Zmaga! Sodišče zavrglo obtožbe o “ugrabljenih” ilegalcih proti Salviniju

Datum:

Vodja italijanske Lige in nekdanji minister za notranje zadeve Matteo Salvini se je prejšnji teden izognil nadaljnjemu sojenju potem, ko je sodnik na Siciliji zavrnil obtožbe, kjer se mu očita, da naj bi v času, ko je zasedal ministrski položaj, nezakonito pridržal nezakonite migrante, ki so se na pot podali s čolni. Kakorkoli, kljub razrešitvi zadeve v povezavi s Catanijo, Salvinija glede podobne zadeve jeseni čaka še en zagovor pred sodnikom. 

                   

Sodnik Nunzio Sarpietro je v petek, v sicilijanskem mestu Catania, v povezavi s postopkom proti Salviniju, na podlagi priporočil tožilca odločil, da mu ne bodo sodili, ker ni kršil nobene nacionalne ali mednarodne zakonodaje, poroča italijanski časnik TP24.

Gre za primer, ki sega v julij 2019, ko je bil notranji minister Salvini obtožen, da naj bi “ugrabil” in “zlorabil svojo moč” potem, ko je pet dni preprečeval 116 nezakonitim migrantom, med katerimi je bila večina Sudancev, da se izkrcajo iz ladje obalne straže Gregoretti. Šesti dan, potem ko je bil sklenjen dogovor med Italijo in drugimi državami članicami Evropske unije, se je vse skupaj končalo in ladja je smela pristati v sicilijanskem pristanišču Augusta.

Matteo Salvini (Foto: epa)

Salvini od samega začetka procesa zagovarjal svoja dejanja
Salvini je že na samem začetku glede obtožb dejal, da je nedolžen, zagovarjal svoja dejanja ter vztrajal, da je bilo to, kar je storil, nujno potrebno za zaščito Italije, saj se je država poskušala spoprijeti z množičnim povečanjem števila prihodov nezakonitih migrantov. Po incidentu je italijanski senat februarja 2020 poskrbel za podlago, potrebno za sojenje, ko je glasoval, da se Salviniju odvzame poslanska imuniteta, ki jo poslanec v parlamentu običajno dobi.

Pred glasovanjem je Salvini nagovoril italijanske poslance, zagovarjal svoja dejanja in omenil, da je pripravljen iti v zapor, da bi branil svojo državo. “Naša ustava jasno določa, da je zaščita domovine sveta dolžnost italijanskih državljanov,” je dejal pred začetkom razprave v senatu. Kljub odločitvi zakonodajalcev, da Salviniju odvzamejo poslansko imuniteto, so tožilci v Cataniji sodnika pozvali, da naj opusti obtožbo, saj ukrepi nekdanjega notranjega ministra niso kršili nacionalne ali mednarodne zakonodaje in so v skladu s stališčem koalicije glede tega vprašanja.

Salvini je po sodnikovi odločitvi, da tožbo zavrne, opozoril, da oprostilna sodba kaže, da je le minister, ki je branil dostojanstvo in meje Italije, torej minister, ki je preprosto opravil svojo dolžnost, poroča Remix News. “To oprostilno sodbo posvečam svojim otrokom in Italijanom, uglednim tujcem in policiji, ki se vsak dan borijo za to, da bi bila Italija varna,” je dejal Salvini, ko je zapustil sodno dvorano. Salvini je na družbenih omrežjih objavil tudi fotografije, na katerih s svojo hčerko praznuje pravno zmago in zapisal: “Končno doma s svojo princeso. Objem mojih otrok je največje veselje, saj pozabim na preizkušnje in grožnje, to pa mi daje tudi neverjetno moč.”

Grozi mu do 15 let zaporne kazni
Kljub tokratni oprostilni sodbi, se Salvini še ni rešil vseh pravnih težav. Vodjo italijanske Lige namreč 15. septembra čaka vnovično sojenje, tokrat v Palermu. Če bo Salvini na račun obtožb glede ugrabitve in zlorabe položaja, ker je 164 ilegalnim migrantom preprečil izkrcanje s španske nevladne ladje Open Arms za šest dni v avgustu 2019, spoznan za krivega, mu grozi do 15 let zapora.

Po nedavni sodnikovi odločitvi, da se zadeva v povezavi z migranti ustavi, je Salvini na vprašanje glede primera  v Palermu dejal: “Če v Cataniji niso ugotovili, da naj bi šlo za ugrabitev, ne vem, zakaj bi v Palermu morala obstajati.” Salvini je novinarjem dejal tudi: “Ko se Italijani vrnejo na glasovanje in mi vrnejo položaj v vladi, bom storil popolnoma isto stvar, ker priseljevanje, kot je bilo vidno na otoku Lamepdusa s 3 tisoč izkrcanji ob koncu tedna, prinaša samo kaos, tega pa Italija zdaj ne potrebuje.”

Do nedavne odločitve sodnika je prišlo v času, ko se Italija sooča z velikim porastom nezakonitih priseljencev, ki so prispeli na italijansko obalo. 9. maja je na italijanski otok Lampedusa prispelo devet čolnov, ki so prevažali več kot 1200 migrantov iz Tunizije, Slonokoščene obale in Bangladeša, s čimer je mesečno skupno število migrantov doseglo 3 tisoč.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska “feministična zunanja politika” na preizkusu – se bodo zavzeli za afganistanske ženske

Združeni narodi pripravljajo posebno konferenco posvečeno Afganistanu, na kateri...

So volivci res nagradili Goloba za poraz na volitvah?

Volivci Gibanje Svoboda, še isti mesec, po hudem porazu...

Nam bo militantna veganka vsilila še vegansko prehrano v šole?

"Žalostno, da pod to vlado prihaja do razkroja sistema...