Zgodbe iz zadnjih svobodnih delov Bahmuta

Datum:

Po 10 mesecih ene najdaljših in najbolj krvavih bitk ruske vojne proti Ukrajini njeni vojaki branijo vse manjši del v zahodnem delu mesta Bahmut, le približno 20 stanovanjskih blokov.

                   

Ukrajinska vojska, ki je potisnjena v kot mesta s 40 kvadratnimi kilometri, je odločena zdržati. Še pred šestimi tedni se je ukrajinsko oporišče v Bahmutu, prizorišču nekaterih najhujših spopadov v Evropi po drugi svetovni vojni, zdelo šibko in mesto je bilo skoraj obkoljeno. V tem tednu pa se je izkazalo, da je Ukrajina izgubila ozemlje znotraj mesta, vendar je dostopna cesta ostala prevozna, kar omogoča oskrbo in evakuacijo ranjencev.

Po oceni Kijeva je vztrajanje v teh mračnih razmerah strateški imperativ ustaviti rusko vojsko, medtem ko Ukrajina ponovno oborožuje in uri lastno vojsko za prihajajočo protiofenzivo. “To je res težka bitka,” je dejal polkovnik v Bahmutu Pavlo Palisa.

“Našim drugim enotam pomagamo pridobivati ​​čas, strelivo in orožje ter se pripravljati na protiofenzivo,” je dejal Palisa in dodal, da je vojakom v mestu včasih zmanjkalo streliva. Ukrajinski polkovnik pravi, da težava niso ozka grla na nevarni dovozni cesti v mesto, ampak splošno pomanjkanje ukrajinskih vojaških skladišč. “Zame kot poveljnika je boleče videti, kako s svojimi življenji plačujemo pomanjkanje streliva,” pravi Palisa in ugotavlja, da so ga zaveznice počasi zagotavljale, čeprav so ZDA in druge države poskušale podpisati pogodbe z dobavitelji in vojskami po vsem svetu. “Žal mi je, ampak naši partnerji morajo biti hitrejši,” je dejal polkovnik Palisa. Bahmut je zdaj skoraj uničen, namestnik obrambnega ministra pa ga je ta teden primerjal z vojno razdejanim sirskim mestom Alep.

Žep, ki ga Ukrajina še vedno nadzoruje
Da bi prišli do majhnega žepa, ki ga ima Ukrajina še vedno pod nadzorom, so vojaki v oklepnih vozilih dirjali po ozki dostopni cesti mimo kupov razstreljenih in požganih tovornjakov, ki jim je ta poskus spodletel. Ko jim je uspelo, so vojaki hitro skočili iz vozil in pobegnili v klet, da bi čim manj časa preživeli v srhljivi, nevarni postapokaliptični okolici.

Bahmut (Foto: epa)

Po ulicah in dvoriščih ležijo polomljena drevesa, kosi betona in drobci stekla od eksplozij. V stanovanjskih hišah so razbita vsa okna. Tišino pa vsakih nekaj sekund prekine pokanje ali streli, ki je prihajajo iz treh smeri – severa, vzhoda in juga. Ukrajinski vojaki, ki so spregovorili za The New York Times, opisujejo bojevanje v zapuščenih stavbah, kleteh in jarkih.

Labirint ruševin in skrivališč
Polkovnik Palisa pripoveduje, kako so Rusi s tankom preluknjali steno stanovanjskega bloka, v katerem so bili Ukrajinski vojaki. Ruski vojaki so nato šli skozi luknjo, da bi se borili sobo za sobo. “En del hiše je imel pod nadzorom sovražnik, en del naši vojaki,” je  povedal polkovnik. Ukrajinci pa so se odločili, da bodo v stavbo nastavili eksploziv in pohiteli ven, še opisuje dogodek.

Skrivališče v Bahmutu (Foto: epa)

To je ukrajinska prednost
Rusija je poslala zapornike v skoraj samomorilne napade okoli Bahmuta ob podpori posebnih enot, znanih kot Spetsnaz. Na ukrajinski strani pa 93. brigada od januarja brani velik del fronte skupaj z enotami nacionalne garde in mejnimi stražami. Takšni ulični boji dajejo Ukrajini prednost. Kot v vsakem uličnem bojevanju labirint ruševin in skrivališč prisili močnejšo vojsko, v tem primeru rusko, da se bori enakopravno in ne more uporabiti svoje premoči v težkem orožju ali topništvu. “S takšnim bojem od blizu lahko napadalcu odvzamete prednost,” je dejal John Spencer, direktor študij urbanega bojevanja na Inštitutu za moderno vojskovanje v West Pointu. V tem smislu so urbano vojskovanje, je dejal Spencer, imenovali “veliki izenačevalnik”.

Prehodna cesta pomeni, da Rusija ni uspela
V urbanih bojih je običajno uporabiti strategijo obkolitve, da bi obrambnim silam odvzeli strelivo, kot je to storila Sovjetska zveza pri Stalingradu v največji urbani bitki v zgodovini. Toda Ukrajina je okrepila svoje oskrbovalne linije in brani dostopno pot. Pot poteka skozi uničeno vas, kjer so ta teden med ruševinami cvetele češnje.

Cvetoče češnje v Bahmutu (Foto: STA)

Prehodna cesta pomeni, da poskus Rusije, da bi obkolila ukrajinske enote, vsaj za zdaj ni uspel, zaradi česar je ruska vojska prisiljena nadaljevati krvave napade po ulicah. Izgube pa iz dneva v dan povečujejo. “Dajemo vse od sebe, a še vedno smo tukaj v Bahmutu,” je še dejal Palisa.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Žensko v francoskem safari parku hudo pogrizli volkovi

Iz Francije se je razširila vest, da je ena...

Slovenska “feministična zunanja politika” na preizkusu – se bodo zavzeli za afganistanske ženske

Združeni narodi pripravljajo posebno konferenco posvečeno Afganistanu, na kateri...

So volivci res nagradili Goloba za poraz na volitvah?

Volivci Gibanje Svoboda, še isti mesec, po hudem porazu...