Zelenski: Že danes smo pripravljeni osvoboditi svoja ozemlja

Datum:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski meni, da je Ukrajina pripravljena na dolgo napovedano protiofenzivo za osvoboditev svojih ozemelj izpod ruske okupacije. “Mislim, da smo nanjo pripravljeni že danes,” je ocenil v intervjuju za današnji Wall Street Journal, ki ga je ameriški časnik objavil tudi v obliki videoposnetka na svoji spletni strani.

Ukrajinski predsednik je obenem poudaril, da bi v Kijevu želeli še nekaj orožja za ofenzivo proti ruski invaziji, vendar na njegovo dobavo ne more čakati še nekaj mesecev. “Zelo verjamemo v uspeh, ne vem, koliko časa potrebujemo,” je dejal Zelenski. Opozoril je, da lahko traja dolgo in da bo cena za uspeh visoka. O začetku ofenzive se je sicer ugibalo že več mesecev.

 

Zelenski je tudi znova pozval k dobavi dodatnih 50 ameriških sistemov zračne obrambe patriot. Ta teden se je na številnih srečanjih z zahodnimi voditelji zavzel tudi za koalicijo za zaščito ukrajinskega zračnega prostora.

“Patriot je danes edino orožje, ki lahko ustavi nekatere vrste raket, ki jih Rusija uporablja proti našemu civilnemu prebivalstvu, šolam, infrastrukturi in energetskim sistemom,” je dejal za Wall Street Journal. “Petdeset baterij patriot – in večina ljudi ne umre,” je poudaril. Po poročanju ameriške televizije CNN naj bi Ukrajina trenutno uporabljala dva sistema patriot.

Rusija je v zadnjih dneh na Ukrajino in zlasti na Kijev izstrelila več raket in nad njo poslala več brezpilotnih letal kot kadarkoli od začetka invazije februarja lani. Ukrajinska zračna obramba je večkrat sporočila, da je skoraj vse sestrelila zahvaljujoč zahodnim obrambnim sistemom.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...