Zgodovinarji in publicisti: Pokop Zemljariča z vojaškimi častmi je skrajno zavržno dejanje Golobove vlade

Datum:

Golobova vlada je danes odločila, da bo nekdanji direktor Službe državne varnosti Janez Zemljarič, ki je veljal za enega najbolj vplivnih stricev iz ozadja, pokopan z vojaškimi častmi, četudi se je Zemljariču v zadnjem desetletju očitalo njegovo vlogo pri udbovskih umorih. “Gre za skrajno zavržno zadevo. Gospod Zemljarič se je namreč podpisoval pod dokumente, s katerimi je omogočal teroristična dejanja, umore jugoslovanskih državljanov v tujini. Gre za dejanja, za katera bi morala biti ničelna toleranca,” je odločitev vlade komentiral publicist in župan občine Radenci Roman Leljak.

Marjan Šiftar je bil tisti, ki je skupaj z drugimi pobudniki, članicami in člani Izvršnega sveta Socialistične Republike Slovenije v obdobju med leti 1980 in 1984, ki je vložil predlog, da se za Janeza Zemljariča, ki je umrl v petek 30. 12. lani, organizira pogreb z vojaškimi častmi.

“Janez Zemljarič je bil nekdanji predsednik Izvršnega sveta SRS (1980–1984), ki je ob uspešnem opravljanju številnih odgovornih dolžnosti v političnem in javnem življenju, zavzemanju za gospodarski in vsesplošni razvoj ter dobrobit Slovenije operativno vodil velike projekte trajnega nacionalnega pomena: organizacijo gradnje Cankarjevega doma, gradnjo Kliničnega centra, ljubljanske obvoznice, Hale Tivoli, začetek gradnje avtocestnega križa ter spodbujanje izvoznega gospodarstva na svetovne trge,” je Šiftar zapisal v obrazložitvi svojega predloga. Ker se je vlada s predlogom strinjala, bo Zemljarič z vojaškimi častmi pokopan v petek ob 12. uri na ljubljanskih Žalah.

Ko je načeloval Udbi, se je zgodila vrsta umazanij
Zemljarič je v resnici seveda veljal za enega najbolj kontroverznih poslovnežev iz generacije starih politikov propadlega komunističnega režima in tajne politične policije Udbe, ki je kot vodja Službe državne varnosti (SDV) preganjal in ubijal politične nasprotnike ter kasneje kot lobist izčrpaval slovenski zdravstveni sistem. “V štiriletnem “načelovanju” Udbi je Zemljarič organiziral vrsto umazanij (bombni atentati, ugrabitev, grožnje Kocbeku) in onečedil za vse večne čase svojo javno podobo. Po osamosvojitvi je postal “kšeftar”, kot ga je zaničljivo označil partizan in tajni policaj Janko Heberle,” glede Zemljariča poudarja publicist Igor Omerza.

Janez Zemljarič in njegov odvetnik Marko Kosmač (Foto: STA)

Ker je publicist Roman Leljak tisti, ki si je v preteklosti med drugim drznil objaviti zapis, da je Zemljarič v času, ko je vodil nekdanjo SDV, odobril akcijo, v kateri je SDV ubil dva hrvaška emigranta, nad njega pa se je spravil Zemljarič in mu očital razžalitev, smo se odločili povprašati Leljaka, kako komentira odločitev vlade. Ta je povedal, da gre tukaj za skrajno zavržno zadevo. “Gospod Zemljarič se je namreč podpisoval pod dokumente, s katerimi je omogočal teroristična dejanja, umore jugoslovanskih državljanov v tujini. Gre za dejanja, za katera bi morala biti ničelna toleranca,” je ob tem pojasnil.

Granda: Zemljarič ima krvave roke
Za komentar smo se odločili povprašati tudi zgodovinarja dr. Staneta Grando. Ta je pojasnil, da gre tukaj pravzaprav za dve stvari. “Zemljarič je bil le predsednik slovenske vlade in drugo: bil je šef represivnih organov, ki imajo v njegovem konkretnem primeru krvave roke”. Po njegovih besedah se tukaj pojavlja vprašanje odnosa do preteklosti. “Oblast, ne samo sedanja, ampak tudi nekatere prej, očitno ne vidijo preloma, do katerega je prišlo leta 1990/1991, in še zmeraj smatrajo, da je sedanja Slovenija nadaljevanje nekdanje Komunistične Republike Slovenije,” je poudaril.

