Življenje z ilegalci: Migrante vsak dan pobirajo z avtobusi, krajani na Primorskem vse bolj zaskrbljeni

Datum:

“Prejšnji teden sem se zjutraj zbudil in sem jih imel pred hišo vsaj dvajset,” nam je povedal prebivalec Rakitovca, ki se tako kot njegovi sovaščani že nekaj časa dnevno sooča z množičnim prihodom migrantov. Ko se migranti pojavijo praktično na pragu tamkajšnjih prebivalcev, traja nekaj časa, da jih pride pobrat policija, ki se sicer trudi pri opravljanju svojega dela, vendar pa jih je dejansko premalo za tako veliko število migrantov. Toliko jih je, da jih je treba odpeljati z avtobusi. Vsak dan. Migranti po besedah vaščanov, ki prihode prijavljajo policiji, prihajajo od vsepovsod, iz Indije, Nepala, Pakistana, v prejšnjem mesecu jih je bilo veliko tudi iz Afrike. Očitno dober glas seže v deveto vas in že vsepovsod vedo, da je Slovenija nekakšen raj za migrante – če tega slučajno že prej ne izvejo, pa jih izobrazijo na Hrvaškem.

V uredništvo smo prejeli več sporočil zaskrbljenih prebivalcev Rakitovca in okolice – to je naselje v Slovenski Istri, ki upravno spada pod Mestno občino Koper in leži v neposredni bližini meje s Hrvaško. Vaščani (imena hranimo v uredništvu) so se obrnili že na več medijev, vendar po njihovih besedah nihče ne želi oziroma ne upa poročati o tej temi. Gre namreč za migrante, ki že nekaj časa v večjih skupinah vsakodnevno prihajajo čez mejo v našo državo. Eden od vaščanov je povedal, da je med drugim poklical tudi novinarko Eugenijo Carl, ki pa naj bi mu odvrnila, da “nimajo dovoljenja za poročanje o tej temi in da je lahko ob službo” – na RTVS smo naslovili vprašanja. Prebivalci sicer pravijo, da so pripravljeni iti tudi pred kamere.

Preberite še:  Bo zaradi zavajajočega poročanja medijev glede migrantskega nasilja potegnil kratko mladoletni Slovenec?

Migranti v večjih skupinah čez mejo prihajajo tudi po večkrat dnevno – sicer bolj v nočnih urah, v zadnjem času pa menda tudi čez dan. Pričevalci pravijo, da migranti pridejo po gozdih poteh in prečkajo zeleno mejo, nekateri pa celo trdijo, da prečkajo tudi manjše mejne prehode. “Niti se ne skrivajo več,” nam je povedal zaskrbljeni vaščan, ki je pojasnil, da se migranti pred tem po Hrvaški gibajo prosto. S Hrvati naj bi namreč imeli dogovor, da morajo v sedmih dneh naprej, sicer jih vrnejo v državo, iz katere so jih dobili – na primer v Bosno. Ko pridejo v Slovenijo, jih čez čas na več krajih poberejo avtobusi, ki jih odpeljejo najprej v Koper na “obdelavo”, potem pa naprej v Ilirsko Bistrico, Logatec oziroma kamorkoli že – po nekaterih podatkih naj bi imeli že povsod zapolnjene kapacitete. “Toliko jih imamo, da jih nimam več kam dati,” je vaščanu priznal policaj.

“Vaše informacije, da ilegalne migrante vozijo z avtobusi v Ilirsko Bistrico držijo, čeprav to lahko potrdim le neuradno po informacijah ob občanov. V Ilirski Bistrici policija opravi evidentiranje, potem pa jih odpeljejo naprej. Nimam podatka kam,” nam je sporočil župan Ilirske Bistrice Emil Rojc, ki je še povedal, da je pretekli teden policija v vasi Dolenje ob hrvaški meji prijela večjo skupino migrantov, po neuradnih podatkih naj bi jih bilo 52. Na turistični točki Črne njive, manj kot kilometer zračne linije nad Ilirsko Bistrico, je njihovo Komunalno podjetje pred kratkim odstranilo kup oblačil, ki je tehtal 900 kg. Očitno je pripadal zgolj eni večji skupini. “Če povzamem, naša občina je trenutno zgolj tranzitna in konfliktov z domačini ne beležimo. Se pa postavi vprašanje kaj se bo zgodili z avtohtonimi evropskimi prebivalci, v kolikor se bo takšen trend nekontroliranega priseljevanja nadaljeval,” je še izpostavil župan. Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc (Foto: Facebook)
[/caption]

