Ženske iz Hersona: Rusi so nas aretirali za poslušanje ukrajinske glasbe, mučili z elektrošoki

Datum:

Ženske iz Hersona so se izpovedale, kako okrutno je okupator ravnal z njimi. Ruski vojaki so jih mučili z elektroški, če so ukrajinski vojski posredovale informacije o poziciji sovražnikovih vojsk. Aretirane pa so bile celo za poslušanje ukrajinske glasbe. 

Ukrajinke iz Hersona lahko znova hodijo oblečene, kot želijo, poslušajo priljubljeno glasbo in svobodno govorijo. Ko so bili v mestu Rusi, tega niso mogle početi, saj so bile omejitve zelo ostre. Ena izmed njih, šestnajstletnica, pravi, da je med okupacijo sporočala informacije o pozicijah ruske vojske. Rusi so jo pogosto zasliševali in jo mučili z elektrošoki. O podrobnostih glede mučenja ni želela spregovoriti. Zanjo je to že preteklost,  zdaj je srečna, da lahko živi v svobodni Ukrajini. Kako razširjeno je bilo mučenje v nedavno okupiranem Hersonu, še ni povsem znano. Generalno tožilstvo v Kijevu je sporočilo, da je bilo na doslej osvobojenem območju hersonskega okrožja odkritih 430 od okupatorja ubitih civilistov in devet krajev, kjer se je mučilo ljudi, poroča Polska Agencja Prasowa.

Rusi so prav tako prepovedali poslušanje ukrajinske glasbe, tudi priljubljeno pesem Rdeča kalina. Poslušanje te pesmi se je končalo za zapahi. Še ena izmed prebivalk Hersona, dvajsetletna Olena, pripoveduje, da je nekoč doma s prijateljicami organizirala glasno zabavo. Privoščile so si tudi Rdečo kalino. Po dobrih desetih minutah so jih obiskali ruski organi, ki so jih za tri dni zaprli. Aretirane so bile zgolj in samo zato, ker so poslušale ukrajinsko glasbo. Takoj, ko so bile izpuščene, pa so že za vrati zapora vzklikale “Slava Ukrajini!”. Ponosno je še pristavila, da jih ni mogoče zlomiti. V Hersonu naj ne bi bilo posebej organiziranega odporniškega gibanja, vendar so se proukrajinsko naravnani prebivalci zoperstavljali okupatorju, kolikor so le mogli.

Natalija je pomagala v šoli svoje hčerke, v njej so namreč zavrnili izvajanje pouka z ruskim mentorstvom in v ruščini. Ponosna je, da njihova šola niti en dan ni delovala po ruskih predpisih. Učitelji in uprava so s pomočjo staršev iz šole odpeljali vse dokumente in jih poskrili po svojih domovih, da Rusi ne bi imeli podatkov o učencih. Ponosna je, da je pri tem sodelovala. Dokler je bil omogočen dostop do spleta, so se ukrajinski otroci učili na daljavo v ukrajinščini. Za nobeno ceno ne bi otroka poslala v rusko šolo. Ne bi mogla dopustiti, da njena hčerka od Rusov posluša, kako jih Rusija rešuje. Resnica je namreč takšna, da jih je Rusija napadla. Dodala je še, da na Rusijo v Hersonu ni nihče čakal in da si je nihče ni želel. Mesto je bilo pod rusko okupacijo od 9. marca, 11. novembra pa je v Herson vstopila ukrajinska vojska.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovič na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...