Dr. Stane Granda (Foto: Demokracija)

Socialna omrežja: Gre za rehabilitacijo komunističnega režima

“Si predstavljate, da bi v Nemčiji z vojaškimi častmi pokopali visokega nacističnega funkcionarja, ki je vodil Gestapo? Nekdanjega šefa tajne politične policije in komunističnega funkcionarja bo vlada pokopala z vojaškimi častmi,” je zapisal dolgoletni novinar Peter Jančič.

Po besedah novinarja Bojana Požarja smo edina država ex socialistično-komunističnega bloka, ki to počne. “Kot bi Slovenija bila nek družbeni eksperiment”.

“Nespodobno, neokusno, necivilizacijsko! Rehabilitacija prejšnjega režima je končana, še preden smo se sploh dobro dekomunizirali,” pa je odločitev vlade komentiral nekdanji minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk.

Sodeč po odzivih, ki so se pojavili na družabnem omrežju Twitter, je odločitev vlade negativno presenetila marsikoga. Pojavilo so je namreč kup komentarjev v smislu: Do zdaj sem bil zaradi pietete tiho, zdaj pa ne bom več. Zemljarič in pogreb z vojaškimi častmi sta dve stvari, ki v današnji demokratični državi ne gresta nikakor skupaj. Človek je bil šef tajne politične policije, zaboga.”; “Janeza Zemljariča bodo pokopali z vojaškimi častmi. Ker ob pravem času ni bilo lustracije, so vodje morilske UDBA še leta harali po slovenskem zdravstvu, za nagrado za vse pobite in vse nakradeno, pa bodo leta 2023!!! pokopani z vojaškimi častni. Sramota!”; “Pa naj še kdo reče, da ne živimo v čisto pravi komunajzarski Udbolandiji.”; “Pa mi smo naravnost blesava država”; “A vas ni nič sram, v kaj vpletate Slovensko vojsko in vojake?? Najprej jim odrekate pravico do opreme, potem pa jih še vlačite po pogrebih kriminalcev!? To ni res, naj mi nekdo reče, da to ni res”; “Neverjetno in ogabno. Šef UDBE, ki je odrejal umore političnih oporečnikov, bo dobil v demokratični Sloveniji državniški pogreb”.  

V osmrtnici uporabili kar Kocbekov izraz
Publicist Omerza se je v zvezi s smrtjo Zemljariča obregnil ob samo vsebino spodnje osmrtnice, ki so jo Zemljariču namenili člani in članice Izvršilnega sveta Slovenije v osemdesetih letih. Uporabili so namreč besedo Edvarda Kocbeka in zapisali: “Našo “tovarišijo” (E. Kocbek) je zapustil njen nepogrešljivi član, tovariš in prijatelj, več let prvi med enakimi”. Omerza je v zvezi s tem kritično komentiral: “V spodnji osmrtnici so člani Izvršnega sveta uporabili kot poslovilne besede tudi “‘tovarišijo’ (E. Kocbek)”. Uf, kako se je mogoče od nekoga posloviti s Kocbekovim izrazom, saj ga je pokojni kot šef Udbe in notranji minister dal noč in dan zalezovati ter mu je osebno grozil.”

Vir: Twitter Igor Omerza

Zemljaričevi prijatelji pa v eni izmed osmrtnic celo trdijo, da je bilo delo Zemljariča vtkano v temelje slovenske države. “Zemljaričeva Udba je 30. 6. 1976 zasegla zasebne “osamovojitvene” zapise Franca Miklavčiča in zato je bil “zaporsko” kaznovan. Ali je to tisto Zemljaričevo delo “vtkano v temelje slovenske države”, kot so zapisali njegovi prijatelji,” pa je Omerza komentiral v zvezi s spodnjo osmrtnico.

Vir: Twitter Igor Omerza

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...