Nekateri vaščani so tudi prepričani, da številčne prihode migrantov organizira vlada RS, saj se jim zdi nemogoče, da bi dnevno prihajali v tako velikem številu. Migranti imajo večinoma tudi dosti prtljage, so lepo oblečeni – in niso blatni, kot da bi se po gozdu tihotapili čez mejo. “Prihajajo mladi, lepo oblečeni fantje,” je povedala vaščanka, ki je zatrdila, da je danes prispela skupina iz Srbije in da so imeli spremstvo policije že od mejnega prehoda naprej. “Na MOK se zavedamo problematike, zato je župan v prihodnjem tednu sklical sestanek s predsedniki krajevnih skupnosti iz najbolj obremenjene migracijske poti, predstavniki civilne zaščite in JP Marjetica Koper ter načelnikom Policijske postaje Koper Ensadom Nadarevićem in inšpektorjem za državno mejo in tujce Viljemom Toškanom,” so nam odgovorili iz kabineta župana občine Koper, na odgovor policije pa še čakamo.

Z notranjega ministrstva so nam odgovorili, da Slovenija glede števila nezakonitih prehodov meje deli usodo z drugimi državami EU in regije, saj se to število povečuje na vseh migrantskih poteh v Sredozemlju, še posebej pa je obremenjena zahodnobalkanska migracijska pot. Po poročilih agencije Frontex je bilo do avgusta letos na območju EU zabeleženih za 86 odstotkov več nezakonitih prehodov meje kot lani, glede na regijo Zahodni Balkan pa gre za povečanje kar za 205 odstotkov. Slovenska policija na podlagi opravljenih pogovorov s tujci in javno dostopnih informacij ugotavlja, da je ta trend mogoče pripisati politikam liberalizacije vizumskega režima v državah Zahodnega Balkana, predvsem Srbije, ki niso v skladu s pravnim redom EU na področju vizumov. Povečalo se je zlasti število prihodov državljanov tretjih držav, ki priletijo v Beograd in nato nezakonito nadaljujejo proti zahodu Evrope. Pri tem gre največkrat za državljane Burundija, Indije in Kube, ki pretežno zapustijo Slovenijo v nekaj dneh in nadaljujejo pot v druge države EU. “Slovenija, ki ima tesne operativne stike z državami na tej migrantski poti in jih bo še okrepila tudi na politični ravni, na ta trend opozarja na različnih forumih, v teh dneh pa bomo na to težavo opozorili tudi s pismom Evropski komisiji, v katerem med drugim pozivamo k uskladitvi vizumske politike Srbije s politiko EU, da bi zajezili ta zaskrbljujoč trend, s komisarko pa se bo ministrica za notranje zadeve o tem pogovarjala tudi v Luksemburgu ob robu zasedanja Sveta EU 13. in 14. 10. 2022. To namreč zahteva skupen EU pristop in sodelovanje z državami Zahodnega Balkana,” so nam pojasnili ter glede dogovorov še dodali, da na dnevni ravni dobro teče operativno sodelovanje policij obeh držav (Slovenije in Hrvaške), ki izvajata vračanje po meddržavnem sporazumu.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada odpira nove kapacitete za migrante – bo sledil upor?

Za nastanitve vlagateljev namere in prosilcev za mednarodno zaščito...

Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno...

Poslovil se je nekdanji poslanec SDS Srečko Hvauc

Včeraj nas je doletela žalostna vest, da nas je...