaško akcijo in umakne svoje vojaške sile iz Ukrajine in okoli nje. Opozarjajo, da napad Rusije na Ukrajino predstavlja resno kršitev mednarodnega prava.

Zelenski poziva Evropejce, naj priskočijo na pomoč
Danes so na severu Kijeva odjeknile eksplozije, tudi s severovzhodne in vzhodne strani so se pričele ukrajinski prestolnici približevati ruske sile. Nekatere enote naj bi se približale že severnemu delu mesta. Marsikoga zaradi tega skrbi, da bi lahko Kijev padel že drugi dan napada Rusije na Ukrajino. “Če imate bojne izkušnje v Evropi in ne želite gledati neodločnosti politikov, lahko pridete v našo državo in se nam pridružite pri obrambi Evrope, ki je sedaj ogrožena,” je danes po poročanju STA izjavil Zelenski.

“Državnim institucijam v Evropi se ne mudi. Kako se boste branili vi, če nam v Ukrajini tako počasi pomagate?” je opozoril Zelenski in Evropejce pozval, da naj od svojih vlad zahtevajo, da Ukrajina pridobi večjo vojaško in vojaško pomoč. Evropo poziva k nadaljnjemu ukrepanju. “Evropa ima dovolj moči, da ustavi to agresijo,” je izpostavil.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Biden odstopil od kandidature

Predsednik Joe Biden je danes popoldne sporočil, da odstopa...

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...